Panenství
Marie Majerová
Tragický příběh mladé služky z pražské restaurace, která je pro svou krásu předmětem smyslné pozornosti hostí, starého chlípníka, hoteliéra i mladých bohémů, a která houževnatě hájí své panenství pro svého chorého milence, přičemž nakonec je zlomena a tragicky hyne. Druhé knižní vydání.... celý text
![Liturgievpatek Liturgievpatek](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/359628/m_liturgievpatek-kXt.jpg?v=1638909064)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Podle mě je to skvělý psychologický román o tom, kam až je žena schopna zajít a jak moc důležité je svědomí. O Majerové, zaryté komunistce, nám ve škole říkali samé špatné věci. Komunisti jsou kreténi, ale tahle kniha se jí povedla.
![Inutihar Inutihar](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/179130/m_inutihar.png?v=1719399758)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kultovní záležitost naší gymnaziální třídy. Po mém někdejším referátu si to jako snad jediné dílo ze seznamu doporučené četby přečetl téměř každý z mých spolužáků a spolužaček.
![Znedla Znedla](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/160626/m_znedla-DUI.jpg?v=1629264705)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha velmi zdařile vypráví o osudech Hany, mladé a krásné pomocnice v pražské restauraci, kde se setkává s velkou láskou - nemocným Jimešem, pro kterého je ochotná vzdát se i toho nejcennějšího, aby se uzdravil...
Kniha se mi četla velmi dobře. Příběh byl smysluplný a ani se nechce věřit, že byl napsán již v roce 1907. Myslím, že jsem kdysi i viděla černobílý film - jen ta Lída mi tam moc nesedí :-).
![niki-chan niki-chan](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142420/m_niki-chan-RZm.jpg?v=1540823880)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příběh je zvláštní, přeci jen napsat knihu o tomto tématu - odvážné. Ale mám-li ji hodnotit, tak z celkového pohledu nijak převratná četba, ale ne ztráta času.
![Petruse21 Petruse21](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45041/m_petruse21-mRy.jpg?v=1666784091)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nic moc pozitivního, měla bych si dát nějakou optimističtější literaturu. Každopádně na svou dobu dost odvážné dílo.
1984 | ![]() |
1977 | ![]() |
1958 | ![]() |
1951 | ![]() |
1975 | ![]() |
Nevím, ale kniha se mi četla nečekaně špatně, i když jinak přečtu kde co. A nepřišel jsem na to, čím to je. Knihu jsem dočetl, ale žádný velký zážitek mi nepřinesla. Zkusím to ještě někdy jindy znovu, třeba to bylo jen mým momentálním rozpoložením.