Společenstvo Prstenu
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
Nechme se okouzlit strhujícím příběhem kouzelného prstenu, který hraje klíčovou roli v boji dobra a zla v dávné Středozemi. Nechme se pohltit Středozemí, obdivujme se zoufalému hrdinství malého hobita, který jediný se může pokusit donést temný prsten tam, kde bude možné ho zničit, strachujme se, že by snad svůj úkol splnit nedokázal a nezachránil Středozemi před přílivem tmy, která by její obyvatele uvrhla do otroctví a beznaděje. Nechme se okouzlit – Pán prstenů nám tu možnost dává, nezávisle na tom, jestli jsme seriózní dospělci nebo dychtivé a naivní děti. První díl trilogie.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2006 , ArgoOriginální název:
The Fellowship of the Rings, 1954
Společenstvo prstenu jsem se pokoušela číst už jednou (asi v 15 letech), ale skončilo to neúspěšně. Byl to pro mě ještě těžký text (dílo je totiž dost popisné) a pořád jsem si v hlavě představovala film. Kapitoly a jiné docela důležité úseky knihy, které ve filmu nebyly, jsem po nějaké době začala přeskakovat. A protože mě začínala nudit, odložila jsem ji.
Po nějaké době jsem se k ní vrátila, protože miluju ten příběh a bylo mi dost líto, že jsem jí takhle zavrhla. A zamilovala jsem si jí víc než jakokoliv jinou knihu. Více jsem se zajímala o Středozemi a kulturu, kterou v knize Tolkien popisuje. Vytěsnila jsem film z hlavy a dříve pro mě nudné pasáže jsem si užívala. Kniha je dokonalost sama.
Pán prstenů je pro mě prostě srdcová záležitost.
Pána prstenů čtu podruhé a musím poznamenat, že prvotní dojem nebyl nic moc. Hodně jsem srovnávala s filmy a to mi kazilo dojem. Přesto jsem mu dala druhou šanci a je to o hodně lepší. Více jsem si začala všímat postav, reálií, historie jednotlivých národů a rychleji jsem se začetla. Tentokrát to bylo chytlavé a zábavné. Více jsem prožívala putování do Roklinky, oblíbila si Elronda a další postavy (to by bylo na dlouho), zaplesala po nečekaném střetnutí s Bilbem, ztotožnila se při vybrání Společenstva a znovu se vydala na cestu, která byla úmorná a děsivá. Po druhém přečtení je to o hodně lepší a těším se, co mi přinese to další a další…
Kniha je úžasná a člověk nechápe, kde se ve spisovateli bere ta fantazie. Místy jsem měla pocit, že je popisu až moc, ale i tak kvalitní četba.
Hobit je povinné čítanie. A toto je jeho voľné pokračovanie. Takže, niet čo riešiť, čítajte. Toto je začiatok pravej epickej fantasy.
Úvod je trochu nezáživný. Tolkien v ňom popisuje rôzne veci týkajúce sa jeho sveta. Príbeh začína prvou kapitolou. Preto, ak by vás úvod nebavil, kľudne ho vynechajte. A vráťte sa k nemu neskôr...
K této klasice nejde snad ani nic napsat. Je to pozoruhodné dílo, které nedokážu dost dobře zkritizovat, na to tu musí být někdo jiný. Jako čtenářovi, který o této sérii slyšel a četl mnohé, a přešlo se ke Společenstvu prstenu dostal až teď, je to velice nadčasové, čisté i nečisté dílo, které se snaží Vám otevřít oči. Středozem je neskutečně krásné místo, které by navštívil snad každý, popisy této krajiny jsou pozoruhodné... I když je kniha trochu delší a od začátku se moc neděje, stejně Vám to nedá a snažíte se pokračovat s Frodem na jeho cestě s důležitým posláním, abyste došli poznání. Nemůžu se dočkat až se pustím do dalšího dílu..
I napodruhé příjemné, oddechové čtení, a ačkoli určité nesrovnalosti při bližším poznání vyplavou na povrch, stejně se jedná o to lepší z fantasy literatury, Hra o trůny tomu nesahá ani po kotníky.
Tak tohle jsem ani nedokázal přečíst. Asi 20x jsem usnul, než jsem se dostal do poloviny. Aby půlka knihy byl jen opis krajiny a toho jak jedí, je na mě fakt moc.
Miluju fantasy knížky a hlavně Středozem. Viděla jsem všechny díly jako film. Moc se mi líbil Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Pán prstenů je taky skvělý. Měl by jí přečíst každý, kdo je závislý na fantasy, jako já.
Poslouchal jsem jako audioknihu. Z celkového pohledu neuvěřitelně komplexní, co se týče jednotlivých dílů podle mě asi nejlepší díl série, takový roadtrip Středozemí. Ze začátku příjemný a bezstarostný, průběžně gradující napětí, v půli nervy drásající a bohužel ke konci poměrně unylý. Ve srovnání s Hobitem mi chybí nadšení z příběhu.
Především na Společenstvu Prstenu musím pochválit, ne to je slabé slovo, vyzdvihnout úžasnou atmosféru tohoto díla- temnou okolo Nepřítele a nebezpečí z východu, úsměvnou okolo hobitů a začátku knihy a smutnou okolo odchodu Elfů. Ta je naprosto jedinečná. Krásný je také Tolkienův styl psaní, který mě velmi bavil a já se rozplýval nad nejednou uměleckou pasáží knihy.
Příběhově z knihy tolik nadšený nejsem, v tom my filmová adaptace knihy přijde lepší. Zvláště tomu pomáhá fakt, že první půlka knížky byla pro mě trošku nezajímavá, alespoň když jí porovnám s druhou polovinou knihy, která tu první mnohonásobně překonává. Od Roklinky děj jede a velmi baví, Caradhras, Morie, Lothlórien a Anduina jsou prostě úžasné a napínavé části. Naopak než se Frodo dostane z Kraje, tak to trvá až moc dlouho a já se ke knize musel trošku nutit.
Když to vezmu z celkového hlediska, je kniha geniální a nadčasová, ale ta první půlka jí velmi stahuje dolů, což je obrovská škoda. Dávám 84%- 4*. Doporučuji.
Dílo tak převeliké, že neodvážím se svou maličkostí ani soudu o něm vysloviti a jen dokola klaním se.
Nezapomenutelná. Doslova. Žádná jiná kniha (kromě Dvou věží a Návratu krále, samozřejmě) se mi i po letech nevrací tak často a tak silně jako Tolkienovo mistrovské dílo.
J.R.R. Tolkien byl a vždy bude jen jeden. Vždy jsem si přál být součástí jeho světa - prostě se jednoho dne vzbudit ve Středozemi a prožít tam třeba i jen obyčejný život, ale se vším, co k tomuto kouzelnému světu patří. Dlouho jsem přemýšlel čím to je, že žádné jiné fantasy v sobě nemá to, co Tolkienův Pán prstenů. Je to nejspíše čistotou onoho místa (žádná prostituce, žádné vulgarismy, žádné naturalismy) a jeho hrdiny s jasně danými hodnotami a určitou vznešeností. Tolkien napsal příběh ze starých časů a vložil do něj to nejlepší z našeho vlastního světa. Zlo je zde vyjádřeno spíše spirituálně jako něco v pozadí, co se snaží dostat na povrch a převzít moc. Zde jsou reminiscence na biblický boj dobra se zlem. Melkor, Morgoth, Sauron...podovodník, padlý...něco to připomíná. Základní konflikt dobro vs. zlo je zde naprosto zásadní. I u postav nejasně ukotvených (např. Boromir syn Denethorův) je nakonec vždy jasně definovatelné a uchopitelné jejich rozhodování, popř. jejich vývoj ve vztahu k základním hodnotám. Pán prstenů je cesta malého člověka/hobita s čistým srdcem a pevnou vůlí - ani krásného, ani svalnatého, ani hrdiny s nadpřirozenými schopnostmi - který dokáže změnit svět. V našem světe to nechodí v takto velkém měřítku, ale člověk s čistým srdcem a odvahou může věci měnit k lepšímu. I když to zní trochu jednoduše, Tolkien dokázal svou genialitou vytvořit hlubokou plastickou říši se svými vlastními dějinami, se svojí mytologií. Každý kámen u cesty má svůj příběh a svůj skrytý význam. Problematické jsou v tomto případě filmy - mohlo to dopadnout hůře, ale zobrazují z knih v barvách digi efektů mnoho - jen ne to neuchopitelné a čarovné, co jsem se snažil popsat výše.
Tento klenot všech klenotů veškeré světové fantasy literatury a patrně i literatury vůbec se nedá hodnotit jinak, než s nejhlubší poklonou Panu Tolkienovi (ano, Panu s velký P). Neříkám, že napsat kvalitní knihu ze světa fantasy je něco jednoduchého a že to dovede každý druhý. To, co dokázal Tolkien, je však něco, co je za hranicemi mého chápání. Tento génius stvořil celý svět, historii tohoto světa s přihlédnutím k celé řadě národů a ras, dokonce kompletně stvořil i mytologii Středozemě, ale co si zaslouží největší poklonu je to, že dokázal zkonstruovat i specifické jazyky a písmo daných ras a národů. Tolkienovi se povedlo zažehnout ve čtenářích pocit, že Středozem je skutečné místo, které skutečně existovalo.
Atmosféra příběhu je naprosto úžasná. Okamžitě na začátku si zamilujete Hobity a celý Kraj. Správný příběh si žádá odvahu, přátelství, obětování a boj proti vyššímu zlu. To vše Společenstvo prstenu má. Kdo viděl filmy dříve než četl knihy jako třeba já, měl by si knihy rozhodně přečíst. Filmy, i když jsou pro mě posvátnou záležitostí, a na kterých jsem vyrůstal, neobsahují z pochopitelných důvodů vše, co nabízí kniha.
Zkrátka:
Jeden Tolkien vládne všem.
Tady je opět asi komentář zbytečný. Jedna z největších klasik fantasy žánru se skvěle promyšleným světem má jen jedinou malou chybu a tou je poměrně nudná první polovina(přesně pochopíte, proč to filmaři jak hrané tak i animované verze ignorovali). Ale od setkání s Aragornem už to má tu správnou atmosféru a děj má spád, který malinko zbrzdí jen rada u Elronda a zastávka u Galadriel:-)
Ve čtení fantasy nejsem tak úplně zběhlá, a tak ze startu prosím o prominutí, že mé hodnocení není vyšší.
Chyběl mi ten spád událostí, neustávající napětí. Oproti filmu, který byl doslova nabitý emocemi a peripetiemi přátelství, v knize převládají části popisující jak moc svítilo slunce a kterým směrem vlála tráva.
Když už se mi z něčeho zatajil dech, o větu dál jsem mohla s klidem vydechnout, protože se žádné vzrůšo nekonalo. Přiznám se, že "zhltla" jsem doopravdy až posledních deset stránek, když se společenstvo rozpadalo, jinak jsem knížku louskala poctivě, ale pomalu.
Neznat filmovou trilogii, asi bych vůbec nevěděla, která bije. Ale vzhledem k mým sympatiím k Pánovi prstenů se pustím i do dalších dílů a budu doufat, že jejich putování nabere trochu rychlejší spád. :)
A jen tak na okraj: zjištění, že moje oblíbená scéna, kdy se dává společenstvo dohromady (Já budu tvůj meč! Já tvůj luk! A já tvoje sekera!), je jenom ve filmu, bylo pro mě lehkým zklamáním :D
elfové magie zfilmováno putování Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Poprvé jsem Pána prstenů četla na střední, kdy jsme spisovatele probírali. Čte se dobře, vše je tak krásně popsané, že si lze vše dokonale představit. Je třeba knihu neodkládat pro mnoho postav a rozmanitý děj. Velmi mě potěšilo, že starší sestra, kterou knihy nikdy nezajímaly si po shlédnutí filmu koupila celou sérii knih a začala číst :-) Spisovatele mám ráda, navíc se narodil jako já 3.1. :-)