Pán protektorátu - K. H. Frank známý a neznámý
Emil Hruška

Portrét Karla Hermanna Franka, nacisty, který se nejprve agilně podílel na rozbití Československa a poté výrazně a někdy i zásadním způsobem ovlivňoval dění v protektorátu Čechy a Morava, není obyčejnou životopisnou knihou, nýbrž detailně zpracovaným příběhem jednoho z tyranů vlastního národa. Na stránkách knihy poznáme nejen jeho osobní život i rodinu, ale také vztah k dalším nacistickým pohlavárům – Konradu Henleinovi, Konstantinu von Neurathovi, Reinhardu Heydrichovi, Kurtu Daluegemu či Wilhelmu Frickovi, seznámíme se s Frankovými poradci, mezi nimiž nad jiné vynikal jeho osobní tajemník Robert Gies, i s koncepcí protektorátní politiky, s jeho podílem na vyhlazení Lidic a Ležáků či s aférou o „tajné sekretářce“… Druhé, opravené a doplněné vydání úspěšného titulu renomovaného autora literatury faktu.... celý text

Kniha obsahuje spoustu informací o K.H. Frankovi a tomu, kdo se zabývá o historii Protektorátu bude jistě přínosem. Obsahuje i spoustu informací o osobách, se kterými přišel Frank do styku v době jeho působení v naší zemi. Informace však nejsou vhodně setříděny a tak jsou spíše podkladem pro studium nebo vlastní rozbor - není to literatura faktu, ani beletrie - je to spíše historická studie.

Důraz na kolaborantství mnoha Čechů vlastence nepotěší. Na druhou stranu i K. H. Frank je v knize vylíčen jako velmi zbabělý a bezcharakterní člověk, tak kniha působí celkem objektivně. Pozitivně hodnotím množství zajímavých informací.

Knihu bych hodnotil s odstupem.
Ve velké míře dělá z Franka oběť Československé justice, což působí kolaborantsky. Autor ale na druhou stranu objasnil i fakta o Frankovi dosud neznámá, což u mě zvyšuje její reputaci.
Knihu doporučuji, ale pokud čekáte zázraky, tak si ji nekupujte, ale raději půjčte.
MK
Hrušku mám rád, není to sice žádný Pekař nebo Šusta, ale vždy umí čtenáři sdělit to podstatné a i spoustu různých a zajímavých drbů. Má čuch na Henleina a i na Franka, monografie o Robertu Giesovi byla už trošku slabší.