Paměti Vasila Biľaka (1.díl)
Vasil Biľak
Na přelomu let 1987 -1988 byl Vasil Biľak ještě členem předsednictva a tajemníkem ÚV KSČ a především jedním z nejvlivnějších politiku. Nejvyšší stranické vedení přesto neváhalo zastavit tehdy zahájené vydávání výňatku z Biľakovy knihy Milníky mého života a její rukopis byl stažen také z nakladatelství. Už to je pro knihu bezpochyby nejlepší reklama. Sám obsah vysvětluje, proč tomu tak bylo. Ojedinělé svědectví ze zákulisí KSČ je zcela mimořádným příspěvkem k hodnocení naší novodobé historie. Pokud jde o tzv. krizové období na konci šedesátých let, je svědectví Vasila Biľaka skutečně unikátní. Druhý díl Biľakových pamětí je plně věnován událostem z let 1968 -1969. Nejde o záznamy postranního pozorovatele, ale o zasvěcenou výpověď jednoho z havních protagonistů.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 1991 , CestyOriginální název:
Miľníky môjho života, 1991
První díl pamětí člověka,který byl jedním ze členů ÚV KSČ,kteří se postavili proti pražskému jaru 1968.Tahle první část se zabývá jeho osudy od narození.Nebyl to žádný lumen,ale v té době ještě moc neškodil.To přišlo až v druhé části pamětí.Samozřejmě je to psáno tak,aby vyšel pro čtenáře vítězně on.
Jasně, Biľak nebyl žádný intelektuál, měl pochybné vzdělání, ale i tak je to celkem zajímavá sonda do jeho života a člověk si může udělat obrázek, na čem stavěl své přesvědčení. První díl se zabývá úsekem do jeho narození cca do března '68, první polovina knihy je spíše o jeho osobním životě, druhá polovina se zaměřuje skoro výhradně na politickou situaci v 60. letech, Novotný z popisů vychází jako nesoudný idiot neustále otevřeně opovrhující Slováky, Dubček jako člověk bez názoru, který se do do čela KSČ dostal omylem. Zajímavé mi to přišlo i jako výklad 60. let a "krizového vývoje" z pohledu tehdejší oficiální linie, nevědět o tom člověk vůbec nic, snad by i Biľakově interpretaci věřil.
totalitní stát komunismus manipulace (psychologie) lhaní, lži totalitní režimy zločiny komunismu komunistický režim demagogie
2014 | Až po mé smrti |
1991 | Paměti Vasila Biľaka (1.díl) |
1991 | Paměti Vasila Biľaka (2.díl) |
1978 | Pravda proti lži |
1971 | Pravda zůstala pravdou |
Ozaj sa to dobre číta. Ten človek mal v hlave oveľa viac, ako dnešní politici. A na rozdiel od dnešných kvázi demokratov, mal svoje aj prežité a vedel sa za svoje presvedčenie aj postaviť. Samozrejme bol iba človek, nie nadčlovek, a každý človek robí chyby. Čo bola, alebo nebola chyba v živote Vasila Biľaka, tak to ale nie je na mne, aby som posudzoval.