Padesát odstínů šedi
Erika Mitchell Leonard
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Strhující erotický román o temných touhách v každém z nás… Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2014 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Je to jako dívčí román od Lenky Lanczové, akorát druhý level.. Ale přiznám se, zhltla jsem to během týdne, stejně jako kdysi ty divčí romány:)
Lepší knihu jsem nečetla, mě úplně uchvátila. A samozřejmě děj má a velice fascinující. Už se těším na druhý a třetí díl. Plný počet hvězdiček! Doporučuji generacím 30let a víc, až přečtete uvidíte proč. Moje nejrychleji přečtená kniha.
Navzdory faktu , že kniha v podstatě nemá žádný děj a vše se točí jen kolem sexu a nezvyklých praktik (podle některých komentářů a kritik jsem to čekala daleko "drsnější"), se čte dobře, tzv.jedním dechem a děj/neděj se posouvá tak, aby vás nutil číst dál a dál. Určitě je to kniha, kterou si přečtu jen jednou a určitě se k ní už nebudu vracet (proč taky, když už budu vědět, jak to dopadne, zbyl by mi z toho pouhý popis sexuálních aktů). Zároveň přiznávám, že si nejspíš časem přečtu i další díly, abych (snad) pochopila, proč je Christian takový jaký je. V jedné věci hodlám ostatním oponovat a sice, že je určena pro mladší čtenářky. Já si to rozhodně nemyslím, jestli knihu přijmete nebo zavrhnete je individuální a není to otázkou věku.
Jestli existuje kniha o sexu, co nemá žádný děj, tak spíš doporučuju, no ... to raději psát nebudu, protože by mohli být příznivci obhajující knihu pohoršeni :) Ne každý marketingový tah prodejcům vyjde, soudím podle zdejšího hodnocení. Knihu jsem nečetl, nehodnotím.
Proč tolik žen fascinuje že Anastazie měla při prvním sexu orgasmus?=-O Jako kdyby to bylo nerealne =-O Většině nevadí že kniha nemá žádnej pořádnej děj, vadí jim ten sex! =-O
Tohle dílko hodnotit slovně mi nedělá problémy, ale hvězdičky byly problém. Všichni kolem mě louskali 50 odstínů a já tedy podlehla taky.
Vůbec tady nehodlám hodnotit děj, protože ten v podstatě neexistuje. Na základní problém by vystačilo 100 stánek (možná ani ne) a zbytek je prostě jen o ne tak úplně běžným sexu. Nechápu, co na tom "celý svět tak šokovalo" (šokující to tedy není) asi reklama, že?
Zamýšlet se nad podrobnostmi nelze, protože potom by mi ta knížka přišla ještě víc nablblá. Studovat SM "příručky" fakt nebudu, ale nepřišel vám pohled autorky na Greyovy potřeby tak trochu naivní? Hlavní hrdinka 21letá otravná panna, kterou nikdy nepřitahoval žádný muž a najednou má orgasmus při prvním sexu/nesexu? Ano, pohádka lepší než od Boženky Němcové.
Autorka má velmi omezenou slovní zásobu, to bych ještě tolerovala, ale doprkýnka proč vkládá Aně do úst výrazy, jako: Ježkovi oči, U všech svatých a Ty bláho! Pokud to použije v nějaké erotické scéně, máte chuť se buď smát, nebo zoufale mlátit hlavou do stolu. Co to sákryš bylo s tím zubním kartáčkem? A překvapení! Páskem na holou to fakt bolí! (bože ta Ana je fakt slepice)
No mohla bych takhle pokračovat ještě chvilku, možná i dlouho, ale stejně neoddálím to přiznání. Jasně, jsem ženská, takže ano: přes to přese všechno mě ta knížka dost bavila a a přelouskla jsem ji za dva dny. Pokud chcete erotickou oddechovku a jste ochotni ignorovat autorčin amatérismus, tak si 50 odstínů přečtěte.
Po rozšíření obzorů a přečtení pár dalších podobných knih, musím dodat: Nečtěte to, existuje mrak o hodně lepších a zábavnějších knih tohoto žánru. Dlabejte na tuhle kravinu.
Budu opravdu šťastná, když mi někdo dokáže vysvětlit, proč je kniha hodnocena tak vysoko jako literární počin. Je to prostě eroticko pornografická literatura, která z literárního hlediska opravdu nemá žádnou mimořádnou hodnotu. Pokud má, tak na ni, prosím, poukažte. Já ji nenašla ;-).
Momentálně ji čtu v angličtině jako pdf. a jsem ohromena. Ne nad obsahem knihy, ale nad tím, jak může být něco tak "literárně slabého", tak celosvětové známé?
Jelikož nejsem zvyklá knihy odkládat, tak ji určiě dočtu, ale popravdě řečeno budu ráda až to budu mít za sebou.
Zvědavost je ohromná věc, někdy díky zvědavosti narazíte na něo úžasného, ale někdy ... no však chápete. :)
Naprosto nereálný příběh o neexistující ženě. Já jako normálně uvažující a cítící řena jsem postavou "Any" velice zklamána, ale jako nereálné osobě ji mám tedy co závidět. (2 orgasmy po tom co přišla o pannenství? No wow... lidé umí vážně snít.)
Je zvláštní vidět, jak příběh o sexu dokáže lidi opravdu pobláznit. Ale přeci jenom v té knize není nic přeborného. Tohle dokáže napsat každá šílená fanynka nějakého japonského animovaného porna, ale ta z toho nemá nic...
Škoda mluvit.
Sama musím ale uznat, že je E.L. James co závidět. Taky bych chěla napsat "knihu" o ničem, a vydělávat miliony. :)
Ale věta pana Greye : " I'm not making love ... I fuck... hard." je už teď legendární. V podsttě to vysvětluje celou knihu způsobem: "Není to literárně vysoké ... ale slabé.... HODNĚ tvrdě slabé."
Myslela jsem si, že mě tenhle ty knih nebude bavit. Hned po první kapitole jsem se ale pořádně začetla. Je to velmi dobře, lehce a vtipně napsaná kniha. Je fakt, že některé pasáže už byly na mě moc, že jsem si říkala co jí to jako dělá, ale jindy velmi zajímavé. Odpadem by to neměl nazvat nikdo, jinak by se kniha nestala bestsellerem.
Jsem zhruba na 200 stránce, ale už teď vím, že to dočtu a že jsem tomu propadla. :-) Sice to není kniha, která by mě vzala za duši, ale je to velmi dobře napsané a - prostě proč ne. Jen nechápu ten povyk kolem, dle mého je to velmi dobře napsaný erotický román pro mladší ženy. Nic víc, nic míň. ... Ale tak, pokud to čtou pánové, dá se pochopit, že kroutí nevěřícně očima a nudí je to.
Jediné, co mi vadí, že přehnaná neohrabanost hlavní hrdinky a také časté "dýchej, Ano, dýchej". Podobá se to v mnohém Stmívání, souhlasím, ale nejsem si jistá, jak moc by mě to bilo do očí, kdybych si to nepřečetla tady.
Další dojmy přidám po dočtení, ale upřímně musím říct, že mi svým způsobem i vadí psát komentář - tato knih už jich má ažaž. Zbytečné šílenství.
Závěr: Žhavé. Sexy. Aneb v duchu knížky - byla jsem vlhká od začátku do konce.
NIcméně číst do podruhé? Není proč.
Nemohu se zbavit dojmu že se tato hniha nelibila starým brécám a samozdřejmě mužům.Není to sice veledílo ale brakem bych to neoznačovala.Mou maličkost jen tak něco nezaujme,od tét knihy jsem se ale nedokázala odtrhnout.A všechny ženské polovičky které znám,ať už maldší nebo starší byly stejně nadšeny
Náhodně jsem přečetl vzorek 3 stran na 3 různých místech knihy a měl jsem z toho ve výsledku 9 noci špatný spánek. Nechci nikoho urážet takže se zkusím držet na uzdě s tím že řeknu: Že tohle je prostě brakové porno pro zakyslé puberťačky ať už v tělech jemných dvacítek nebo čtyřicátnic s krizí středního věku. Odpustím si prozatím hodit sem "odpad!" neb jsem to nepřečetl a ani to znovu zkoušet nehodlám.....Vězte ale že i v mých očích to nefalšovaný odpad je
Na doporučení jsem přečetla.
Zaručeně nedoporučuji.
Marlowe (30.03.2013), Messiአ(9.2.2013) - výstižné
velmi obdivuji všechny ty, kterým se to nelíbilo a přesto to dočetly. já jsem se s těží prokousala prvními šesti kapitolami... a dál už sem neměla sílu číst, při čtení každé kapitoly jsem se nemohla dočkat až bude konečně její konec... takže tento díl jsem nedočetla, číst nebudu a další díly už vůbec ne!!!... přečetla jsem si jak to celý dopadne a ani potom nemám potřebu vědet průběh... (ikdyž to vlastně žádný děj nemá :)) rozhodně by se dala osekat na minimálně polovinu stránek
Kniha se mi líbila. Byla napsána velice čtivým stylem. Nadruhou stranu čekala jsem od toho víc...
Sakra, mně se to prostě líbilo. Nerozumím lidem, kteří třeba romány ve své knihovně moc nemají a kteří se do toho pouští s kdoví jakým očekáváním, přitom je to úplně normální román pro ženy s trochou větší dávkou sexu. Tak asi jasné, že vás třeba zrovna tento hned neohromí :) Jenže to hned není důvod k hrůzování, věřte, že existují mnohem větší slátaniny o ničem, tady je aspoň ten sex a napětí. Každá někdy aspoň jednou jedinkrát snila o tom, že dokáže napravit toho největšího krasavce a bídáka a pak bude už jen její! Jo, chování Any je trochu víc čitelné, Christian je celých 600 stránek obklopen svým tajemstvím z dětství, které prostě neřekne, není tam nějaká moc velká zápletka a nečekané vyústění, kde byste na konci prostě řekli "ach, tyjo, tak to jsem fakt nečekala".. Ale mně prostě jde o tu čtivost, když se knížka dobře čte, stránky ubíhají a není to vyslově nějaká splácanina. Každé takové knížce prostě dávám plný počet, proč bych u Padesáti odstínů měla udělat výjimku a zkritizovat ji za opakující se bejby a ano pane a řešení prkotin hlavní hrdinky (i když jo, někdy bych ji fakt dala facku a zatahala za ty její dva copy, aby se konečně probrala :D ).. Pustila bych se do druhého dílu, ale.. musí počkat. :(
Kniha se četla sama, napsaná jednoduchým stylem-někdy bohužel až moc, připadlo mi jako by autorka měla velmi omezenou slovní zásobu...
Hlavní hrdinka má myšlení asi tak 15-tileté dívky-jen mi chyběla ta sedmikráska, ze které trhá okvětní lístky se slovy "má mě rád-nemá mě rád" :-).To jen tak okrajově...
Ale v globálu se mi to líbilo a dám se i do druhého dílu.
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahyAutorovy další knížky
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey: Padesát odstínů šedi pohledem Christiana Greye |
2019 | Mister |
Je to neskutečný brak. Chápu, že se nejspíš dobře pro někoho čte, protože má spoustu slov, které doslova ženy hltají o sexuálních příbězích nemluvě. Ale podívejme se na to z jiné stránky....je tam tolik sexu, že ani nevíte, který je který .....pan Sadista neustále vrní a přede ...to mi příjde jako nějaké fantasy :D, jelikož se nejedná o realitu. Neskutečně se tam opakují slova pořád dokola a ani nenaznačují pravý význam, např. "na místě sublimuje" - sublimace = změna pevného skupenství na plynné ....Dámy, uvažujete, když to čtete? Co jste si myslely, že ta slečna Submisivní asi udělala?
Kniha prostě vydělává na tom, že ji čtou: a) mladé žáby, které si myslí, že je nějaký psychicky labilní kluk bude milovat a užijí si, b) ženy nad 30, které si můžou nechat o tom jenom zdát ;)