Padesát odstínů šedi

Padesát odstínů šedi
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134069/bmid_padesat-odstinu-sedi-5ZJ-134069.jpg 3 8047 8047

Erotický román o temných touhách v každém z nás... Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a ... tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží - ovšem za vlastních, specifických podmínek...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , XYZ (ČR)

Fifty Shades of Grey, 2011

andysek88
08.11.2024 ztráta času

To je vůbec poprvé, co jsem na celé databázi knih použila před skoro deseti lety hodnocení "odpad!" a v půlce knihu odložila jako týden starý plesnivý chleba. Knihu mi půjčila kolegyně, že prý "si to musím přečíst, jak je to skvělý". No, ani omylem, větší brak jsem v životě nečetla. Je to strašně primitivní a hloupé. Pana Greye jsem nemohla vystát a hlavní hrdinka byla neuvěřitelně blbá.

Na druhou stranu moje hodnocení není vůbec objektivní, protože červenou knihovnu nesnáším, nevyhledávám a dělá se mi z ní fyzicky zle.

Elvenka
05.11.2024 1 z 5

Tak, kde začít? Možná u toho, že Padesát odstínů šedi je kniha, kterou jednou přečtete, a máte chuť si zkontrolovat, jestli jste si nespálili mozkové závity. E. L. Jamesová se tu pokusila o „romantiku“ okořeněnou trochou „pikantnosti“, ale výsledek je spíš jakýsi nedopečený koláč, který je nahoře připálený a uvnitř syrový. Pokud by se příběh měl nějakým způsobem okomentovat jedním slovem, bylo by to pravděpodobně „meh“.

Setkáváme se tu s hlavní hrdinkou, která sice studuje literaturu, ale intelektuálně působí, jako by se ztratila někde mezi posledním dílem telenovely a omylem zapomenutou záložkou na internetu z dob devadesátých. A pak je tu samozřejmě pan Grey – úchvatný, bohatý, tajemný, a taky tak trochu vysoce toxický. Jakási směs prince na bílém koni a reklamního brožurkového modelu, co má ovšem víc peněz než emocí.

Pokud čekáte napětí nebo hlubší zápletku, pak vás musím varovat – kniha vás více než zvednutím obočí maximálně přinutí k úsměvu nad tím, kolik „intenzivních pohledů“ a „důmyslných smluv“ je možné nacpat na jednu stránku. E. L. Jamesová nás vede od jednoho klišé k druhému, zatímco se hlavní postavy plácají mezi nudnými dialogy a pokusy o filozofické monology, které však končí někde na úrovni střední školy, kde učitel literatury už dávno vzdává naději na pokrok.

Děj samotný připomíná telenovelu smíchanou s katalogem IKEA: všechno je sice pěkně naaranžované, ale je to prázdné, chladné a sterilní. Samotná „romantika“ je vlastně jen série klišé scének plných nadbytečných popisů typu „srdce se mi rozbušilo, když jsem se podívala do jeho šedých očí“, což by asi fungovalo, kdyby člověk už po deseti stránkách neměl pocit, že se dusí vatou.

A pak je tu ta „pikantnost“. Tady by jeden čekal nějakou jiskru nebo napětí, ale to, co dostaneme, jsou prázdné fráze a toporné scény, které se snaží o kontroverzi, ale působí spíš jako povinný domácí úkol v hodině slohu. Co říct k dialogům během těchto „scén“? Jen to, že kdyby to byl film, potřebovali byste k němu pořádnou dávku popkornu a dostatek trpělivosti – protože u knihy je těžké říct, jestli se víc smát, nebo zoufat nad tím, že se něco takového vůbec dostalo na trh.

Celkově Padesát odstínů šedi není ani vášnivá romance, ani smyslný thriller. Je to spíš jako kdyby se někdo rozhodl sepsat svůj nákupní seznam a doplnit ho občasnými záblesky romantiky, které bohužel už od začátku selhávají. Takže pokud hledáte knihu, která vám rozproudí krev nebo vás obohatí alespoň o kousíček literárního zážitku, raději sáhněte po něčem jiném.

martianekk
31.10.2024 3 z 5

Nejsem čtenářem erotické literatury, ale tato kniha byla jednu dobu hodně diskutovanou a propíranou. Sáhla jsem po ní a prošla si celou sérii. Je napsaná zajímavým slohem, řeší emoce a rozpoložení hlavních postav. Zkrátka, četla se dobře.

anebar
27.10.2024 3 z 5

Naivní, odpočinková erotická literatura.

Pokud začínáte s lechtivými knížkami, romantiku ve vztahu nevidíte ani s dalekohledem, ale na velké prasárny nejste připravená, vzhůru do ní. Odpočinete si a zasníte se.

Dom95
14.09.2024 3 z 5

Asi nejsem úplně cílovka pro tuto knihu. Proto hodnotím tak, aby si kniha zachovala své dosavadní hodnocení (momentálně 60%).
Jinak kniha ale nemá žádnou zápletku, jde tam jen o sex (jakože opravdu je potřeba v každé kapitole mít 3x sex a mezi tím napsat 5 řádků o tom, že řeší sex?).
Když se zpětně zamyslím, co mi zůstalo v hlavě po dočtení knihy, tak jsou to pouze 2 věty: "Nesmíš na mě sahat nebo tě zmlátím!" a "Musíš jíst, Ano!".
Dám šanci dalšímu dílu a třeba svůj pohled přehodnotím, ale zatím z toho mám pocit, jako že je to napsané 50 letou pannou, která má mylné představy o tom, jak to ve vztahu funguje...

Svana
09.09.2024 1 z 5

Nič moc. Príliš hrubá kniha v ktorej sa dokopy nič nedeje. Len počúvame o tom aký je Grey vtipný, zaujímavý a inteligentný ale nič vtipné, zaujímavé ani inteligentné z neho na tých 600 stranách nevyjde. A tej nezáživnej vaty tam bolo toľko, že keď došlo na nejakú erotiku tak ma to už ani nezaujímalo. Bola som rada že tá kniha došla koncu a ďalšiu otvárať nebudem.

SusanneDreaming
09.09.2024 2 z 5

Vůbec mě nebavila. Film se mi moc líbil. Teda jen první díl, ale knížka byla hrozná. Povrchní a než došlo na erotiku, málem ji přestala číst :)))

karolly
15.08.2024 2 z 5

Porad jsem je odkladala, az jsem se k nim dostala hromadu let po jejich vydani. Mozna jsem tady ovlivnena vlastnimi predsudky, mozna tim, ze se mi nelibil film (prvnim dilem jsem skoncila a nehodlala pokracovat). Herec, co Greye ztvarnil, ve me nevyvolal ani kapicku chtice. Souhrnem, kniha mi prisla jen o pramalo lepsi nez film. Cetla jsem hodne erotickych knih a nerada je srovnavam. V kazde si chci vybrat neco, cim je pro me vyjimecna, ale tohle byla jedna z nejhorsich. Vlastne si jen tezce vybavuji, ktera byla horsi.

DarthZira
01.08.2024 ztráta času

Nevím, s kým se ta obltloustlá E. L. James vyspala, že jí to vydal - nebo možná spíš komu slíbila, že se s ním nikdy nevyspí, aby jí to vydal, ale je to totální otřes.
Nejde o to, že je to naivní porno pro "mamynky", i podobný žánr má právo na existenci, ale je to z hlediska stylistiky napsané naprosto mizerně.
Jestli v tom nějaký nakladatel začichal komerční potenciál - protože co si budeme, jednoduchých hospodyněk s IQ kolem 90 je v populaci podstatně více než žen s IQ 120 a víc - tak mě na něm štve ta šílená neprofesionalita. Proč to nedal nějakému redaktorovi, který by z toho škváru udělal aspoň stylisticky solidní škvár? Ještě navíc když hlavní hrdinka má mít údajně literární vzdělání.
A to nemluvím o té hromadě nelogičností. Ženská starší 18 let která nikdy v životě neonanovala? To jako spadla z Marsu nebo až do začátku knihy žila v kartuziánském klášteře?
Fakt jsem se snažila, ale víc než dvacet stránek se z toho nedá přečíst bez toho, aby mi začaly masově umírat mozkové buňky.

Nelmal
22.06.2024 ztráta času

Úchyl a blbka, počet "vnitřních bohyní" byl iritující.
Celkem se divím kolika ženám přijde rajcovní nechat se ponižovat, jinak si ty hvězdy neumim vysvětlit.

ČtenářskýJanek
20.06.2024 ztráta času

Knihu jsem dostala před mnoha lety pod stromeček a těšila se na čtení, protože jsem slyšela samou chválu a samé nadšené recenze. Dopadlo to tak, že je to snad jediná kniha, kterou jsem nedočetla do konce a odložila ji, protože mě zoufale nebavila. Nezaujalo mě bohužel vůbec nic, ani příběh, ani erotické popisy ...... vůbec nic. Další pokračování jsem ani nevyhledávala, dokonce mě neláká ani podívat se na film...

Zdeňka1956
08.06.2024 2 z 5

Dárek od mého manžela bohužel to nebylo něco co by me dokázalo zaujatost. Dostala jsem to jako trilogii takže zkusím i další díly ale první díl me úplně nepřesvědčil.

Avinea
27.05.2024 5 z 5

Knížka má jak zajímavý příběh, tak i virtuosně napsané erotické scény. Čtenáře potěší, že jednotlivé osoby jsou zdařile vykreslené, a to včetně vedlejších postav, jako je třeba Christianův tajemník Taylor, nebo Anastáziina kamarádka a spolubydlící.
Oproti některým jiným knížkám tohoto žánru mi přišli oba hlavní hrdinové (i ostatní postavy) uvěřitelní a dalo se jejich uvažování i chování pochopit.
Celkově hodnotím, že je to docela žhavé čtení a jiskry ze stránek přímo létají ;-)

Elenleb
22.04.2024 4 z 5

Napsáno překvapivě velmi čtivě, avšak v záplavě dnešních erotických románů už nemá čím překvapit.

Evkaha
05.04.2024 3 z 5

Když jsem tuhle knihu četla poprvé ( cca před 12 lety), bylo by mé hodnocení 5*. Tehdy jsem měla na knihu pořadník v mezi kámoškama, v práci... a taky z ní mám teď lehčí salátek. Teď už to bohužel ten vau efekt znova neudělalo. Nezoufám ale, protože další díly jsou mnohem lepší a originalita příběhu se taky nezapře.

nakavusterezou
28.03.2024 2 z 5

Dávala jsem si rereading (proč? Protože jsem na mateřské a potřebuju občas číst fakt jednoduchou literaturu, u které můžu vypnout a tohle mi přišlo pod ruce jako první:D).

Příběh je napsaný tak, že se čte hezky a zároveň poutavě, takže čtete dál a dál a je vám úplně jedno, že má kniha přes 600 stránek -_-

Když si ale rozebereme jednotlivé části a chování pana Greye, vyplyne nám z toho, že je to psychopat a Ana měla vzít nohy na ramena:D manipulace, toxický vztah, podřizování se druhému ... všechno špatně :D

Chápu, že když kniha vyšla, měla obrovský hype, nic podobného v tu dobu u nás nebylo. Ale! Anastazie a její vnitřní bohyně -_- bože. Kolikrát to tam bylo zmíněno. HODNĚKRÁT :D:D

No mé hodnocení je spíše podprůměrné, ale i tak jsem se pustila do druhého dílu :D

Michelle13
23.03.2024 5 z 5

Padesát odstínů šedi je fascinující a provokativní kniha, která mě neustále držela v napětí od první až do poslední stránky. Autorka vytvořila poutavý příběh plný vášně, touhy a tajemství. Je to jízda na horské dráze emocí. Knihu jsem četla podruhé a pořád mě bavila.
Hlavní postavy, Anastasia a Christian, jsou vykresleny s takovou hloubkou a komplexností, že si snadno uvědomíte jejich vnitřní boje a konflikty. Jejich vztah je jako magnet, který vás nechává toužit po více, a jejich intimní okamžiky jsou psány s takovou intenzitou, že se vám přímo vtisknou do paměti.
Příběh o lásce, vášni a akceptaci se prolíná s temnotou a touhou, což dává knize neuvěřitelně silný emocionální náboj. E. L. James dokázala propojit romantiku a erotiku tak sugestivním způsobem, že jste přinuceni se ztotožnit s každým jedním z odstínů v tomto složitém vztahu.
Je to kniha, která vás nejen zaujme, ale také vás donutí přemýšlet. Je to příběh, který vám zůstane v mysli ještě dlouho poté, co již knihu odložíte.
Viděla jsem i film a v porovnání s filmem se mi kniha líbí víc. Je to odpočinkové, relaxující a pokud vás trápí čtecí krize, tak je to ta pravá pro tohle období nebo aspoň dle mého názoru.

HankaJosefiova
17.03.2024 5 z 5

Ano, tuhle knihu jsem nikdy nechtěla vzít do ruky. Přišla mi to trapná masovka. Avšak desetiletí se posunulo, já se stala matkou a najednou chci číst takovýhle věci. A za mě je tohle dobrý počin. Četla jsem to nadšeně a fandila oběma. Chuť na sex mi to taky dalo. Takže já jsem spokojená.

terezaterka2000
15.03.2024 5 z 5

Tohle je prostě nesmrtelná klasika.
Vrátila jsem se ke knize po 10 letech, to mi bylo 14 let.
Myslím, že se k ní vrátím i za dalších 10!
Neznám lepší erotický román.
Filmy jsou také super, ale kniha je za mne lepší!
V knize za mne nechybí nic - láska, vášeň, chtíč, sex, poprvé...vše tam je.
Je to jedna velká emoční bomba.
Za mne kdo nečetl, jako by nežil.
Anna a Christian jsou prostě nesmrtelná dvojice

monika0181
18.02.2024 4 z 5

Očekávání? Něco drsného, kontroverzního, erotického...
Před lety to asi možná vystihovalo. Ale v současné době jsem četla mnohem silnější a emotivnější knihy na toto téma.
Tady do strany 100 je sotva polibek. Dnes by se kniha dala téměř popsat jako slow burn romantika s prvky BDSM. Spíš než erotiku a BDSM zde vnímám psychologii celé knihy, člověka, který měl kruté dětství a bohužel ani zážitky v dospívání nepřispěly k tomu, aby z něj vyrostl vyrovnaný člověk.
Celou trilogii bych asi shrnula: Jak Christian ke štěstí přišel.
S odstupem času, kdy kniha vznikla budu hodnotit věci, které mohly fungovat i tehdy, protože v současné době téma knihy už asi nikoho moc nešokuje. Vnitřní bohyně byla vtipná tak první čtvrtinu knihy, pak už opakovaný vtip není vtipem, bohužel ani oživením příběhu. Celou knihu vnímáme myšlenky Any, s odpuštěním každý p.d nám musí sdělit, což by ani nevadilo, kdyby zásadním zápletkám byla věnována stejná pozornost. Pokud se zápletka nevyřeší lusknutím prstu, tak se vyřeší sexem. .... to taky baví pouze chvíli.
Na konci knihy máte pocit, že jste měli spoustu omáčky a maso nikde.
Nezatracuji, jdu číst dál.