Paměti
Giacomo Girolamo Casanova
Básník, jazykovědec, teolog, přírodovědec, hudebník, dějepisec, kritik, diplomat. Tím vším byl Giacomo Casanova, nesmírně všestranný člověk a také nejslavnější svůdce žen. Svou vzrušující životní pouť vylíčil velmi čtivě a barvitě ve svých pamětech. Poslední léta svého života na konci 18. století trávil na zámku hraběte Valdštejna v Duchcově, kde tuto proslulou sbírku neřestí sepsal. Díky novému upravenému vydání máte nyní možnost zažít všechna milostná dobrodružství spolu s ním.... celý text
Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: 2015 , XYZ (ČR)Originální název:
Giovanni Giacomo Casanova
V této knize nehledejte příběh, ale ústřižky vzpomínek Giacoma Casanovy. Tento nepříliš pohledný bohém, věčně zadlužený průšvihářský svůdce žen, Vás nechá nahlédnou do svých avantýrek a proč byl u žen tak úspěšný.
Čtivý dokument, ve kterém se dozvíte zajímavosti o Casanovi a jeho době. Doporučuji přečíst.
Kniha je plná zajímavostí a vědět něco víc o životě Casanovy není vůbec špatné. Různé dokumenty nebo filmy o něm nejsou úplně všechno.
I přes to, že je to pouze zkrácená verze. Jsem si početla perfektně. Nové poznatky o životě Casanovy které v této knize pobaví.
Jsem rád, že jsem to přečetl, i když to nebylo vůbec nic extra. OK - starý proutník vzpomíná na pár let, kdy se mu nejvíc dařilo, cestoval po Itálii a Středomoří, několikrát chytil sifla a všechny ženské mu padaly k nohám - asi tak nějak to občas vyznívá. Ale s ohledem na to, že to psal jako starý páprda na českém zámku, psal to s velkým nadhledem a krásným jazykem, kdy se nepouští do vůbec žádných vulgárností a vše popisuje s grácií a lehkostí. Po nějaké době se všechny ty Lukrécie, Terezy, Kristiny apod. začnou plést, ale to nijak nevadí. Že původně studoval na kněze, že se živili i jako podvodný věstec a hrál si na vojáka jsem vůbec netušil. Tedy jak jsem napsal na úvod - jsem rád, že jsem to přečetl a něco se o Casanovi dověděl.
Tohle je prostě fakt dobrá knížka.
A možná že i výchovná. Úzkoprsým moralistům navzdory.
Howgh.
Nižší hodnocení jen kvůli zkrácení a upravě. Až si přečtu tu původní verzi budu hodnotit rozhodně víš.
Pár příběhů z Giacomovy "Histoire de ma vie"...Skvělé je že je zde krom příběhu i jakýs takýs popis života Casanovy. Neznalý čtenář který má Casanovu pouze za symbol promiskuity a volnomyšlenkářského stylu života plného sexu (společnost si ho plete s Donem Juanem) se tady dozví mnohé obecně ne tolik známé fakta o jeho životě. Nadaný umělec, vizionář, ale i autor na svou dobu odvážné sci-fi (ne teď nemám na mysli jeho sexuální eskapády:D)...Výborně jsem se pobavil a nasmál se i když kniha vpodstatě nemá ani začátek....ani konec :)
2006 | Paměti Giacoma Casanovy |
1968 | Historie mého života |
1998 | Historie mého útěku z vězení Republiky benátské, zvaného Olověné kobky |
1989 | Pamäti 1 |
1969 | Grécka otrokyňa - Pamäti 2 |
Veľmi dobrá zbierka spomienok, príjemne zostavené, zľahka poprepájané historky, uveriteľne na historickom základe a Giacomo dostal ľudskú tváre, citu to nebolo prosté a tiež doplnené nehou a istým nadhľadom (niekedy samozrejme prílišným, keď šlo o otázky existenčné). Fajné! (Pripomínal mi jedného žijúceho kamaráta... asi majú podobnú povahu, verila by som tomu.)