Padesát odstínů temnoty
Erika Mitchell Leonard
Padesát odstínů / Fifty Shades série
Druhý díl erotického románu o temných touhách v každém z nás... Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě...... celý text
Literatura světová Pro ženy Erotika
Vydáno: 2015 , XYZ (ČR)Originální název:
Fifty Shades Darker, 2011
Interpreti: Tereza Bebarová
No já nevím... u jedničky jsem nechápala, proč to vůbec čtu. U tohoto dílu tomu nebylo jinak. Prostě je to kniha, u které člověk nemusí přemýšlet. Nic vám nedá, nic hlubokého si z ní neodnesete a po pár měsících budete znát jen hrubý obsah. Je to dobré, když prostě chcete vypnout mozkové závity. Já osobně raději čtu knihy, které mi do života něco přinesou, něčím ho obohatí a dodají mu šmrnc. Mám raději knihy, nad kterými se musel autor víc než trochu zamyslet. Avšak i tuto knihu musel někdo napsat a jako odpad bych ji rozhodně neoznačila. Proto 1 *.
Kniha se mi velmi líbila, jen mě překvapuje výkonnost Christiana. Podle kamaráda není žádný chlap schopný takových výkonů, i mě to přijde trochu přehnané. Přesto se ke knize budu zase vracet.
Takže ano, první díl byl opravdu první, celé to odstartoval, člověk mu ledasco odpustil, navíc nebylo ještě tolik konkurence.... ta se ovšem ihned po jeho úspěchu vyrojila, a v této konkurenci už E.L. James opravdu nemá co pohledávat, pokud na sobě radikálně nezapracovala.... pojďme tedy na druhý díl... takže ... hmm.... Má to být erotický příběh okořeněný tematikou SM... je tedy zajímavé, že se autorce podařilo dosáhnout toho, že pasáže o sexu začínají být setsakramentsky nudné a o SM je to vlastně také čím dál tím méně! Tak snad to bude aspoň romantická pohádka o šedé myšce.... hmm.... taky ne! Z Anny, která z počátku byla naivní, nezkušená, zdála se být milá a prostě správňácká, se stává sexuální mašina, jejímž posláním je spasit Christiana (protože to přece nikdo jiný nedokáže) a být vždy připravená, nad ničím se nepozastavit, být vždy a jakýmkoli způsobem k dispozici a při chuti.... Ne, takhle to vážně nefunguje, není to vůbec sexy a skousla bych to v případě, kdyby to bylo fantasy a Anna se po koitu vznesla a odplula noční tmou nebo vypařila! Postava Anny se spolu s příběhem a s přibývajícími zkušenostmi nijak zvlášť nevyvíjí, spíše působí jako čím dál tím tupější a nepřirozenější stvoření. Nejzáživnějšími scénami knihy jsou kupodivu ty akčnější okamžiky, ve kterých nejde o sex Anny s Christianem. Knize by vážně prospěl dotek reality a uvěřitelnosti, aspoň malý, a podstatné zapracování na autorčině stylu (je to vážně furt stejné, což v případě trilogie znamená, že je to spíše horší a smutné - pokud se autorka neumí po prvních 500-600 stránkách vypsat, posunout dál a postupně alespoň neznatelně zlepšovat, zřejmě se nebavíme o přirozeném talentu; začátečnické chyby se odpouštějí na začátku). No nic, zklidníme vášně, ještě je tu třetí díl - zatím to jde spíše z kopce...
Jednoznacne najlepsi diel z trilogie.... dvojka ma konecne aj nejaky dej, zaujimave momenty a nie je to take upnute ako jednotka... tento diel je jednoducho zmes "studenej" jednotky a "velmi sladkej" trojky....
Já jsem teda první díl nečetla.. Druhý jsem si stáhla z netu až po tom co jsem viděla ten první .. Ale moc jsem nepochopila ten konec.. Asi to je z internetu špatně, protože mi to nedává smysl.. Mohl by mi ho někdo ve stručnosti shrnout? Nechce se mi kupovat knihu kvůli konci . Děkuji.
Co k tomuto fenoménu říci? Pro mě druhý díl o chloupek lepší. Nevím, jestli je to o chlup dramatičtějším dějem nebo jsem si na tu nudu už zvykl. Jinak kniha je pro mě kniha naprosto nudná. A ten text je opravdu až retardovaný. Ale asi je taková většina populace a nevadí jí to. Christian nám nějak vyměknul, s BDSM nebo dominancí to nemá nic společného. Přistihl jsem se, že v duchu nenávidím oba hlavní retardy a přeju jim, aby se jim stalo něco špatného a kniha za A) buď skončila nebo za B) se zdramatizovala :-) Jestli jsou čtenářky nadšené ze sexu v knize, tak je mi upřímně líto jejich sexuálních životů. Dost mi pije krev Anina povrchnost, materiálnost a neustálé nadšení. Zajímalo by mě, jestli by Anna stejně tak milovala zcela totožného Christiana chudého železničáře :-) Ale jo. Pro ženy jako harlequin nebo červená knihovna dobré. Pro muže utrpení. A teď hurá na třetí díl, ať už to mám za sebou :-)
Tento druhý díl mě rozhodně překvapil tím, že byl o dost lepší než ten první. Samozřejmě zde pořád bylo hodně opakujících se frází a často jsem si říkala, že tohle už jsem přece četla, ale ani tak mě to neodradilo od pokračování v četbě. Konečně byla v ději nějaká pořádná zápletka a já se dlouhou chvíli nemohla od knihy odtrhnout. Musím se také přiznat, že některé zážitky z Christianova dětství a jeho další odhalení mi trochu vehnaly slzy do očí, což jsem u této knihy opravdu, ale opravdu vůbec nečekala. Podle mého názoru stojí za přečtení a těším se, až si přečtu poslední díl.
Knížka se mi líbila i když si myslím že nějakých 650 stran je už trochu moc na to, že se tam děje už od prvního dílu to samé. Připadá mi to moc zdlouhavé ale tak dá se to číst.
Je pravda, že námět "šedá myš a dokonalý muž" je už poněkud ohraný, ovšem co si budeme nalhávat, dívčí polovina světa takové knihy prostě potřebuje a nikdy jich nebude dost. Námět tedy hodnotím kladně. Ale zpracování? Ehm... autorce je 11 let?
Moc dobře si vzpomínám, že když jsem se poprvé vrhla do čtení prvního dílu, kniha po prvních pár stranách skončila v koši mého tabletu a já už nikdy neměla v úmyslu se k ní vracet. Shodou náhod jsem se ale dostala do kina na zfilmovanou verzi a řekla si, že druhý díl už tedy risknu... A jaká chyba to byla. Krom toho, že jsem tak nějak alergická na styl psaní v přítomném/budoucím čase, což je čistě osobní problém, ne chyba autorky, nějak jsem nedokázala u knihy zavřít pusu a
vyhnat z hlavy tu myšlenku: To jako myslí vážně, jo?
Nějak jsem nepobrala, jak je vůbec možné, aby bylo za bestseller označeno dílo napsáno takto lámavým stylem, naprosto jednoduchými větami, které by zvládlo poskládat dohromady i malé dítě, s postavami, jejichž osobnosti prostě musí mít nějakou duševní poruchu, jinak si to nedokážu vysvětlit... A dějem tak uspěchaným, až by z toho kdejaký zkušenější autor, jehož kniha byla zamítnuta, prostě a jednoduše plakal.
Jak je možné, že z něžné a neviňoučké Any se zničehonic stala mašina na sex, smýšlející ve výrazech jako "snad mě večer můj Stín ošuká", a jak je vůbec možné, aby se hned během první kapitoly k němu vrátila a v podstatě vlastně dospěla k názoru, že ona je ta špatná, vše podělala ona, načež se mu ještě omlouvá za to, co on způsobil v prvním díle...
Dále mi hrozně lezly na nervy stále se opakující výrazy a někdy jsem měla ohromné nutkání si doslova poklepat na čelo z toho, jak její vnitřní bohyně umí kmitat trojné salta, či se rozvalovat na lenošce, a vlastně mi její přítomnost v podstatě skoro v každém odstavci způsobovala panické stavy.
Další zarážející věcí je, jak Anu najednou chtějí všichni muži ošukat, když ještě v prvním díle to byla taková šedá myška, a jak je možné, že celá kniha trvá vlastně jen jeden jediný týden a vůbec není zvláštní, že události se prostě dějí tak zbrkle a každý den se stane něco dočista traumatického.
Myslím, že moje zvědavost si třetí díl přečte. Ale jen proto, že si říkám, že zkrátka NENÍ možné, aby za bestsellerového autora byl považován někdo s tak primitivním vyjadřováním, a trojka se zkrátka musí zlepšit... No uvidíme.
Nenáročná oddychovka, bohužel dost přeceňovaná. Kdyby si autorka více pohrála se slovní zásobou a rozmanitostí jazyka, byla by kniha hned o stupeň lepší. Řadím do průměru červené knihovny.
KONECNE PRECTENO! A to myslim v dobrem. Mohu litovat pouze toho, ze mezi prvnim a druhym dilem jsem mela pauzu skoro tri roky. Vzdycky jsem zacla a po par stranach knihu vratila do policky. Ale dost toho uz! :-) Precetla jsem se vsi spokojenosti. Snad se do dalsiho dilu nebudu premlouvat zase tri roky, kdyz k tomu vazne neni duvod :-P
Tak a je to. I druhá část je za mnou.
Sex, jo ten je všude. Ale, kupodivu, nějaký "divně vanilkový". Co to zase ta autorka zkouší?! Teď už hraje čistě na ženskou strunu a nejspíše se u toho docela baví.
Skutečně je to ve stylu Ctrl-c a Ctrl-v (jak už kdesi přede mnou někdo trefně poznamenal ). Už dopředu vědět, co se tam stane, to by se u dobré knihy stávat nemělo. Postavy stále stejně plytké, člověk by až plakal.
Tak co mě nutí číst dál? Nikoli autorčino umění, ale pocit: "že-se-to-kurňa-musí-zlepšit-!" Nebo ne? Očividně ne. Sladká Ana, co zná samý sexy kusy a ukořistila šedozlatý vejce. Popelka na druhou nebo taky sladcí "Harlekýni".
To je nejspíše to, o čem sní drtivá většina frustrovaných dam dnešní doby. Ale! Proč o tom jen snít?
Ještě divnější je fakt, když člověk zjistí, že pro velkou část žen z ČR je problém manželský sex (btw. před manželstvím bylo vše určitě v nejlepším pořádku, že), tak pak se nedivím, že radši utíkají k takové knize, kde vlastně mají vše, co samy nikdy nezažijí. A přitom by stačilo málo a měly by i svůj život fajn. Teda až na ty peníze (ono, koneckonců, která z nás je natolik super chytrá, poutavá a kouzelná šedá myš, aby okouzlila multimilionáře)
Takže, není to otázka jen tiché závisti, přetvářka a velká porce naivního snění, co nutí ženy k tomu, aby nad tímhle slintaly?
Nikdy mi prostě nepřestane padat čelist nad tím, že tohle je ten "nejlepší kus celera".
A ano, ani ta svatba a překvápko v Červeným království vlastně tak echt-super-extra-třída-nebylo.
A víte co, přečtu si i ten další díl, kritika mě baví :)
P.S.: Princové, milé dámy, skutečně neexistují, muže jen tak mávnutím rákoskou (která je jen tak mimochodem vaší krajní mezí, přesto, že to jaksi k BDSM patří) nezměníte a kamarádky rozhodně taky nepřesvědčíte jen tak z fleku, že ta smlouva o mlčenlivosti VÁŽNĚ nebyla braná tak vážně. Teda pokud nepijete při každé příležitosti sklenky vína a martiniovský dryák ;)
A ještě poznámka: Ne, nemluví ze mě závist, jen čirá nechápavost :)
Fajn, uvítala som, že táto časť oproti tej prvej konečne naberá nejaký dej... ale je možné, aby spisovateľ stále používal dookola tie isté frázy akoby nič iné nepoznal? Mám pocit, že ešte aj ja mám troška vyššiu slovnú zásobu :) a tá "vnútorná bohyňa" mi tiež miestami dvíhala adrenalín :)) Budem sa opakovať, je to fajn na oddych, a tiež sa znova pýtam: Naozaj je toto bestseller?
Proč se vždy docela zajímavého námětu ujme někdo, kdo evidentně zůstal zamražen v době probíhající puberty a rozhodne se napsat Stmívání pro dospělé? Nevím co je na této knize tak učarujícího. Jde jen o míšenici ustálených frází, kdy se autorka pomocí klávesy Ctrl+C rozhodla napsat si knížku za večer o 500 str. Jestli jsou podobné výtvory budoucností literatury, tak to bude opravdu ,,obohacující budoucnost".
Ani nevím,co mě do knihy tak plně vtáhlo. První díl jsem přečetla s chutí a odhodlaností a druhý se stal mou posedlostí. přečetla jsem jej za pouhé 2 dny, děj mě úplně vtáhl do příběhu a já se nemohla odtrhnout. Jsou tu různá hodnocení na tuto trilogii,jak kladná, tak i záporná. Já tuhle knihu hodnotím jako jednu z nejlepších, co jsem kdy četla a stoprocentně ji chci číst znovu :)
Rozhodně nelituju toho, že bych knihu četla.... Byla to první série, kterou jsem četla (s tímto tématem) a líbila se mi.... Krásně se čte, přečetla jsem během pár dnů... Mám tuto literaturu ráda, protože je lehká a hezky si u ní odpočinu :)
Druhý díl je mnohem lepší než druhý ,ale je asi jasné ,že ten první spoustu lidí odradil .....Jen nemusím otevřené konce.....Konečně v knížce není jen sex ,ale i city a nějaký ten děj :) Jen tak dál
sex sexuální úchylky láska pro ženy erotika bohatství psychická traumata erotický byznys BDSM romance Padesát odstínů erotické romány romány pro ženy erotické pomůcky sexuální vztahyAutorovy další knížky
2012 | Padesát odstínů šedi |
2013 | Padesát odstínů temnoty |
2013 | Padesát odstínů svobody |
2016 | Grey: Padesát odstínů šedi pohledem Christiana Greye |
2019 | Mister |
Ani sama neviem, čo mám k tomu povedať... Kniha sa, rovnako ako 1. diel, číta sama....Inak, nič nové, závratné a ani šokujúce neprináša....2 hviezdy za troška romantiky :-)