Panský dům a jeho dcery
Anne Jacobs
![Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379464/mid_pansky-dum-a-jeho-dcery-K9T-379464.png?v=1525962917)
Panský dům série
Marie a Paul Melzerovi si užívají rodinného života, ale jejich štěstí netrvá dlouho. Vypukla první světová válka a muži narukují na frontu. Paul jako dědic průmyslnické rodiny je zpočátku zproštěn vojenské povinnosti, neboť je potřebný doma jako odborník v továrně. Jenže i on posléze dostane povolávací rozkaz – a právě v den, kdy Marie rodí jejich dvojčata. Marie se však nezalekne žádné překážky. Brzy pochopí, že je na tom melzerovská textilka špatně, a pustí se do boje za zachování rodinného dědictví. Její pomoc potřebují i obě švagrové Kitty a Elisabeth. Později ale dostane zlou zprávu, že Paul padl do zajetí. A záhy nato se objeví jeho přítel, elegantní Ernst von Klippstein, který čím dál víc vyhledává její blízkost...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno:Originální název:
Die Töchter der Tuchvilla, 2015
![Ivetaa Ivetaa](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/79549/m_ivetaa.jpg?v=1722355271)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Druhý díl trilogie se četl také dobře, dějově bohatší než první díl. Zajímavě je vylíčen život obyčejných (civilních) lidí při každodenních činnostech (shánění jídla, uhlí, teplého oblečení) a popis válečných útrap očima vojáků, kteří vlastně nebyli vojáky z přesvědčení.
![Delitka Delitka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Mnohem lepší než první díl. Plno okamžiků bylo nečekaných. Rozhodně si přečtu i třetí díl.
![raty raty](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/22798/raty-kEF.jpg?v=1540994094)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zajímavý pohled na válku z německé strany. Nechybějí dějové zvraty a překvapení z chování hlavních i vedlejších postav. Bohužel první polovina knihy mi připadá zbytečně natahovaná. Jsem zvědavá, jak se podařilo navázat třetím dílem.
![4xbabča 4xbabča](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/129155/m_4xbabca-4H9.jpg?v=1590772402)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Druhý díl rodinné ságy Menzelových byl dějově mnohem bohatší než první a také se mi více líbil. Popisuje průběh 1.světové války, jak jej prožívá panstvo i jejich služebnictvo a já už se velmi těším na závěrečný 3. díl, a doufám, že mě opět nezklame.
![Matita310 Matita310](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/158661/m_158661-1kO.jpg?v=1474917473)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle pokračování prvního dílu a ten konec? Bomba. Celou dobu jsem čekala, kdy to přijde. Už teď se těším, až se pustím do třetího dílu.
![ave55 ave55](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Trochu jiný náhled na 1. světovou válku, tentokrát očima opačné strany - Němců. V každém případě je každá válka hrozná ze strany jakéhokoliv obyčejného, ale i bohatšího lidu.
![Toňula Toňula](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Stejně jako u prvního dílu naprostá spokojenost, rodinné ságy mám ráda a navíc kombinace osudů jednotlivých postav s líčením válečných útrap a celkově pozadí doby dělá z knihy pozoruhodné vyprávění pro více generací čtenářů.
![PetaZ PetaZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/132209/m_petaz-654f8f98e5d99.jpg?v=1699712921)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Druhy dil se mi libil mnohem vic, nez ten prvni a nemuzu se dockat, az si prectu treti :-)
![Arsi Arsi](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/114443/m_arsi-DoI.jpg?v=1546766973)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Druhý díl se mi líbil víc než první. Zajímavé vyprávění z rodiny Melzerů a smutný pohled do doby 1. světové války. Těším se na další pokračování.
![nicole1990 nicole1990](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203376/m_203376-iYR.jpg?v=1519590896)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Druhý díl se mi líbil víc než ten první. Akorát jsem čekala větší happy end Hanny a Grigorije. Už se těším na další díl
![bookcase bookcase](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8159/bookcase-Xas.jpg?v=1589756277)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokračování se mi líbilo, autorka dál rozvíjela zajímavé osudy hrdinů a dobře vykreslila prostředí během první světové války i po ní.
![marli58 marli58](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Četla jsem hned po prvním dílu - zase se dozvíme jak se žilo na počátku 20. století a vliv 1. světové války, která vstoupila i do panského domu. Doporučuji.
![ivousekk ivousekk](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41431/ivousekk-Xed.jpg?v=1540911717)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Super pokračování rodinné ságy, které se dobře čte. Kromě vztahů v rodině a mezi služebnictvem zprostředkuje pohled na život za 1. světové války. Ale i na to, jak se společnost postupně měnila (nejen zkracování vlasů či sukní). Už se těším na pokračování :-)
![LahoferRose LahoferRose](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100584/m_100584-d89.jpg?v=1459855078)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dvojka mne bavila od začátku do konce. Bude to samozřejmě Světovou válkou, která postihne muže, ženy, děti, dobu. Právě zajímavým obdobím dostává vyprávění širší pole nápadů na osudy hrdinů. Některé dojdou šťastného konce, je však více těch nešťastných. Nejblíže mi je opět postava Lisy, zato Kitty se ukazuje ještě povrchnější, namyšlenější a rozmazlenější než v prvním díle. Ano, je to možné :-D Těším se na říjen, kdy má česky vyjít i třetí díl.
![alnahu alnahu](https://www.databazeknih.cz/img/users/93_/9310/m_alnahu.jpg?v=1726943586)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tentokrát i rodinu Melzerů zasáhne válka, Paul musí narukovat a Marie zůstane z právě narozenými dvojčaty sama. Marie začíná mít problémy s tchánem ,který se bojí jakýchkoliv změn v rodinné továrně a tak se sama pustí do záchrany textilky .I druhý díl se mi četl dobře.
![NathalieVerdun NathalieVerdun](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
2. diel sa mi páčil viac, ale to pravdepodobne preto, že 1. svetová vojna je nekonečným námetom. Počínanie si komorníka Humberta je tak trochu tragikomédia, nešlo sa nesmiať a zároveň sa oňho neobávať. Osud Klausa von Hagemann som nečakala. Elisabeth von Hagemann Melzerová sa viac poľudštila a Marie je hotová pani riaditeľka. Dúfam, že v ďalšom dieli poodhalia osud doktora Moebiusa...
![zuzana2599 zuzana2599](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62275/m_zuzana2599-HKE.jpg?v=1542475853)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Již podruhé jsem vstoupila do panského domu Melzerů a i tentokrát se mi příběh líbil. Bylo to hodně poklidné vyprávění o dalších osudech rodiny, takže si myslím, že trocha šťávy by neškodilo přidat. Nebo jsem jen namlsaná adrenalinem z thrillerů a tady mi chyběl. Ne, bylo to opravdu pěkné čtení pro dámy.
Lahodné, příjemné a milé ! Již se těším až vstoupím k Melzerům potřetí !!
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2019 | ![]() |
Druhý díl mi přišel trošku lepší a čtivější. Pohled na válku z německé strany je pro mne relativně nový a zajímavý, častěji čtu literaturu anglickou. Uvidíme, co přinese díl poslední.