Padesát odstínů šedi
Erika Mitchell Leonard
Padesát odstínů / Fifty Shades série
1. díl >
Strhující erotický román o temných touhách v každém z nás… Když se dvaadvacetiletá studentka literatury Anastasia vydává na pohovor s mladým podnikatelem Christianem Greyem, netuší, že potká muže, který jí změní život i hodnoty. Christian je pohledný, chytrý a… tajemný. Naivní a nevinná Anastasia si začíná uvědomovat, že přes jeho skrývaná tajemství jím začíná být úplně posedlá. Ale ani Christian není vůči její kráse, šarmu a charakteru imunní a připouští, že on po ní také touží – ovšem za vlastních, specifických podmínek…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2014 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades of Grey, 2011
Trochu zklamání, ale zase že by to měla být 37. nejhorší kniha, to se mi taky až tak nezdá...pro mě lehce podprůměr. Docela mě zajímá, jak moc tomu ubral předklad, jak tady někteří zmiňují... Jinak četlo se to samo, stránky utíkaly jako nic, Anastasie mi teda nesedla, už začátku jsem si o ní myslela své, Christian mi přišel jako taková roztříštěná osobnost, na jednu stranu tajemný, že by i mě snad přitahoval, ale potom v jiných situacích až přehnaně normální... jakoby si autorka někoho vysnila a on reagoval podle toho, jak si přeje, ale aby to nebylo tak dokonalý a měl teda nějakou chybičku, tak bude posedlej dominancí.... nejsem moc přesvědčená... ale zvědavá jsem, to zase jo, tak zkusím příští knihu v originále, aspoň si pocvičím angličtinu :)
Sado-masochyctický román pro ženy v domácnosti? No nevím co mají ženy v domácnosti za úchylky ale pochybuji že aspoň málá mini pidi třetinka touží po něčem takovém. Milovníci sado-maso si v této knize na nic moc nepřijdou. Áno mocinky moc dobře se to čte, ale nebude to spíš tím, že nezdárnou většinu zabírají "oplzlé´´ maily mezi Anastasií a Christianem?
Přečetla jsem jí za víkend. Nemůžu říct,že by mě naprosto nadchla ale ani zklamala. Četla českou verzi a některé výrazy, věty mi prostě neseděli. Docela jsem se i poučila v terminologii :) a vanilkový sex je boží. Další díly si ráda přečtu. Hlavní hrdinka mi na svůj věk připadá trochu jinde ale komplikovaná osobnost hrdiny je zajímavá a tajemná.
Tak a mám za sebou. Musím říct, že jsem se přes horu negativních ohlasů bála, ale nakonec, možná i díky tomu, že jsem nečekala příliš, musím říct, že knížka splnila má očekávání. Ano hlavní hrdinka je ve velké části knihy protivná a podle mě neodpovídá 22leté ženě. Ano, v knize se velmi často opakují stejné věty, které hlavní hrdinka pronáší ve svých myšlenkách a podle mě se do knížky opravdu moc nehodí, např. "Do háje zelenýho". Každopádně v knize jsem si našla to své a určitě si přečtu i další díly. Jako oddechovou četbu, která Vás má na chvíli přenést jinam můžu doporučit.
Ehm, tohle bylo ono? Téhle do písmen přepsané nudy se prodalo tolik miliónů, že autorka má do konce života vystaráno? Vždyť se v celé knize skoro nic nestalo, a to má 600 stran, ba co víc, jsou ještě dva další díly! Když už nic, tak musím uznat alespoň autorčin talent psát o ničem. Je pravda, že je to kniha čtivá, už jen kvůli spoustě přímé řeči a emailům roztahaným na polovinu strany (ale i tak, jak tu někdo psal - přečíst to za jeden den? uff...)
50 odstínů šedi je perfektní ukázkou toho, jak důležitou roli hraje propagace a provokativní téma. A přitom kniha vůbec provokativní není, o hodně silnější věci můžete najít i na těch lidem nejpřístupnějších porno stránkách na netu. Vždyť co se tam stalo nejsilnějšího? (možný spoiler) Hlavní hrdinka byla maximálně přivázaná k posteli a dostala pár ran přes prdel. Prostě děsná slabota. (konec spoileru)
Knihu jsem si ani nechtěl přečíst, říkal jsem si, že to bude další komerční srajda. Nakonec jsem to ale zkusil kvůli mému oblíbenému spisovateli Bretovi E. Ellisovi, který má zájem o napsání scénáře pro film (ten snad bude zajímavější, pokud bude od 18-ti). Po přečtení jsem ale došel k závěru, že o to má zájem pouze kvůli prašulím a zviditelnění. I tak se na film ale podívám, protože celkem paradoxně byly v knize nejnudnější scény ty sexuální, což film snad obrátí.
Takže pokud už chcete knihu o dominanci a submisivitě, tak bych dal přednost spíše Venuši v kožichu od Masocha. Tohle je totiž vážně jen červená kniHOVNA s pěknou obálkou.
Trochu zklamání, bestseller si představuji úplně jinak. Zajímavé téma, ale nebavily mě stále dokola se opakující detaily typu: "Nekousej si ten ret". Další díl ani nebudu zkoušet, když mě nebavil první, nevím jak by se to mohlo podařit druhému :-(.
Jestli si tuto knizku precte nejaky nebozak muz - toto mu musi mu prijit naprosto presny vtip, ktery davam na konec komentare.
Pochopila jsem to srovnani s Twilight. U zadnych jinych knih mi jeste hlavni hrdina (hrdinka) tak moc nelezla na nervy.
A hlaska Any: "Christiane chci te, ale bez tech tvych pritezi" - ktere ma byt 22 let, ma opravdu hloubku.
V jednom městě vznikl obchod, ve kterém si může každá žena koupit svého muže. Měl šest pater a kvalita mužů rostla s každým patrem. Byl v tom ale jeden háček, jakmile již žena vešla na vyšší patro, nemohla sejít níž, pouze odejít východem bez možnosti návratu.
A tak vchází jedna žena s vážným zájmem o koupi muže.
Na prvním patře vidí cedili:"Tito muži mají práci". No to už je něco, můj bývalý ani práci neměl - pomyslela si žena, ale podívám se co je výš.
Na druhém patře byl nápis:"Muži zde mají práci a mají rádi děti". Pěkné, ale podívám se, co je výš.
Na třetím patře byla tabulka:"Muži zde mají práci, mají rádi děti a jsou neskutečně pěkní." No čím dál tím líp - pomyslela si - ale výš to musí být fantastické.
Na čtvrtém patře si mohla přečíst:"Muži zde mají práci, mají rádi děti, jsou neskutečně pěkní a pomáhají při domácích pracích." Sladké, jak sladké... Ale zkusím ještě o patro výš.
Na pátém patře stálo:"Muži zde mají práci, mají rádi děti, jsou neskutečně pěkní, pomáhají při domácích pracích a jsou ďábelsky dobří v posteli." No neuvěřitelné, přímo zázrak - pomyslela si žena - ale když to je tak skvělé tady, co musí být o patro výš!?!
Na šestém patře si VELICE překvapená žena přečetla:"Na tomto patře již nejsou žádní muži. Patro bylo postaveno jako důkaz toho, že vám ženským prostě nejde vyhovět."
Také souhlasím s tím, že se autorka opakuje...ale také jsem četla český překlad. Nutno říct, že i přes zdlouhavé a nudné části jsem knihu přečetla až překvapivě rychle... K hlavní hrdince mohu jen říct, že mi lezla na nervy...místy natolik, až jsem doufala, že na další stránce jí její "Stín" uštědří minimálně pořádku ťafku do čelisti....což se tedy samozřejmě nestalo (bohužel)...a když vezmu jak se chovala celou dobu..ta reakce na konci mi z její strany přišla nečekaně přehnaná....;
a jen k tomu, že kniha je bestseller....toto označení znamená, že se výtisky dobře prodávají...chytřejším ale dojde, že to ještě neznamená, že jde o knihu kvalitní. Jde jen o to, udělat okolo pořádný chaos, silně atakující reklamu....a prodá i ten největší brak v obrovských počtech. Proto sama za sebe se tímto při výběru knih neorientuji. V tomto případě mě spíš zaujalo množství negativních ohlasů...tudíž musím říct, že tak špatná kniha to zase není....ačkoliv nic převratného už vůbec ne!
Noo, čekala jsem něco drsnějšího a něco "víc" kvůli čemu byl vyvolaný takový povyk (davy v sexshopech atd), ale musím jen suše říct, že to bylo mnoho povyku pro nic..
Přišlo mi to jako romantická představa vztahu "Pána a Submisivní slečny" autorky .. Další díly asi budou už odvázanější ale tohle, tohle snad raději ne..
Kniha přečtena za jeden den, spoustu nudných pasáží, zabrané místo a nastavená cena knihy věčně se opakujícími emaily co se obsahu týče..
Tak k český verzi. Christian neustále vrní a vrčí, Ana nedělá nic jinýho, než že říká "Ježkovy oči", "do háje zelenýho" a "božíčku". Což vy trženo z kontextu neni tak strašný, jako když to v knížkách používá v situacích "do háje zelenýho, snad mě nechce ztřískat rákoskou?" nebo "božíčku, on mi chce nasadit roubík?" To je vážně příšernost nad příšernost.
Děj mi obsahem tak trochu připomíná Stmívaní, dalo by se to shrnout tak, že chudá cudná panna čeká na prince na bílym koni, načež potká krásného, charismatického miliardáře, kterého svojí nevinností okouzlí na první pohled. Jeho jedinou "vadou" je to, že se vyžívá v S/M hrátkách. Ana mi leze na nervy prakticky už od začátku, protože jeho choutky považuje za zvrhlou nemoc, to že jí je jednadvacet a "ještě před třemi týdny ani neměla tušení, že něco jako s/m existuje", to už snad ani nemyslí vážně. Během cca pěti týdnů, ve kterých se děj odehrává se neumí ani na chvilku hodit do klidu. Zatímco Christian kolem ní pobíhá, nosí jí modrý z nebe, ustupuje od VŠECH svých zásad (fajn, nesmíš mu šáhnout na hrudník, JEDINÝ místo na těle, kde mu to prostě vadí, zblázni se, holka), představuje jí svojí rodině, provozuje s ní sex podle JEJÍCH představ, ačkoliv to neni zrovna jeho šálek kávy, jede za ní 3000 mil jen aby jí viděl, Ana neustále jen vzdychá, že jí nemiluje a že mu na ní nezáleží, protože se jí prostě nechce svěřit s tajemstvím svýho dětství (po třech týdnech? Ano, nevyprávěla bych ti snad ani o svym dětství:D) a protože ODMÍTÁ přiznat, že jeho chutě nejsou normální, zatimco ty její jo a on by měl vyhledat odbornou pomoc.
Prostě je to skrznaskrz předvídatelný a ona mě neskutečně iritovala..
...a.....Přečetla jsem tuhle šestisetstránkovou knížku za dva dny...protože prostě Gray... Pan Christian Gray a jeho "pokřivený" svět...
čtivě psaná kniha, ale děj a zápletka nebyla až tak překvapivá... nechápu jak se takové knihy mohlo prodat taková kvanta...
Kniha, nebo lépe řečeno trilogie se mi moc líbila. Četla jsem všechny knihy v originále. Z komentářů níže vyplývá, že česká verze asi není to pravé ořechové.
Kdybych měla toto dílo popsat jednou větou, zněla by takto: NOVODOBÁ JANA EYROVÁ.
Není to jedna či dvě maličkosti, které mě nutí srovnávat toto dílo s klasikou z pera Ch. Brontë. Například Christian, je stejně charismatický, bohatý, chytrý, vtipný. Má stejné kouzlo osobnosti přesně jako p. Rochester.
Ana - tady musím přiznat, že narozdíl od Any oplývá fyzickou krásou, kterou autorka své Janě nedopřála. Ale stejně jako Jana je Ana silná osobnost, která má vyřídilku. Jejich dialogy jsou stejně vtipné, provokující. Stejně jako p. Rochester má i Christian svojí minulost, která ovlivňuje jeho život do dnes.
Tahle trilogie mě totálně uchvátila. Všechny tři díly jsem doslova zhltla.
Docela mě udivují ty komentáře, které tuto knihu hodnotí jako odpad. Četli vůbec to co já? Ale každý má právo na svůj názor.
Můj je asi hodně ovlivněn tím, že jsem to přečetla celé. Vnímám to jako román, který je sice psán z pohledu Any, ale jeho hlavním hrdinou je Christian.
O literární úrovni samozřejmě nemá cenu se bavit (fanfikce - první mínus, založená na Stmívání - druhé mínus, klasická harlekýnka - třetí mínus), a tudíž pouze poznamenám, že FSoG nemá s BDSM a dominancí/submisivitou nic, slovy NIC, opakuji NIC společného. To, co Jamesová popisuje, je klasicky romantizované zneužívání, znásilňování a obírání o svobodnou vůli, jakých je ženská romantická literatura plná, o oblíbené fantazii "a dyť já toho grázla můžu svou láskou předělat" ani nemluvě, a jako takové to vůbec nestojí za pozornost (snad jen za postřeh, že sexuální scény jsou neskutečně nudné a připomínají manuál k nábytku z Ikey - "zarážku A vsuňte do dolíku B..."). Nebezpečným se FSoG stává až v okamžiku, kdy to blbé, sexuálně nezkušené panenky líné rešeršovat začnou považovat za přesný popis existujícího, specifického životního stylu a od prostého honění přejdou k vyhledávání reálných předpodob. Ach, pytle na mrtvoly se koukám začnou plnit a veškerý pokrok, který BDSM ve svém veřejném obrazu za poslední desetiletí učinilo, je mávnutím kouzelného proutku neznalé autorky rázem v řiti. Ale jako detektivní thriller o naivní huse, která sedne na lep psychopatickému vrahovi, by to bylo božské. PS: pro ty, kteří by mě snad chtěli obvinit z prostého opovrhování Lifestylem a z jeho nepochopení - v BDSM vztahu nepíská dominant, nýbrž submisiv a vše je založeno na takové té Greyovi protivné maličkosti zvané SOUHLAS. Oba dva koncepty nevidělo FSoG ani z rozjetého vlaku a já vyzývám každého ochotného je hledat, aby se o to pokusil. Nic? Jaký to šok. PPS: ta niterní bohyně s Downovým syndromem ať laskavě zhebne.
Kniha se líší výrazně v tom, co jsem od ní očekávala. Vyvrací hanlivé urážky typu "porno pro maminky", alespoň tedy v mých očích. Já nechápu, proč se holkám musí brát ta naivní láska, sex a romantika. Kdo to nemá rád, tak ať to prostě nečte. Já taky nečtu brakovou literaturu a záměrně jí nekritizuju v komentářích.
Ačkoliv to není nějaké super extra dílo, pro fanynky Stmívání je to pravé ořechové. Kniha může sloužit také jako naučná literatura pro teenagery o sado/maso/domino/submino tématice. Někomu také pomůže splnit či objevit skryté sexuální fantazie. Knihu hodnotím kladně a předem varuji ty, co si knihu nepřečtou a počkají si na filmové zpracování. Mám dojem, že to dopadne stejně jako se ságou paní Meyerové.
sex sexuální úchylky peníze pro ženy zfilmováno milostné romány erotika sexuální násilí bohatství sexualita manipulace (psychologie) BDSM orální sex sexuální fantazie sexuální deviace penis sexuální vztahyAutorovy další knížky
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey |
2019 | Mister |
Měla jsem z knížky celkem obavu kvůli jejímu nízkému hodnocení zde a můj názor je hodně ovlivněný tím, že jsem od toho vlastně nic nečekala. Takže s překvapením konstatuji, že mně se to líbilo. Jo, Anastasia je husa, ale v mém soukromém žebříčku tupých hlavních "hrdinek" pořád vede Isabella Swanová a Anastasia Steelová (blbý jména mají tedy obě) má do ní ještě hodně daleko. Je to porno a o BDSM praktikách nebo vztahu nemůže být řeč. Pořád jsem si říkala, jak by příběhu slušela nějaká krimi zápletka. Vlastně jakákoliv zápletka:-) nebo kdyby Anastasia v sobě objevila submisivitu namísto vnitřní bohyně a já si místo o klasickým vanilkovým sexu mohla číst o BDSM praktikách (o těch tam opravdu není ani zmínka) se sexy miliardářem. Opravdu věřím, že další díl bude lepší a příběh dostane díky Christianovu tajemství zápletku. Také doufám, že ho Anastasia z jeho jinakosti "nevyléčí" a nepředělá na vanilku. Jinak je prvenství Isabelly Swanové vážně ohroženo:-)
PS: Kousání spodního rtu mě taky rozrušovalo, ale úplně jinak než Christiana. Není to sexy, a kdyby si tu pusu takhle opravdu ohlodávala, tak ten ret má samej strup.