Paní Láryfáry
Betty MacDonald
Paní Láryfáry série
Humoristický román, kde hlavní hrdinka paní Láryfáry řeší v šestadvaceti příbězích zákeřné dětské "choroby" tak, že ji všichni milují a stále se k ní vracejí.
Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: 2010 , Lika klubOriginální název:
Mrs. Piggle-Wiggle, 1947
Tohle je tak nádherná a svěží dětská klasika! Paní Láryfáry jsem jako dítě opravdu milovala a pojmy jako lakomice, srkavka nebo zápal švindlu u nás dokonale zahnízdily v běžné mluvě :). Tentokrát jsem po knize sáhla díky čtenářské výzvě a jsem velmi ráda, že mi výzva tuto možnost dopřála. Člověk by se někdy měl vrátit do dětství alespoň prostřednictvím knížek, které nám tehdy pomáhaly dláždit cestu k četbě. Určitě jsem vášnivou čtenářkou právě díky dílkům jako je toto! Díky Betty!
Moje nejoblíbenější knížka z dětství. Na základní škole jsem nebyla žádným velkým čtenářem a jedině tahle knížka mě tak nadchla, že jsem jí četla pořád dokola. Znala jsem jí v podstatě nazpaměť a dodnes na to s nostalgií vzpomínám a těším se, až jí jednou předám svým dětem.
Krásná dětská knížka, kterou jsem několikrát četla jako malá, ale pak i v dospělosti. Z knížky mám téměř salát, ale nemůžu se dočkat, až jí budu číst i dceři. Paní Láryfáry léčí běžné i vzácnější dětské neduhy, jako je hádavka, žalobajda a další. Hezké příběhy i s ponaučením pro děti (někdy i pro dospělé :)).
Další z mých dětských srdcovek které nikdy nepřestanu milovat. Paní Láryfáry je prostě a jednoduše úžasná.
Nejlepší kniha mého dětství. Je mi líto, že kniha se bohužel nemohla dochovat, ale dodnes na ni vzpomínám. :)
Ta doba, kdy matky byly starostlivé a pečlivé ženy v domácnosti a děti si hráli na ulicích, ta doba dýchá z této knihy a proto je oblíbená a nestárnoucí. Když dítě zazlobilo řešilo se to laskavě a s humorem. No moje neteř má taky jednu z těchto nemocí tak se jí to bude hodit. A ješte nápinky k nimravce no máme se co učit.
Nejlepší kniha mého dětství, dodnes na ní vzpomínám. Kniha mě neskutečně bavila, oceňuji humorně napsané příběhy. Pro zlobivé děti jako dělané :).
Knížku jsem jako malá přečetla několikrát za sebou, moc se mi líbila, vřele doporučuji jak pro dospělé tak i pro děti :-)
Vrátila jsem se po letech k této dětské klasice a je to stále stejné. Jako dítě jsem Paní Láryfáry milovala pro laskavý humor příběhů a jako dospělá kromě vtipu oceňuji nadhled a životní filosofii, pro každý věk nepostradatelné.
moje nejoblíbenější knížky z dětství :) pamatuju si, jak jsem se nemohla dočkat, až vyjde další díl! Mohu vřele doporučit!
Knížku jsem objevila až teď v dospělosti, kdy jsem ji půjčila v knihovně a četla skoro šestileté dceři. Líbila se nám tak moc, že jsem ji hned musela koupit. Myslím, že je opravdu pro všechny generace, nejenom pro děti.
Pravděpodobně nejoblíbenější knížka mého dětství! Hrozně ráda jsem si prohlížela obrázky a dodnes používám některé výrazy z knihy, třeba "Zápal švindlu" nebo "Ještěchvilkína". :D Každopádně si myslím, že to je kniha pro lidi každého věku!
Paní Láryfáry jsem milovala ve čtyř vydání, moc se mi líbily obaly knih, u mé sestřenice jsem si s chutí knihy pročítala. Moc jsem po paní Láryfáry toužila, až mi splnila sen má babička, kdy jsem knihu našla pod stromečkem na Vánoce, chodila jsem do 5.třídy na ZŠ, a byla jsem nejšťastnější dítě. Doteď vzpomínám na svá dětská sobotní rána s paní Láryfáry v posteli až do oběda, pršelo a mně se odehrávaly čtené příběhy jako hraný film před očima. Je to tak kouzelná a laskavá kniha, kterou doteď mám v nočním stolku doma u mamky na nejčestnějším a nejváženějším místě, kde jsou mé opravdu nej knihy, tam, kde jsou knihy, které mám hned po ruce, když mi není hej. Knihu jsem přečetla dvakrát a jistě ne naposled, při vzpomínce na ni se vracím zpět do hezkého dětství. Nyní jsem "už velká" a má sbírka se snadno rozrostla o další díla mé oblíbené B. MacDonaldové.
Betty MacDonald skloubila důvěrné domácké prostředí s kouzelnými i praktickými radami a okořenila vše úžasnou dávkou humoru... Zamilovala jsem si Paní Láryfáry nejen pro nevšední příběhy, ale i pro ten vtip, nadhled a životní filosofii. Jistě, v mnoha případech jde o čirý idealismus... Ale i toho je občas kapku třeba, ne? :-)
Když jsem byla malá, tak mě touhle knížkou obdarovala ségra. Do dnešní doby má čestné místo v mé knihovně. Moc zábavné čtení!
Tuhle knížku jsem četla když mi bylo 9 let. Moc jsem se při ní zasmála.
Byla prostě úžasná.
2004 | Vejce a já |
2010 | Paní Láryfáry |
1987 | Co život dal a vzal |
1993 | Čáry paní Láryfáry |
2008 | Morová rána |
Knížka nejen pro malé čtenáře o dětských „chorobách“ (spíš než nemoci jsou to neduhy), které potkají téměř každé dítko. Jejich léčba, kterou nám servíruje paní Láryfáry, pobaví všechny zúčastněné. Pohlazení na duši, krásně a mile psáno.