Pani jazera

Pani jazera
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460059/bmid_pani-jazera-DDI-460059.jpeg 4 3563 3563

Zaklínač: sága série

< 5. díl

Zaklínač série

7. díl

„Pradávny had Uroboros si zahryzol do vlastného chvosta – kruh sa uzavrel. Niečo sa skončilo a niečo sa začína…“ Veľkolepé finále fenomenálnej ságy prichádza. Po dlhom čase búrlivých dobrodružstiev sa Ciri zdá, že zakotvila v bezpečí, no čoskoro zistí, že je opäť v smrteľnom nebezpečenstve. S pomocou jednorožcov sa usiluje ujsť z kráľovstva elfského Ľudu Jelší a pri blúdení v nekonečnej špirále časov a priestorov sa napokon ocitne v zámku čarodeja Vilgefortza, kde je uväznená aj Yennefer. Čoskoro tam dorazí aj Geralt a vrhne sa do krutého súboja s čarodejom. Napokon sa všetci traja stretnú na pozadí krvavého vojnového konfliktu a nevyhnutných osobných obetí.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Plus

Pani Jeziora, 1999

zelena_zabicka
03.08.2021 2 z 5

Jedni jsou tu z posledního dílu nadšeni, druzí o moc méně - bohužel patřím do druhé skupiny. Souhlasím se vším, co tu bylo řečeno: spousta "vaty", zbytečných postav i dějových linek, upozaděný hl. příběh, béčkový závěr... I já už dočítala na, jen abych dočetla. Přitom kdyby se celá série stáhla tak na 3 knihy, byl by to fantastický příběh! Jo a taky: lituju, že jsem neuposlechla rady některého čtenáře tady a nenechala si první dvě povídkové knihy až po přečtení románu. Snad můj dojem z celé ságy vylepší závěrečná Bouřková sezóna.

klara1550
20.07.2021 4 z 5

Přišlo mi, že je v knize zbytečně věnováno mnoho prostoru ne až tak důležitým postavám, které se předtím v příběhu jen mihly, takže jsem si k nim neutvořila takový vztah a bylo mi jedno, jak dopadnou. Zároveň mi přišlo, jako by autor odstoupil od hlavního příběhu a najednou měl potřebu dovysvětlit politickou situaci, o které to ale v první řadě nebylo. V kapitole o válce jsem chvíli měla pocit, že čtu kousek Vojny a míru (ale zdaleka to nebylo tak hrozný ani rozvleklý:).
Každopádně opět oceňuju humor, originalitu příběhu i inspiraci historií.

rosalee3974
04.07.2021 4 z 5

Je to trochu zvláštní. Už s předchozím dílem jsem měla trochu problémy, tudíž jsem ho ve výsledku dočetla asi až po roce. V tomto díle jsem začínala mít pocit (stejně jako někteří další čtenáři), že děj je poněkud zvláštně vázaný různými úhly pohledů osob, které s ním mnohdy neměly mnoho společného. Hodlám celou sérii přečíst řádně ještě jednou a pokud možno návazně, abych si utvořila lepší pohled, nicméně z jejího zakončení jsem trochu rozpačitá. I tak se mi nechtělo zaklínačský svět opouštět a s přihlédnutím k předchozím dílům musím říct, že to teda byla jízda.

ludek.n
21.06.2021 4 z 5

„Něco končí a něco nového začíná…“ S Paní jezera každopádně vrcholí románová pentalogie o zaklínači Geraltovi a při vší úctě k panu Sapkowskému, je to finále hodně rozpačité. Skoro bych se nebál prohlásit, že předchozí kniha Věž vlaštovky byl vrchol celé zaklínačské ságy a Paní jezera už jenom zoufale vyškrabuje zbytky zaschlé kaše z prázdné misky. Samozřejmě tak jednoduché to není, ale přesto se to tomu v mnohém podobá. Styl vyprávění znovu prošel změnou a tentokráte spíše k horšímu. Namísto souvislé dějové linie se nám dostává do rukou pompézní mozaika střípků, nejrůznějších fragmentů a epizod, které spolu mnohdy nijak nesouvisí, jen doplňují celkovou vizi Geraltova světa. Proto asi nikoho nepřekvapí, že svázat tyto rozběhnuté linky do souvislého celku a dovést je do oslepujícího finále, které by si všichni zúčastnění bezpochyby zasloužili, se daří jen napolovic. Tím spíše, že Sapkowski kosí své hrdiny s odhodláním vymítače, a v dané chvíli není vůbec jisté, že mu v závěru vůbec někdo zbude pro dokončení příběhu. Možná i díky tomu jsou poslední kapitoly namísto grandiózního vyvrcholení, spíše jen labutí písní, kterou píská elfí Vědoucí Avallac´h na svou flétnu.

Anushka1
29.05.2021 4 z 5

Příběh slavného zaklínače Geralta, krásné Yennefer a neobyčejné Ciri je u konce. Až v tomto posledním díle ságy se dozvídáme zásadní informace z politického zákulisí. Lehce za polovinou knihy mě postihla čtecí krize, v pasáži, kde se popisuje bitva u Brenny a následný cintránský mír a rozdělení nového světa. Ale pak už jsem se zase chytla a nemohla přestat číst, jak to celé vlastně dopadne. Ještě se líbily části, kde Ciri cestovala mezi světy a časy. Celkově jsem s koncem spokojená. Jen jedna rada, fakt si moc neoblibte postavy, Sapkowski se ničeho nebojí...

ala.mihalikova
28.05.2021 2 z 5

Tak tenhle díl byl pro mě za trest. Nudné, zbytečné, zdlouhavé pasáže o ničem. Kniha mohla skončit bitvou na Strygge a bylo by to fajn. Takhle jsem musela trpět u dalších stránek. Klidně bych polovinu knihy vyškrtala.

NextOne
27.05.2021 4 z 5

Uff... A jsme u konce. Ačkoliv nás ještě čeká Bouřková sezóna, tak u této knihy nám jeden dlouhý příběh končí. Je vidět, že sám autor se toho na konci snažil ze sebe vymáčknout co nejvíce, což občas spělo k trochu nudnějším pasážím. To časoprostorové skákání nebylo špatné, ale někdy toho bylo až moc. Líbilo se mi působení Ciri u elfů, popisování bitvy a hlavně celé to putování fantasy světem. Emhyrovo sentimentální smýšlení jsem moc nebaštil. Pogrom oblíbených postav byla rána pod pás. Myslím, že to dostalo hodně čtenářů. Celé to zakončení Geralta a Yen nebylo úplně špatné. Líbí se mi, že to má u lidí vyvolat dojem otevřeného konce. A co se týče Ciri, tak tam to dopadlo asi dobře, i když bych si představoval lepší konec.

Celá sága je naprosto úžasná, škoda jen, že tento díl malinko pokulhává.

IG: next_fantasy_one

Orcyf
26.05.2021 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila a četla se mi dobře, přišlo mi zajímavé ty přeskoky do budoucnosti a myslím, že byly velmi dobře zpracovány i co se týče témat, které se v budoucnosti probíraly. Pasáže z bitvy považuji za vrchol knihy. Jinak celkově série Zaklínače (romány + povídkové knihy) patří k mým velmi oblíbeným sériím knih, ač se někdy objevovaly nezáživné pasáže.

Barbara182
16.05.2021 4 z 5

Na jednu stranu se mi Paní jezera četla ze všech románových dobrodružství zaklínače Geralta a princezny Ciri asi nejlíp, děj byl různorodý a hezky ubíhal, nemluvě o vtipných scénách, když se Ciri snažila trefit do správného času a místa, nebo když Geraltova skvadra dělala ostudu v knížectví Toussaint :-) Ovšem na druhou stranu mě dost zklamal ten konec a dodal celému vyprávění nemilou příchuť, nemluvě o rozuzlení kolem nilfgaardského císaře :-( Až jsem měla trochu pocit, že autor sám nevěděl, co si s celým příběhem počít a jak ho vlastně uzavřít. Škoda, čekala jsem od toho zkrátka malinko něco jiného - jako že když už je to fantasy, nebude se to tolik podobat našemu skutečnému světu :-(

HeleHo.
11.05.2021 4 z 5

Závěr série trochu slabší. Přiznám se, že mě vůbec nebavila politika a popisy z boje, krom části o půlčíkovi Rustym a léčitelkách. Z toho konce jsem fakt jelen, moc mi to nesedí - jak z útržků v průběhu série, tak zejména se závěrem druhého dílu (svatba). A navíc, kam se poděl osud, proroctví a to všechno..? Přijde mi to takový uťatý.

jooosev
08.05.2021 2 z 5

Vrchol ságy o Zaklínači a velké zklamání. O obsahu nebudu psát nic, snad jen to, že autor na rozdíl od předešlých knih opouští nápaditost a zavádí klišé a "neuvěřitelné náhody" jako z holywoodských béčkových filmů. A k formě - v minulých knihách zvyšoval autor dynamiku pomalejších pasáží retrospektivou, změnou stylu či pohledem z boční dějové linie. A bylo to bravurní. Bohužel, Paní jezera je takovými prvky tak přehlcena, že působí rušivě. Krom toho v této knize narušují dynamiku děje, zatímco pomalejší pasáže jsou ještě zpomalovány vatou a až Jiráskovským popisem. Za mě zklamání. K Zaklínačovi se ještě určitě vrátím, skončím ale u Věže vlaštovky.

Luigi1
06.05.2021 5 z 5

Konec celé ságy se mi líbil jako všechny díly.Poutavé čtení,které je podtrženo krásným rukopisem pana Sapkowského.

smazenaryba
16.04.2021 4 z 5

Neodpustím si znova zabŕdnuť. To neustále vracanie sa v čase, rozprávanie v rozprávaní, akási forma kroniky, bola podľa mňa viac na škodu než na úžitok. Prial by som si, aby bol príbeh aspoň z časti súvislejší a plynulejší. Ale nič to, pretože inak to bolo naozaj skvelé zavŕšenie ságy. Prebytočné línie ustúpili do pozadia, nepodstatné veci vyšumeli do prázdna a v pamäti mi zostane silný a hlavne dobre zakončený príbeh ústredných postáv. A to sa počíta. Ale ako vravím, ak sa k zaklínačovi zasa niekedy vrátim, čo je dosť možné, bude to iba prostredníctvom poviedok.

cryingPickle
31.03.2021 5 z 5

(SPOILER) Táto kniha je dokonalým príkladom toho, že nie všetko skončí šťastne. Veľa som toho neprečítal ale som si istý, že toto je jedna z mála kníh ktorá vám vtisne slzy do očí.

Ticiana
25.03.2021 4 z 5

Jsem rozcarovana. Cekala jsem asi jiny konec. Celkove saga, na to, jak je rozsahla a kolik mela podlinii, byla v nekterych vecech hodne utata. Ja nevim. Zatim u mne vyhravaji spise prvni dve knihy povidek. Jeste prectu Bourkovu sezonu a budu doufat, ze je ve stylu povidek.

vlkodlaq
20.03.2021 2 z 5

Přiznávám, měl jsem velká očekávání, jednak tím, že to je poslední díl, ale taky hodnocením zde na databázi, snad i pro to je mé zklamání tak velké.
Číst paní jezera jako samostatnou knihu, byl by to dokonce zřejmě odpad. Při hodnocení posledního dílu se nebráním srovnávání s celou sérií. Stále trvám na tom, že první tři díly byly opravdu skvělé, Zaklínač byl Zaklínač a řešil zaklínačské věci, čím více se do příběhu montovala military a politika, tím víc čitelnost upadala. Poslední tři knihy jsem četl trochu nuceně a poslední jen, abych to konečně dorazil. Paní jezera byla plná odboček a slepých dějových linií, vsuvek a strašného přeskakování z z linie do linie, až se to velmi negativně projevilo na spádu a čtivosti.
A co Ciri? Má oblíbenkyně dílů předchozích? Silně přeskakovala mezi poslušnou ženou, jak se asi v Polsku sluší a patří a do toho najednou sebrala hrdost a udělala něco kurážného, aby toho později litovala? Ne, to není hrdinka fantasy. Ne v Paní jezera. Rozpoznávám prvky polské fantasy, která je často fakt divná, hlavně přístupem k ženám. Samozřejmě tu byly i spádné a velmi čtivé pasáže, ale tentokrát minoritní podíl.
Závěr byl, a tady budu drsný, vyloženě ubohý a zklamal mě na celé čáře, cítím, že autor už to chtěl mít konečně za sebou a mnoho toho utnul, zalepil a sflikoval. Rozhodně mi slzy z očí nevytlačil, jen mě znechutil a rozhodně mě nebavil. Je tu zde i mnoho rozporů s náznaky v knihách předchozích a celá série tak ztrácí na kvalitě i důvěryhodnosti.
Opravdu jsem čekal epické vygradování příběhu, ale bez náznaku pocitu viny označuji poslední díl jako nejhorší ze série a celou sérii jako podprůměrnou a musím říct, že hodnocení i celkový věhlas zaklínače mě velmi udivuje. Nechal jsem se napálit a přečtení celé série spíše lituji. Ve srovnání třeba ze sérií Věž Drakonis od Stackpolea na mě působí Zaklínač vyloženě slabě, ani dobré první tři díly to nezachrání.

Sixao
17.03.2021 3 z 5

Dočteno, resp. doposlouchán poslední díl. Čišela z toho rezignace. Se závěrem nejsem vůbec spokojená. Nemuselo to tak špatně zkončit, tolik mrtvých, chjo. Souhlasím, že se mohlo ubrat dění kolem vedlejších postav a přidat Geralta. Politika v 10. kapitole mě vyloženě nebavila. A jak to bylo s tou svatbou, z toho jsem jelen. Asi si budu muset znovu přečíst povídku. Přece se jí nemohli zúčastnit žijící současně s již pochovanými. Brzy se pustím do zbývajicí Bouřkové sezóny. Dle recenzí si snad spravím chuť.

Báboš
27.02.2021 4 z 5

Bohužel trošku pomalejší tempo a hlavně velice dlouhý závěr. Jinak ale výborná kniha.

PolarBee
20.02.2021 2 z 5

*SPOILER* Velké zklamání.. V předchozích dílech jsem si nesmírně oblíbil Geraltovu družinu, její propracovanost a různorodost. Nejde ani tolik o to, jak skončili, ale že se jim příběh vlastně až na ten konec skoro nevěnoval a namísto toho sledoval nepodstatné události a začínal s novými linkami. Bylo to zkrátka příliš přeplácané, přeskakující, chaotické a otevřené.
Konec knihy byl pro mě zcela nepochopitelný. Vůbec nevím, jak autor myslel celou tu šarádu s Koníkem a loďkou. Kdo je živý a kdo ne? Připadal jsem si, jako když autor nutně potřebuje na záchod a už se nechce vracet k rozepsanému, tak rychle zkusí něco našroubovat na něco jiného, ať má hotovo :)
Některé věci nedávaly snad ani smysl. Doteď se divím rozporuplnému chování Geralta a Yenn. Skutečně bych do nich nikdy po tom všem neřekl, že dobrovolně spáchají sebevraždu, a že se nebudou, zejména Yenn, bít.
Největší peklo byla asi všechna ta zbytečná a chaotická politika, tedy, hned za cestováním mezi světy - zmínka o moderním Londýně byla už jen taková facka, aby si člověk uvědomil, že s poutavým fantasy autor skončil před několika díly.

eva8754
13.02.2021 3 z 5

(SPOILER) pro mě byla kniha zklamáním na konci více otázek než odpovědí navíc mi tam vůbec nesedí Camelot a co Ciri říkala o svatbě Geralta a Yennefer. Nevím jestli jsou mrtví nebo živý. Protože v Meč osudu jsou všichni živý a v normální světě tady je to popsáno spíše jako svatba duchů nebo co. Další co mě v ději nebavilo byli politické části ty jsem ani nečetla spíše jen přelétla očima a vrátila k hlavní dějové lince.
Kdyby se kniha nezabývala tolik zbytečnými odbočkami a pořádně se soustředila na hlavní postavy byl by zévěr mnohem lepší. Za mě dost zklamání autotra už asi tato sága omrzela a tak to chtěl rychle ukončit a bylo mu jedno jak i když tím pořel předešlé díly.