Návrat krále
J. R. R. Tolkien

Pán prstenů série
< 3. díl
V dávných dobách vykovali elfští kováři prsteny moci, netušili však, že Temný pán Sauron dal vyrobit ještě Jeden prsten, který měl vládnout všem. Spojené armády lidí a elfů nakonec Saurona porazily a prsten mu odňaly, tato magická věc se však ztratila, aby po mnoha letech padla do rukou Bilba Pytlíka. Trilogie Pán prstenů vypráví o nebezpečné cestě Bilbova příbuzného Froda, který musí opustit ospalou vesničku Hobitín v Kraji a vydat se na nebezpečnou cestu přes celou Středozem k Puklinám osudu, aby zničil Prsten, a zmařil tak Sauronovy temné plány.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno:Originální název:
The Return of the King, 1955

Dá se vůbec o téhle notoricky známé trilogii napsat ještě něco nového? Těžko. Úžasné vyvrcholení celé ságy mě dostalo, je skutečně velkolepé. Opravdu mistrovské dílo, užil jsem si je vrchovatě.

Pán prstenů je jedna z nejlepších fantasy trilogií s fantastickým závěrečným dílem.
Co říct o tomhle geniálním díle, které předčilo, předstihuje a bude předstihovat fantasy díla do daleké budoucnosti? Genialita tohoto díla sahá daleko a dodatky v knize to jenom dokazují!

Jednoducho a pravdivo: milujem Tolkiena. To ako má vo svojej hlave už niekoľko dekád rokov príbehy Stredozemia (a iné) a ako je všetko prepojené, logické a dokonalé, to si zaslúži obdiv. Nejde o to, že dáky pánko si vymyslí príšery, novú krajinu a neľudské bytosti ako hrdinov. Toto tu nečakajte (ani v jednej z jeho kníh). Okrem toho, že v jeho príbehoch nájdete niekoľko skrytých významov, dostanú vás aj tým, ako má každá "príšera" svoju histótiu vzniku a nie je voľne pohodená do deja, ako súvisí s iným ríšami a druhmi, a taktiež s inými jeho príbehmi, a ako je to celé pútavo napísané a spracované.

Fantastický závěr ještě fantastičtější trilogie. Já fakt nemám, co bych tomuto příběhu vytknul. Pán prstenů je pro mě srdcová záležitost a navždy bude! :) Četl jsem to tolikrát, že si to snad pamatuji zpaměti a přesto se k této trilogii stále rád vracím. K této knížce navíc patří i dodatky, které rozšiřují čtenářovi znalosti o Středozemi a jejich hrdinech. Dozvíte se tak takřka vše. :)
Výborné čtení, výborný závěr trilogie. Povinnost pro každého správného fandu kvalitního fantasy! :)

Návrat je podle mě lepší kniha než Společenstvo, ale mě uhranuly věže:)
Plusem jsou Dodatky. Ty bych klidně koupil jako samostatnou knihu:)

Bombovní kniha.Konec jsem hltala jedním dechem.Froda i Sama jsem popoháněla a držela jim palce.Celá trilogie i s Hobitem patří mezi mé nejoblíbenější ze všech knih.

Nádherná kniha a důstojné zakončení celé trilogie. Možná trochu škoda toho konce, který, co si budeme povídat, byl trochu zbytečně natahovaný. Jinak vykreslení světa Středozemě a jeho obyvatel je opět úchvatný a vůbec neztrácí svoje kouzlo.

Maličko rozvleklý a zbytečný konec, ale jinak překrásné zakončení trilogie. Pokaždé, když to znovu čtu, mám slzy v očích, když Frodo stojí s prstenem nad propastí Hory osudu a ví, že je to konec. Jak mám ráda i film, tak tohle se Jacksonovi převést na plátno nepodařilo, udělal tu scénu zbytečně akční.

Komentář společný pro celou trilogii:
Myslím, že jsem přišel na to, kde je problém s Tolkienovými knihami. Nejspíše to bude tím, že autor důkladně nepopsal vysokou rozvinutost dopravní infrastruktury Středozemě, zejména pak množství obchvatů kolem vesniček a městeček. Přeloženo do ne-cynické češtiny: knihy Tolkiena se odehrávají v zemi, která je mrtvá, kde žijí jen hlavní hrdinové, kteří bojují za dobro pro imaginární obyvatelstvo středozemě.
Nevím totiž jak jinak si vysvětlit, že v knize se setkáte pouze hobitínem, hůrkou, elfími a entími lesy, Mordorem, Gondorem a Rohanem. Mezi těmito místy hrdinové cestují nejspíše vzduchoprázdnem, protože se s nikým nesetkávají (mimo skřetů), nejsou zde jiná města, ani vesnice. Armády Rohanu a Gondoru jsou nejspíš také sebrané kdoví odkud, protože např. Rohan je sice obrovský, ale lidé nejspíš žijí jen ve městě.
Další věcí také je značná černobílost postav; snad jedině Boromir je vyjímkou, ostatní jsou buď dobří nebo špatní. Jenže svět není černobílý a proto mi přijdou Tolkienovy knihy velmi iritující - hlavní hrdinové konají jen dobro a skřeti jsou prostě jen zlí. Ale přece i skřeti musí mít city - jak by se mohli jinak tolik rozmnožit?
Dále mi v knihách vadí zdlouhavé pasáže popisů a strašně mě iritují básničky a písničky - to je prostě opruz, který jsem přeskakoval.
Závěrem: pro mě fantasy = Feist, Eddings, ... ale v žádném případě Tolkien. Ten je pouze druhořadý pohádkář pro děti, které ještě černobílý svět přivítají. Knihy jmenovaných fantasy autorů přetékají životem a člověk se tak lépe vžije do děje a postav, které se také nechovají jen černobíle. Ač to není zvykem, tak filmové zpracování se povedlo (tedy až na roztahaného hobita), ale číst knihy pro mě bylo utrpení - přečetl jsem poctivě všechny v očekávání toho, že se to rozjede... a bohužel. Pokud byl Tolkien zakladatel fantasy, pak jsem rád, že po něm přišli daleko lepší autoři než byl on, protože jinak bych musel číst snad jen detektivky a řůžovou knihovnu :-)
Komentář "Návrat krále": Fakt jsem byl rád, že jsem to dočetl a mohl si tak odškrtnout Tolkiena z toho co bych si chtěl přečíst. Vám doporučím, ani s tím nezačínejte - raději se podívejte na film. Zejména konec celé trilogie v hobitíně je neskutečně stupidní. Ač popisy cesty Froda k hoře osudu byly vcelku čtivé, Gondor a zejména ten konec knihu zabily :-(.

Co k tomu říct. Tohle musíte milovat, nebo nesnášet, není nic mezi tím =) A kdo to miluje, nenajde na tom absolutně nic špatně, ale prožívá to, a velice ochotně se do Středozemě skrz stránky vrátí rád několikrát za život. Já jsem ten případ.

Úžasná kniha z mnoha důvodů. Beru je jako celek, dávám 5 hvězd každé knize této trilogie. Samotné by přece byly nesmyslné, je to jedna kniha, rozdělená na tři díly. Koneckonců v anglickém originále leckdy vycházela jako jediná kniha.

Výborná záležitost, co psát k tak slavné knize než jen, že se těším, až to budu číst znova s děckama;)
přátelství, kamarádství elfové zfilmováno Středozem, Středozemě (Tolkien) dobrodružství bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobitiAutorovy další knížky
2006 | ![]() |
1991 | ![]() |
2007 | ![]() |
2006 | ![]() |
2007 | ![]() |
Brilantní závěr celé "nepřekonatelné" trilogie. Úchvatná a dech beroucí závěrečná bitva a rozhodnutí o osudu dobra. Tolkienovy knihy jsou moje srdcová záležitost. Co dodat... No, prostě skvělá kniha, kterou všem doporučuji přečíst!