Paní Merkelová a vražda na zámku
David Safier
![Paní Merkelová a vražda na zámku Paní Merkelová a vražda na zámku](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513911/bmid_pani-merkelova-a-vrazda-na-zamku-64241329c52ea.jpg?v=1680085801)
Komediální detektivka s Angelou Merkelovou v hlavní a mopsem Putinem ve vedlejší roli. Angela Merkelová odešla do důchodu a společně se svým manželem Joachimem a mopsem Putinem se přestěhovala na venkov. Bývalá kancléřka se ale brzo začne nudit, protože pečení a dlouhé vycházky jí ke štěstí nestačí. Když je tedy v místnosti zamčené zevnitř nalezen otrávený šlechtic Philipp von Baugenwitz, Angela pookřeje. Konečně problém, který může začít řešit! Dokáže odhalit vraha? Začne se v malé vesničce konečně cítit jako doma? A povede se jí konečně, poprvé za celý život, najít si skutečnou kamarádku?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , CPressOriginální název:
Miss Merkel: Mord in der Uckermark, 2021
![alzbeta4340 alzbeta4340](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121272/m_alzbeta4340-4MR.jpg?v=1540886438)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
V knize je spousta drobných chytrých vtípků i narážek na život politika. Základem jsou dialogy, popřípadě myšlenky Angely. U nich jsem se usmívala a někdy i zasmála nahlas. Problém jsem měla s detektivní linkou, která mě prostě nějak nebavila. Hodnotím proto jako průměr.
![hlenicka hlenicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45508/hlenicka-m2V.jpg?v=1565604851)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mankote! Po mizerné karmě a paní převtělené do mravence, přisla na řadu paní Merkelová a já se nemohla ubránit smíchu. To bylo tak báječně vtipně napsané,to přirovnávání,myšlenky Angely a jejího chotě,dalších osob,dokonce i pejska, já chci další knížky od autora! Jen by mě zajímalo,jestli to četla i sama paní Merkelová :) A co by na to řekla ...
![85098211 85098211](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/192076/m_85098211-651465aad5a82.jpg?v=1695835562)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nečekaně výborná kniha, plná vynikajícího humoru s bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou v hlavní roli. Ta se spolu se svým manželem přestěhovala na venkov a vzala s sebou také mopse Putina plus osobního strážce Mika. Angela se brzy seznámí s několika obyvateli včetně šlechtice Philippa von Baugenwitze. A právě ten je brzy nalezen otrávený s podezřením na vraždu! Vyšetřování se tedy může rozběhnout plným proudem - samozřejmě v čele s Angelou ;-). No a poměrně brzy dojde k dalšímu násilnému úmrtí...
Musím ocenit hlavně humorné situace, spojené s osobou bývalé kancléřky, kterých je v knize nepřeberné množství - u těch jsem se opravdu královsky bavila ;-). Ale i případy jako takové mne zajímaly a konečné rozuzlení a odhalení pachatele mne dokonale překvapilo. Pokud vím, autor napsal minimálně dvě další knihy, proto budu pevně doufat, že čeští čtenáři o ně nezůstanou ochuzení...
![lusila lusila](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38940/38940-WLY.jpg?v=1497607175)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Samotný zločin či vyšetrovanie pre mňa nebolo podstatné, ale to ostatné naokolo bola zábava.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
Pořád dokola čtu stejné pasáže a vůbec to nevnímám. Humor mě asi míjí. Nedočítám, nehodnotím.
![koppy koppy](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/339384/m_koppy-PAX.jpg?v=1615733244)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mě to moc bavilo. Milá knížka s detektivní zápletkou, vtipnými dialogy a občasnými vsuvkami z politického zákulisí. Nevím, proč mě napadla lehká podobnost s Bočkovou Aristokratkou. Asi že ten zámek a tak. Za mě pěkné oddechové čtení.
![Márinka Márinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/913/m_913.jpg?v=1459854917)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Vražedná " zápletka nebyla nikterak originální. Ale v případě tohoto příběhu nebyla pro mě tak důležitá. Skvěle jsem se bavila nad politickými glosami typu: "Nemůžeme hned všechny podezřívat. Nejsme v politice. Ne každý má dvě tváře" nebo "Jestli se chce opravdu stát dobrou vyšetřovatelkou, musí nasadit kamenný obličej, jako když Kaddáfí kdxysi v její přítomnosti básnil o svých sexy osobních strážkyních." a mnoho dalších.
Velmi sympatický mi byl Angelin vztah s manželem i k bodyguardovi Mikemu a naprosto jsem chápala její touhu po přátelství a "zapadnutí" mezi obyvatele jejího nového domova. A samozřejmě jsem byla nadšená z její lásky k pečení buchet :o).
![Knihyvsudekolem Knihyvsudekolem](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/415109/m_knihyvsudekolem-ogk.jpg?v=1684070125)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Když jsem na knihu narazila v knihkupectví, říkala jsem si, že si ji prostě musím přečíst. Vždyť půjde o vraždu, kterou bude vyšetřovat sama Angela Merkelová a její mopsík Putin
Zezačátku jsem se bavila - konverzace Angely s jejím manželem či pokusy bývalé německé kancléřky žít "nudný" život v důchodu byly fajn.
Ovšem jakmile začalo samotné vyšetřování, tak mě paradoxně opustila chuť číst dál. Zápletka nebyla hloupá, ovšem ani nijak originální a stejný pocit jsem měla také z postav.
(Četla jsem cca před měsícem a už teď bych celý příběh nedala dohromady )
Mohu myslím s čistým svědomím říct, že pokud tuto knihu minete, tak se o nic velkého neochudíte a ještě ušetříte čas na zajímavější čtivo.
![Ulala Ulala](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73018/m_ulala-kK1.jpg?v=1540918311)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Taková příjemná a vtipná jednohubka. Zajímal by mně názor Miss Merkel na tento příběh. Já osobně si ráda přečtu i další pokračování.
![lucakuca lucakuca](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/304754/m_lucakuca-Pm3.jpg?v=1584171438)
To bylo krásný.
Laskavý humor, milé škádlení, jemné politické narážky, vtipné myšlenkové pochody :-)
Skvěle napsané.
Věřím, že i Angela se náramně bavila při čtení.
![KnihomolkaAnna2 KnihomolkaAnna2](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/424194/m_knihomolkaanna2-6ZH.jpg?v=1689584791)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuhle knížku jsem si zamilovala. Tak moc až mě mrzelo, že jsem ji dočetla. Je to teď momentálně moje nejoblíbenější knížka, myslím, že na hodně dlouhou dobu. Kéžby bylo pokračování.
![Renike Renike](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/195208/m_195208-eCi.jpg?v=1501527762)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Měla jsem obavy na začátku, číst / nečíst. Ale který majitel mopse by mohl odolat knize, když pejska uvidí na obálce? Ja rozhodně ne. A nelituji. Kniha byla boží, vtipná, roztomilé rozhovory. Pojmenování mopsíka nechám bez komentu i jeho klíšťat : ) Kolikrát to nešlo bez výbuchů smíchu.
![Aoibhe Aoibhe](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99134/m_aoibhe-65f6cf161f588.jpg?v=1710673686)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle a vtipně napsaná detektivka - moc se mi líbil autorův styl a čtení jsem si opravdu užila. Vřele doporučuji a těším se na další díly!
![mikika mikika](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
božínku, já se tak bavila! autor píše vtipně a laskavě, úplně tu Angelu vidíte, jak prochází vesničkou v bodyguardem v patách a v ruce nese pytlík s psím bobkem... a všechny ty narážky na Trumpa, Berlusconiho a další výtečníky, se kterými Angela zametla, ale teď, v důchodu, už nemá do čeho píchnout. naštěstí je tu ta vražda...
![babicka_amalka babicka_amalka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176698/m_176698-JsB.jpg?v=1485988745)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
taková to byla blbost! ale bavila jsem se při čtení královsky: napsáno s laskavým nadhledem a nadsázkou, celkem vtipné, plné jemných narážek na lidi i události (i když Němci si to asi vychutnají ještě víc, protože přeci jen ne vše jsme stačili z doby její vlády u nás zaznamenat);
už mám doma druhý díl v originále a na podzim má vyjít třetí (jsem zvědavá, jestli vyjdou i u nás);
a dokonce podle 1. dílu byl natočen film;
příjemná oddechovka na odpoledne;
Fajn odechovka na zasmání. Vtipné narážky na politiku. Mě se to líbilo.