Pamäti gejše
Arthur Golden
Príbeh malej Čijo, ktorá sa má stať slávnou gejšou Sajuri, sa začína v japonskej rybárskej dedinke, kde dievča do smrti svojej matky vyrastalo vo veľkej chudobe. Ako deväťročnú ju predajú do Gijonu, kjótskej štvrte gejší. Čijo sa však vďaka svojmu pôvabu a sivomodrým očiam vyhne osudu obyčajnej prostitútky a kráča po neľahkej ceste, aby sa stala profesionálnou gejšou. Pre malú sirotu je predvojnové Kjóto s nádhernými čajovňami, úzkymi bočnými uličkami a honosnými chrámami mestom plným nástrah a nebezpečenstiev. Čijo sa učí umeniu gejší ? tancu a spevu, noseniu kimona, zložitej úprave líčenia a účesu či zvodnému nalievaniu čaju. Popritom však musí čeliť žiarlivosti a nenávisti staršej gejše Hacumomo. Keď sa napokon úspešne udomácni v neľútostnom svete súperenia o priazeň mužov a peniaze na živobytie, zradí ju vlastné srdce. V živote gejší niet miesia pre skutočnú lásku, ale Sajuri sa tej svojej nemieni vzdať. Životný príbeh gejše Sajuri sa v roku 2005 dostal na filmové plátna pod názvom Gejša v hlavnej úlohe so Ziyi Zhangovou. O tom, aké úspešné spracovanie výbornej knižnej predlohy to bolo, svedčia aj tri sošky z Oscarov v roku 2006.... celý text
Literatura světová Romány Duchovní literatura
Vydáno: 2017 , Ikar (SK)Originální název:
Memoirs of a Geisha, 1997
Sajuri a její slovní obraty mne doslova uchvátily, strašně jsem je obdivovala a mám pocit, že si je snad všechny vypíši někde na papír a schovám.
Všechny postavy byly vypracovány tak, aby si o nich člověk udělal vlastní obrázek, aby si k nim vytvořil svůj vlastní vztah, ať už kladný a nebo záporný. Nevím, co psát, ale cítím potřebu. Prostě moc líbilo.
Kniha je napsaná pěkně, dobře se čte. Hvězda mínus je za některé nepřesnosti a nadnesená tvrzení. Opravdový obrázek o životě gejš je lepší postavit na jiných knihách.
Opravdu moc pěkná knížka. Asi nejzajímavější je exotické prostředí Japonska a života gejš, do toho zapadá romantická, ale ne přeslazená linka. Doporučuju.
Film jsem neviděla, ale jsem na něj zvědavá. Kniha byla úžasná, Japonsko a gejši mne uchvátily. Sajuri byla strašně sympatická, musím se ale přiznat, že jsem Předsedovi moc nefandila.:D
Úžasný film a úžasná kniha. I když jsem se od knihy takřka neodtrhla, trvalo mi tři týdny, než jsem ji dočetla. Nádherně napsaná, odhalující život gejš. Velmi mne bavily popisné pasáže ohledně života gejši a také jak se gejša rozeznala od prostitutky (už nikdy na ně nebudu koukat stejně!). Fantastická kniha se skvělým příběhem.
A i když se film poměrně liší, také stojí za shlédnutí.
Váhal jsem, protože znám film. Naštěstí je kniha skvěle napsaná a hodně se liší od filmu. Komu se líbil film - neváhejte. Ten kdo má rád vše japonské - pusťte se do Gejši.
"Panebože... já mluvím s prostitutkou...." A chvíli nato ji vysvobodí z mé společnosti průvodce, bohatý muž dobře o třicet nebo čtyřicet let starší, než je ona. Nu, často jsem se ptala sama sebe, jak je možné, že necítí, kolik máme společného. Ona je vydržovaná žena, a tou jsem kdysi byla i já.
Tahle knížka mě uchvátila hned o začátku. Četla jsem jí jedním dechem a první věc, která mě po ránu napadla bylo, kdy si na ní zase udělám čas.
Japonská kultura je vážně zajímavá a rozhodně mi ji tahle knížka přiblížila.
Už od chvíle, kdy se na scénu dostavil Nobu-san, doufala jsem, že nakonec Sajuri skončí s ním, ale co se dá dělat. Musím říct, že jsem se nenudila, za den jsem zvládla dokonce víc než 100 stránek a Sajurina takřka básnická přirovnání mi vždy vykouzlila úsměv na tváři.
I když jsem se nevyznala v pojmenování různých částí kimona, v mojí hlavě se vždy vytvořila překrásná představa.
Rozhodně doporučuji!
Nádherná kniha, uchvátila mě od první stránky. Kdysi jsem viděla i film, ale kniha je o hodně lepší.
Nejdříve jsem několikrát viděla film, než jsem zjistila, že existuje knižní předloha a kniha mě naprosto nadchla. Jiná kultura, moct nakouknout pod pokličku gejš, pro nás tak exotických žen, bylo pro mě příjemným trávením času. Nemohla jsem se od knihy skoro odtrhnout a po skončení jsem cítila smutek, že kniha není ještě delší. Filmová podoba se někdy liší, některé věci vynechali, ale mě se líbí jeho atmosféra...kniha i film mají to své :-)
Knizku jsem poprve cetla uz nekdy v puberte. Tenkrat me nezaujala tolik, jako dnes. Libil se mi popis japonske kultury a Cijo jsem si zamilovala :)
Knihu jsem dostala pod stromeček - bylo to překvápko. Trvalo mi den, než jsem se do ní pustila - přeci jen japonská kultura je pro mě velká neznámá...... Kniha je čtivá, krásně napsaná. Neumím přesně popsat, co se mi na celém příběhu líbilo. Vlastně vím. Někde uvnitř mám nutkání vlastnit alespoň jedno z těch několika nádherných kimon!
A chci umět tanec s vějířem! ·
Knihu jsem si půjčovala stím, že když o ní každý mluví, tak ať vím o čem je řeč.A hned od začátku jsem nelitovala.Příběh byl velice poutavý a já se od knihy nemohla odtrhnout.Malou Čijo jsem si zamilovala,ale japonská kultura je mi teda záhadou.
druhá světová válka (1939–1945) Japonsko zfilmováno americká literatura gejša japonská kultura historické romány fiktivní životopisy, biografie
Myslím, že ta kniha je přeceňována. Ale nepíšu, že by se mi nelíbila.