Paměti kata Mydláře
Josef Svátek
Výbor ze čtyřsvazkového díla o pražském katu Janu Mydláři, který z původního Svátkova díla "Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze" připravila literárně upravila Jana Štefánková.
Hodně zajímavé....přeci jen řemeslo o kterém se asi nemluvilo ani tenkrát....zvláštní je, že bylo spousta katovských rodin, ale zrovna ten nejznámější - Mydlář, se k tomuto řemeslu dostal celkem netradičně.
Moc hezky podaná knížka, spousta historických dat. Kniha však není vůbec nudná!!!!!! Doporučuji.
Na tuhle knihu byla alergická má profesorka češtiny. Že je to brak a kdesi cosi. A co jsem udělala já? Ihned si jí sehnala a přečetla. Tušila jsem totiž, že bude stát za to. A taky že stála. Doporučuju, spoustu nového se dozvíte a nudit se rozhodně nebudete.
Kniha mě natolik zaujala, až jsem si řekl, že mi tento výbor z původního Svátkova čtyřdílného díla "Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze" nestačí a rozhodl jsem se Paměti... přečíst celé. Vzhledem k tomu, že autor ve své původním díle používal zastaralou češtinu a dost archaický sloh, byla to docela šichta. Ale nelituju toho, stálo to za to.
Líbilo, líbilo. :) Příběh byl poutavý a katovský meč tomu dodával zvláštní příchuť. Docela jsem se divila, že Mydlářovo řemeslo nic nezměnilo na jeho osobě. Já bych se s tím asi psychicky nesrovnala,kdybych někomu musela brát život (zvláště pokud bych věděla, že je nevinný) nebo jej měla mučit.
Kniha mě naprsoto uchvátila. Skvělě zpracované poměry tehdejší společnosti, zejména pak katovského řemesla a jeho postupné proměny v očích lidu.
Praha řemesla výbor z díla popravčí, kati trestní právo historické romány
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Parádní čtení, zase jsem se dozvěděl něco z historie.