Pán protektorátu
Emil Hruška
Podtitul: K. H. Frank známý a neznámý Kniha o Karlu Hermannu Frankovi, nacistovi, který se nejprve agilně podílel na rozbití Československa a poté výrazně a někdy i zásadním způsobem ovlivňoval dění v Protektorátu Čechy a Morava, není jen tradičním životopisem. Zkušený autor se soustředil i na ty momenty z Frankova života, které jsou dnes již zapomenuté, neznámé či méně známé. Můžeme se tak dočíst nejen o Frankovi samotném a jeho rodině, ale také o jeho poměru k jiným nacistickým veličinám (Henleinovi, von Neurathovi, Heydrichovi, Daluegovi či Frickovi). Seznámíme se s jeho poradci, s koncipováním protektorátní politiky, s Frankovým podílem na vyhlazení Lidic a Ležáku, či s posledními měsíci jeho života. Text je zpestřen poněkud odlehčenými kapitolami o jeho údajných aférách, okradení či o „tajné sekretářce“.... celý text
Kniha obsahuje spoustu informací o K.H. Frankovi a tomu, kdo se zabývá o historii Protektorátu bude jistě přínosem. Obsahuje i spoustu informací o osobách, se kterými přišel Frank do styku v době jeho působení v naší zemi. Informace však nejsou vhodně setříděny a tak jsou spíše podkladem pro studium nebo vlastní rozbor - není to literatura faktu, ani beletrie - je to spíše historická studie.
Důraz na kolaborantství mnoha Čechů vlastence nepotěší. Na druhou stranu i K. H. Frank je v knize vylíčen jako velmi zbabělý a bezcharakterní člověk, tak kniha působí celkem objektivně. Pozitivně hodnotím množství zajímavých informací.
Knihu bych hodnotil s odstupem.
Ve velké míře dělá z Franka oběť Československé justice, což působí kolaborantsky. Autor ale na druhou stranu objasnil i fakta o Frankovi dosud neznámá, což u mě zvyšuje její reputaci.
Knihu doporučuji, ale pokud čekáte zázraky, tak si ji nekupujte, ale raději půjčte.
MK
Hrušku mám rád, není to sice žádný Pekař nebo Šusta, ale vždy umí čtenáři sdělit to podstatné a i spoustu různých a zajímavých drbů. Má čuch na Henleina a i na Franka, monografie o Robertu Giesovi byla už trošku slabší.