Pán dvou zemí
Judith Tarr
Historický román o dobyvatelském tažení Alexandra Velikého do Asie a Afriky. Fiktivní příběh o tom, jak se kněží Amonova chrámu rozhodli dovést do země Alexandra, aby byl Egypt chráněn před nájezdy barbarských národů. Na pozadí barvitého líčení intrik, žárlivosti a lásky se autorka snaží přiblížit některé skutečné události a hlavně reálie. To je asi na románu nejzajímavější, autorka je historička se zájmem o starověké říše.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1998 , DominoOriginální název:
Lord of The Two Lands, 1994
Alexandra Velikého na jeho tažení do Egypta doprovází dcera posledního egyptského faraona Meriamon, která ovládá magii, její kočka Sekhmet a tajemný stín (vůbec jsem nepochopil co to má být). Dále se v knize vyskytují další tajemné postavy jako duch královny Nefertiti, hadí služebníci apod. Co je tohle proboha za historický román? Skutečná jsou jen jména několika historických osob a událostí, jinak je to všechno fikce, včetně té korunovace Alexandra na faraona. Prostě čistokrevná fantasy, kterou nečtu. Druhou půlku knihy jsem už jen prolistoval.
Všechny knihy od Judith Tarr jsou prostě kouzelné, skvělé, báječné.
Prožít celé životy s historickými osobnostmi jako Hatšepsut, Anchsenamon anebo v tomto případě s Alexandrem Velikým, to je prostě slast. Ale...o to horší je, když kniha skončí a najednou máte bez nich žít, je to zvláštní se k nim večer nevracet.
Ačkoliv období Alexandra zrovna moc v lásce nemám, tato kniha mě opět překvapila a velmi se mi líbila. :)
2006 | Král a bohyně |
1997 | Trůn bohyně Isis |
1997 | Sloup ohně |
1998 | Pán dvou zemí |
2003 | Válečný svět: Krevní msty |
Pokud máte rádi historii ale také fantasy a trochu té romantiky, tohle bude kniha pro vás. Autorka vytvořila svět protkaný magií starého egypta okolo reálných událostí Alexandrova tažení na střední východ a do Egypta. I přes to, že se v knize s postavou Alexandra Velikého setkáváme neustále, není tak úplně hlavní postavou. To spíše jeho činy a rozhodnutí, která ovlivňují všechny v jeho armádě. Čtenář se na Alexandra dívá očima egyptské kněžky, která je záhadou pro všechny - Alexandra, jeho armádu, jejího strážce a v mnoha momentech i pro ni samotnou. I když to všechno zní poněkud vágně, postava Meriamon mě baví, především proto, že je opravdu silným, i když občas podivným charakterem.
Osobně jsem tuhle knihu četla minimálně 4x. Je to pro mě klasika, ke které se každých pár let vracím a i přes to, že se na ni dívám s odstupem let mnohem kritičtěji, než kdy před tím. Ale jsem si jistá, že za pár let opět přijde čas, kdy si budu muset přečíst Pána dvou zemí. Je to jedna z mých nejoblíbenějších knih.
A jen tak mimochodem... Nikolaos byl moje první knižní láska. Vždycky pro něj budu mít slabost. xD