Panoptikum
Jiří Marek (p)
Panoptikum série
Soubor všech tří knih "Panoptika" z pera Jiřího Marka. Soubor povídek obsahuje případy rady Vacátka a členů mordparty, inspektorů Bouše a Brůžka, kterým občas zaskočí poradit a vypomoci nyní už penzista Mrázek. V každém příběhu díky jemnému humoru a jazykovému mistrovství Jiřího Marka opět ožívá nostalgický svět prvorepublikové Prahy a jejích tehdejších periferií, spolu s řadou osobitých postav, které prožívají všední dramata s nešťastnými, ale někdy i se šťastnými konci. Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Panoptikum hříšných lidí Panoptikum Města pražského Panoptikum starých kriminálních příběhů (www.pitaval.cz)... celý text
Nerad čtu knížku po tom, co jsem ji viděl zpracovanou na obrazovce. To se pak člověk ochudí o vlastní představy lidí a prostředí. Ale u tohoto mi to naprosto nevadí. Naopak jsem se docela bavil tím, jak se mi "na obrazovce" potkával Havelka s Marvanem. Adamíru taky Marvan nahradil s přehledem. Tahle kniha, respektive všechny tři knihy jsou přesně můj šálek čaje. Velmi příjemné čtení.
Detektivní příběhy z první republiky ty já mohu číst stále znovu a znovu. Také už ta brožovaná kniha vypadá bídně. Teď se úplně rozpadla, listy jsem sbírala po zemi. Je z ní salát. Budu muset pořídit nějakou v lepším stavu, tahle už se znovu číst nedá.
Detektivové první republiky jsou opravdu třída. Důkazy těžce vyběhané, přesto tak nějak v klidu, poctivě. Ale taková tehdy byla neuspěchaná doba. A rada Vacátko, to pro mne bude už navždy pan Marvan.
Pohodová četba. A na hodně dlouho vzhledem k rozsahu. Mam rád starý kriminální příběhy, mají skvělou atmosféru svojí doby a tu mam rád. Nikdo nikam nepospíchá, klídek. Tady se mi toho dostalo vrchovatě :)
Úctyhodná bichle, která zabaví opravdu na dlouho. Zvláště první povídky se mi velmi líbily, často připomínají povídkovou tvorbu Karla Čapka. A obzvlášť milé je porovnávat je s jejich seriálovou či filmovou tvorbou. Poslední oddíl mi přišel už slabší, ale pořád slušný.
Povídky ze všech tří knih jsou velmi vyrovnaně dobré, humorné i vážnější, některé i trochu nadsazené, všechny ale lidsky pravdivé. Podávají nádherný obraz o prvorepublikové společnosti v naší zemi, především pak v Praze. Seriál i jednotlivé filmy dle většiny povídek jsou téměř stejně pěkné. Osobně preferuji starší s Marvanem, Adamíra už mi tak nesedí. Celkově 90% a 5*, 1.4.2013.
Hříšní lidé,rada Vacátko a další.Postavy,které mám velmi rád a jejich příběhy jsou normální, lidové.Mám tu knihu moc rád a zrovna tak se mi líbí i seriály pro televizi,které měly perfektní obsazení.Takže,když knihu čtu znovu mi v myšlenkách postavy splývají s Jaroslavem Marvanem,Františkem Filipovským,Josefem Vinklářem,Josefem Bláhou,Jiřím Adamírou a dalšími.
Část díla
1968 | Panoptikum starých kriminálních příběhů |
1981 | Panoptikum Města pražského |
1974 | Panoptikum hříšných lidí |
2001 | Můj strýc Odysseus |
1984 | Panoptikum |
V tomto případě bylo lepší, že jsem dříve viděla filmové zpracování a tím pádem se více orientovala v jednotlivých postavách kriminálních případů, které řešil rada Vacátko a jeho mord parta první republiky, dá-li se to tak nazvat. To ještě byli delikventi dá se říci pokorní, nějaké do dání přes hubu, někdy končící tragicky, bylo uděláno mnoho kačen, napáleno spousta hejlů a hlavně, děj příběhů je z ulic a předměstí Prahy.