Inkoustová stopa

Inkoustová stopa
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334247/bmid_inkoustova-stopa-nkX-334247.jpg 4 104 104

Třetí vyprávění bamptonského bailiffa a lékaře Huga de Singleton se odehrává ve středověkém Oxfordu, kam Hugh přijíždí za dívkou, již si vybral za manželku. Místo odpočinku jej však čeká případ: někdo ukradl vzácné knihy mistra Wyclifa. Z krádeže se však brzy stává vražda a sám Hugh de Singleton se ocitá v ohrožení života. Z nebezpečných situací se dostává díky svému důvtipu a prozíravosti a také s pomocí věrného Arthura, který ho na cestách doprovází.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Trail of Ink , 2010


více info...

Přidat komentář

Hradčiatko
21.05.2024 2 z 5

(SPOILER) Pôjdem proti prúdu väčšiny a možno to je tým, že som nečítala prvé dva diely a zhodou okolností sa táto kniha u mňa stretla s Ve znamení lva (historická, prakticky životopis Jana Luxemburského, stredovek) a tým pádom hodne pohorela v mojom ponímaní. Nie, žeby to bolo zlé, ale ono to nebolo nijaké. Postava ma nezaujala ani jediná (možno boli popísané v minulý dieloch a aj sa nejak vyvíjali, či prejavili predtým, čím si získali publikum pre sériu), ale hlavný hrdina akurát utekal, premýšľal a čakal na konanie iných (to by v stredoveku ďaleko nedožil) a k vyriešeniu prípadu prispel len nepatrne (osobný názor); žeby skutočne hradný pán Gilbert zakaždým všetkého nechal, aby zachraňoval a odprevádzal správcu? žeby v závere ani jeden zloduch neklamal a stačilo sa opýtať, aby veci zapadli jedna do druhej? žeby mnícha ani nepotrestali, akurát si opát povzdychne, že snáď to nepredali a nesiahne na hotovosť? a láska medzi hlavnými hrdinami... nemastná-neslaná (nepotrebujem výbuchy vášní, na to ľud pospolitý v tej dobe ani nemal čas, ale o nej som sa dozvedela akurát, že dve oči vidia viac ako jedny). Najradšej som mala realistické popisy oblečenia a stolovania, o čom svedčí vysoké vzdelanie autora a málokto sa tomu venuje (obvykle literárne hrdinky nemávajú periódu, ani pri polročnom úteku v jediných šatách cestami-necestami sa nespotia a na záchod sa proste nepotrebuje chodiť, ale to ani vo filmoch nie, pravda :D). Takže celkovo... nebolo to zlé, ale zrejme po ďalších v sérii nesiahnem ;)

TeaPeter
24.11.2022 3 z 5

Velmi poklidná detektivka. Ale i tak se kolem knih dá vytvořit velké drama, kde jde o životy. Naštěstí hlavní hrdina přežil a v příštím díle už snad bude po boku své vyvolené.


Haduwig
11.08.2022 5 z 5

Tentokrát Hugha zastihneme nejen při vyšetřování zločinu, ale také při namlouvání děvčete. Je to milý dobrodružný příběh s detektivní i romantickou zápletkou, často okořeněný ironií a humorem. Bavila jsem se možná více než u předchozích dvou dílů a těším se na další pokračování.

ZUZANA-123
06.08.2022 5 z 5

Lèkař Hugh de Singleton potřetì v roli středovĕkèho detektiva.Tentokrát řešì krádež jednadnaceti knih teologa Johna Wyclifa.John Wycklif je u nás znám pod jmènem Jan Viklef a jeho učenì ovlivnilo našeho Jana Husa.

moudivlacek
05.04.2022 4 z 5

Bailif a lékař Hugh se rozhodne více pokročit v namlouvání dcery obchodníka s pergamenem Kate, ale jeho bývalý učitel a přítel mistr Wyclif ho požádá o nalezení svých ukradených knih. A i když Hugh zpočátku se brání, jeho pán lord Roger mu dá svolení nejen k vyřešení záhady, ale i v námluvách Kate. A tak opět začíná dedukce Hugha, ale i útoky na něj. A tentokrát skončí v místech, kde mu jde vysloveně o život. Má při sobě Rogerova sluhu Arthura, sice není nejbystřejší, ale svaly má dobré. Je to skvělá dvojka. Rovněž Kate nestojí stranou a nejednou se postará, aby byl nejen Hugh naživu, ale i šel po správné stopě. Mile mě překvapilo zde chování lorda Rogera a scénky s ním jsem si plně užila. Takže - vyprávění poutavé, zajímavé, poučné a místy plné humoru. Kdo má rád historické poklidnější detektivky - poslužte si, neprohloupíte.

ludek.n
21.03.2022 4 z 5

Potřetí máme tu čest s mladým a nadaným lékařem Hughem de Singletonem, který se tentokrát vydává do Oxfordu, aby pomohl svému bývalému učiteli a příteli mistru Wyclifovi nalézt ukradené vzácné knihy, a také aby se pokusil získat srdce krásné Katherine Caxtonové. I v tomto případě použil Mel Starr při výstavbě příběhu podobné schéma jako u předchozích knih, a tak není divu, když se onen ústřední detektivní motiv s poměrně primitivní zápletkou divže neztratí pod vrstvami vedlejších (a přiznejme si bez ostýchání, často mnohem dramatičtějších) jevů a událostí. Celé to pestré a bohaté prostředí oxfordských univerzit, kněžských seminářů, klášterů, šlechtických paláců i chudinských baráčků nám tu doslova ožívá před očima. Tady se odehrává zápas o duši, lásku, štěstí i o holý život. Chamtivost a osobní zášť proti čistému srdci, víře v Boha a touze po spravedlnosti. Hughovo pátrání po ukradených knihách se tím vším proplétá jako červená nit, aniž by se dralo nějak vehementně do popředí a dává tak prostor rozvíjet ostatní motivy. V pravou chvíli se pak znovu, klidně a rozvážně, ale naplno a bezprostředně, přihlásí o čtenářovu pozornost. Řekl bych, že Inkoustová stopa o stupínek převyšuje své předchůdce.

Awča
17.03.2022 5 z 5

Příjemné čtení, jsem ráda, že mám možnost číst celou sérii najednou.
Hugh se přesunul na chvíli do Oxfordu, což je osvěžující změna.
Příběh obsahuje více akce a kromě detektivní zápletky i milostnou. Opravdu jsem byla zvědavá, jak to dopadne.
Moc se mi líbí obálky všech knih série.

Sansli
11.08.2021 4 z 5

Historické detektivky se mi líbí a upřímně, podívat se do středověké Anglie mě hodně lákalo. A nebylo to jen tím prostředím, ale moc se mi líbil i příběh. Je to pěkně vyprávěné, trochu pomalejším tempem, ale to mi vůbec nevadilo. Také není těžké si oblíbit hlavní postavy v čele s Hughem a držet jim palce. Určitě si přečtu další:)

Kanylka
02.06.2021 4 z 5

"Prasata se hodně podobají lidem. Nebo možná lidé prasatům: Málo přemýšlíme, jak draho nám zítra mohou přijít dnešní slasti."
Dobré čtení.

heczek
25.05.2021 3 z 5

Příjemné a klidné čtení s dějem zasazeným do středověké Anglie, jejíž prostředí je krásně vykresleno. Příběh má pomalejší tempo, ale k historické době se to hodí.

Dela111
31.03.2021 3 z 5

Historické detektivky mají své kouzlo, takže si občas ráda nějakou přečtu. Tady mě baví dobové reálie středověkého slovutného Oxfordu a drobný náhled do života v té době.

Hlavní postava a současně vypravěč Hugh vyšetřuje tentokrát krádež vzácných knih, ale aby to neměl tak jednoduché, ocitá se v ohrožení života i kvůli výběru své budoucí manželky. Není totiž sám kdo se zakoukal do sličné dcery místního obchodníka Kate ;-).

Celý příběh má sice pomalejší tempo, ale ono tak nějak odpovídá té době dávno minulé. Pro mne to bylo příjemné oddechové čtení a ve svém žánru je hodnotím jako průměrné.

martina.culik
31.10.2020 4 z 5

K této sérii se ráda vracím, protože mě baví jak postavy tak děj.

"Modlitby lze nabídnout lacino. Od lidí vyžadují málo úsilí a od Boha hodně."

"Prasata se hodně pobodají lidem. Nebo možná lidé prasatům: málo přemýšlíme, jak draho nám zítra mohou přijít dnešní slasti."

Lumír23
13.09.2020 5 z 5

Třetí kniha, ač s hodnocením vysokým, pro mě třetí na žebříčku. Avšak i nadále nadstandard, paráda.

Zdeniczka
11.06.2020 5 z 5

Opět návrat do středověké Anglie, jo! :) Tentokrát Hugh nevyšetřuje žádný případ v Bamptonu a jeho okolí, ale přímo v centru Oxfordu, někdo totiž ukradl vzácné knihy jeho příteli, samotnému Johnu Wyclifovi. A co víc, Hugh potkal ženu svého srdce, o kterou nemá zájem jen on sám. Během řešení případu a získávání své milované se dostává do řady nebezpečných situací, ze kterých naštěstí vždy vyvázne... I třetí díl se velmi dobře čte, tyhle výlety do historie se sympatickým hrdinou lékařem mě prostě baví. :)

cukrovka
31.05.2020 4 z 5

Tento díl mi přišel více zajímavý a akčnější. Hlavní hrdina se zde nepotýká jen se zlodějem knih, ale také se sokem v lásce. I zde je velmi dobře vykreslen život v Anglii 14. století.

Ulala
19.11.2019 4 z 5

Kapka námluv, kapka žárlivosti či uražené ješitnosti, kapka medicíny v podání osvěceného bailiffa, malá zápletka se ztracenými knihami, jeden zavražděný student…..to vše zamíchat ve 14. století a máme lék na bezesnou noc. Není to náročné, dobře se kniha čte a přiblíží nám to život a zvyklosti ve středověkém Oxfordu.

oka3408
19.09.2019 5 z 5

Na knihu jsem se těšila a přečetla rychle jako ty předešlé. Těším se na další.knihy tohoto autora doporučuji i pro ty,kteří historické knihy nečtou

Ladygeront
16.06.2019 3 z 5

Čteno v poklidu a pohodě. Inu, také je to občas třeba.-)

Chesterton
05.06.2019 3 z 5

V prvních dvou knihách mi poklidná a skvěle autentická atmosféra s mnohými dobovými detaily celkem sedla. Autor dokáže využít svá studia i celoživotní profesi. Hugh je svébytný, v příbězích je to muž na svém místě, kterého si lze oblíbit. Tentokrát se vše natolik vleče, že jsem se rozhodla z rozjetého výletního vláčku vystoupit. . . . . . a zkusit něco ostřejšího :o)
Je to svým způsobem takové středoškolské vyprávění, ale kdo čeká románovou atmosféru, bude spokojen.

Hanulka25
14.02.2019 1 z 5

Sice jsem dočetla do konce, ale nic moc. Dost nuda.

Štítky knihy

historické detektivky

Autorovy další knížky

Mel Starr
americká
2015  80%Neklidné kosti
2017  85%Inkoustová stopa
2016  79%Zločin u kostela
2019  84%Neposvěcená půda