Paměti kata Mydláře
Josef Svátek
Výbor ze čtyřsvazkového díla o pražském katu Janu Mydláři, který z původního Svátkova díla "Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze" připravila literárně upravila Jana Štefánková.
Ze začátku jsem trochu bojoval se starou češtinou, ale nakonec jsem do vyprávění vklouzl jako do dobrého filmu. Autor se kupodivu nevyžívá v krvavých detailech, naopak se jim téměř vyhýbá. Až tak, že někomu může katovské řemeslo připadat něco jako truhlařina nebo práce mlynáře. Vlastně jde spíše o historickou kroniku trochu kříženou s červenou knihovnou než o paměti velmi výkonného kata.
Taky by mě zajímalo, jak moc jsou tyto příběhy autentické. Člověk by jim chtěl i věřit, ale pak se dočtete o tom, že když popravenému přiložili hlavu zpátky na krk, začal chodit a mluvit a tomu se mi nějak nechce věřit. Ale každopádně paměti určitě za přečtení stojí.
Už jsem četla podruhé. Mám ráda českou historii a toto období obzvlášť. Čte se dobře a zanechá stopu.
Zajímavá kniha, dobře se četla, docela jsem si jí užila.
Asi bych po ní nesáhla, kdyby mi nebyla "vnucena". To takhle byla otázka v AZ kvízu na kata Mydláře a můj táta si vzpomněl, že máme Paměti v knihovně a řekl, že bych si je měla přečíst. Tak jsem to udělala.
Paměti kata Mydláře jsem zcela náhodně před lety objevila v babiččině knihovně a byl to objev radostný. Kniha mne zaujala svým jazykem – četlo se mi to hrozně dobře, bylo to hodně plynulé a svižné čtení a autor mne uměl skvěle vtáhnout do děje. Vybavuji si, jak moc jsem to tehdy při čtení prožívala – a jak moc mi bylo líto, že kati byli tak moc na kraji společnosti. Tohle ve mně kniha vyvolala. Asi si to budu muset někdy přečíst někdy znova.
Audiokniha
Už delší dobu přemýšlím, že by se DK měla rozšířit o samostatnou sekci "audioknihy". Zrovna u této knihy mi totiž nepřijde spravedlivé a férové dávat na stejnou úroveň knihu v klasické podobě a upravenou a velmi zkrácenou audioknihu.
Miroslav Táborský, v jehož podání jsem poslouchala příběh o katu Mydláři, načetl knihu velmi poutavě. Přišlo mi, že ale poslouchám neúplné dílo. Pocitově tomu chyběl začátek i konec. Škoda, jinak by mé hodnocení bylo mnohem vyšší.
Kniha mě velice zaujala a četla se dobře.Jen mi
je líto,že se vzdělaný Jan Mydlář stal katem za takových podmínek a i přesto,že vykonával vše,tak jak měl....lid přijímal katy,velice zajímavě,jako něco odpudivého.Přitom dělal podivuhodnou práci a zbavoval město od zločinců...,ale příběh byl pěkný a těším se na další díl.
Kniha barvitě líčí životní osudy kata Mydláře. Zavádí nás do staré Prahy za časů, kdy panovala jiná pravidla než dnes. Svátek zde skvěle vystihuje atmosféru, popisuje historicky podložené události a zároveň nám podává ucelený pohled na katovské řemeslo.
Velice zajímavá kniha. Ukazuje nám zvláštnosti tohoto řemesla a zároveň je to poutavý románový příběh.
Jelikož jsem přemýšlel o pořízení kompletního čtyřsvazkového vydání, nedám plný kotlík hvězd... ale jde každopádně o zajímavý výtah z díla. Čtivě sestaveno, děj rychle uběhne a nezbyde než za nějaký čas opět vzít do ruky a začíst se znovu. Nelehké osudy v nelehké době. 5/6*
Dnes jsem si na tuto knihu vzpomněla ... četla jsem ve svých "nácti" letech (vydání roku 1970, Albatros) ... Zanechala ve mne silný dojem. Soucit s popravovanými ... a neméně soucit s životem kata Mydláře. Při čtení pamětí jsem cítila hrůzu, odpor, zároveň pochopení ... a nakonec i přijmutí.
Na druhé straně mi ve vzpomínce na tuto knihu zůstalo, že vlastně kat Mydlář byl -navzdory svému povolání - moudrý člověk ...
Úplně se ztotožňuji s názorem s Gordonlord . Taky jsem poslouchala a chybí mi tam
''něco''. Spíše mi to připadá jako fikce (15 minut chodila mrtvola). Je to moc krátké a nedokončené.
Poslouchal jsem to jako audioknihu a mám pocit, jestli nebyla náhodou o něco ochuzena.
Celé mi to přišlo sice svižné, rychlé, příběhy byly k věci a krátké, ale nějak jsem se nemohl zbavit dojmu, že tu něco chybí.
Za celou dobu jsem se vůbec nedozvěděl, jestli se jedná o zromantizovanou novelizaci nějaké dobové historky, nebo jestli jde o skutečnou autobiografii Kata Mydláře jakožto reálné postavy. A to ke čtenářskému zážitku přijde zcela zásadní. Protože na fikci je to velmi strohé a nenápadité a na autobiografii hodně kusé a neúplné.
V případě že jde o zpracování reálných spisů, bylo dost zajímavé dočíst se jak dopadl Magistr Kelly, nebo jak se ke svým převratným činům co se týče první veřejné pitvy dostal Jan Jesénius.
Krásná kniha o naší historické osobnosti. I když je věnovaná ne příliš oceňovanému povolání, je psaná velmi mile a bez zbytečných krutostí. Životní problémy spojené s izolací od společnosti, těžkosti spojené s hledáním přátel, partnerky, nutnost vyjednávat a zalíbit se vrchnosti a pod. Bezvadný popis veřejné pitvy a znalosti hlavního hrdiny, týkající se anatomie těla jsou velkým přínosem.
Jak je již psáno níže, knížka detailně nepopisuje jednotlivé exekuce, jak by možná čtenář očekával. To ale není vůbec na škodu, právě naopak - kat Jan Mydlář nám umožňuje nahlédnout do své mysli, zjistit, jak na jednotlivé události své popravčí dráhy nahlížel. Mimoto se zde dozvíme i spoustu zajímavostí, a to jak o způsobu života vykonavatelů trestů, tak o způsobu života v českých zemích přelomu 16. a 17. století.
Za mě určitě doporučuji.
Praha řemesla výbor z díla popravčí, kati trestní právo historické romány
2004 | Paměti kata Mydláře |
2005 | Paměti katovské rodiny Mydlářů 1. Z magistra medicíny pacholkem katovým |
2011 | Paměti katovské rodiny Mydlářů v Praze |
1940 | Anna z Kunštátu |
1940 | Pád rodu Smiřických |
Čtení pro milovníky historických románů nabízí poučení o katovském řemesle, možná odporném a nelidském, nicméně v době lupičů a vrahů užitečném, byl to tehdejší způsob, jak se vypořádat s ničemy. Na pozadí rodinných příběhů kata otce, kata syna i jeho syna se seznamujeme s historickými událostmi, např. doba Rudolfa II., poprava českých pánů 21.6.1621, neustálé nebezpečí smrti - války, drancování.. poučné čtení.