Papuchalk Petr
Petr Horáček
Co se stane, když Petrův nejlepší kamarád Pavel najednou zmizí? Jestlipak se zase setkají? Petr ho s pomocí kamarádské velryby hledá všude, ale ne a ne ho najít. Málem to vzdá, ale nakonec se na obzoru objeví ptačí silueta. Kdo to asi bude? Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih (zatím jich vyšlo přes pětadvacet a na dalších pracuje). Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků, kniha Puffin Peter byla nominována na prestižní cenu The Kate Greenaway Medal. V Portálu již vyšly jeho knihy Nový domek pro myšku a Husa Líza.... celý text
Literatura česká Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2013 , PortálOriginální název:
Puffin Peter, 2012
Nádherné ilustrace Petra Horáčka a opět následně dojemný příběh (nejen) pro děti.
Knihy PH rozhodně doporučuji, pokud máte v rodině malé ratolesti, knížky si zamilují.
Na knížku jsem narazila při návštěvě knihovny a dala ji osmiletému synovi do ruky, ten nechtěl z knihovny odejít dříve, než ji dočte. Vzhledem k tomu, že si ji přečetl sám, tak jsem po něm chtěla, aby mi ji převyprávěl. Pamatoval si i detaily. Knížku jsem si následně také přečetla a musím uznat, že je to krásný příběh, nádherné ilustrace. Kniha je perfektní pro špunty, kterým předčítají rodiče, a motivační pro začínající čtenáře. Atmosférou i sepjetím nádherných ilustrací a textu nám to připomnělo Pavla Čecha. Prohlédneme se i po dalších knihách autora.
Půjčila jsem ji tříletému synovi v knihovně a určitě ji budeme kupovat. Když jsem mu ji četla poprvé, rovnou vyžadoval další čtení (celkem čtyřikrát). Zajímavé ilustrace, krásný příběh a vtipné a dojemné poselství.
Papuchalk Petr má kamaráda Pavla. Oba zažívají po světě různá dobrodružství, ale jedno se jim stane osudným... Pavel zmizí v hlubinách moře a není k nalezení. Petr se kamaráda vydá hledat. Jak vypadá? Ptají se ho okolní zvířata.
Má zobák a dělá velký hluk. Místo toho však najde tukana .
Příběh pro děti o kamarádství a jeho hledání.
Poslední měsíc s tříletou čteme denně, k tomu ještě povinně od stejného autora Husu Lízu. Dvě nejlepší knížky pro malé děti, na jaké jsem kdy narazila. S vtipnou pointou, krásnými obrázky. Malá už ty pasáže umí nazpaměť, takže podle obrázků spolu večer recitujeme :-D
Krome toho, ze je kniha neskutecne mila... taky uci deti, jak posupovat pri popisu, aby byl efektivni :)
Nádherná kniha - vřele doporučuji pro všechny malé děti. Moc milé a nenásilné, krásné ilustrace.
Knížka je pro menší děti (tak do 5 let), ale krásné ilustrace zaujmou i starší milovníky obrázků, takže naše sedmiletá čtenářka četla asi pětkrát po sobě.
Za mě něco mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Teď jsem prolétla komentáře a zhltla několik point a poučných vyznění, které mně nějak unikly. Mně se knížka zdá přínosná hlavně z přírodopisného hlediska - představuje ptáky, kteří se mohou snadno plést - zvlášť trio tučňák, tukan, papuchalk. Jasně - knížka je o přátelství, ochotě pomoci atd., ale to vše mi přijde tak nějak na pozadí. Pěkné ilustrace, líbivý vzhled. Dvouleťačka knížku miluje.
Nádherná knížka pro malé děti. Zařazovala jsem knihy a tuhle jsem už nezařadila. Přečetla jsem ji na stojáka mezi regály a půjčila ji svým dětem. Večer ji nejdřív přečetl tatínek s Arnoštíkem (3 roky) a pak jsme si ji ještě jednou přečetli společně v posteli. Další dny jsme se ke knize vraceli a vraceli:-) Kniha je zdařilá jak po vizuální stránce, tak po textové stránce. Papuchalk Petr jednoho dne ztratí v bouři svého nejlepšího přítele Pavla. Ochotná velryba se mu snaží pomoci a společně po Pavlovi pátrají. Petr Horáček chytře zakomponoval do příběhu silné poselství. Na nejlepším kamarádovi si nevšímáme vzhledu, ale toho jaký je. Papuchalk nepapuchalk, hlavní je, že je nám s ním dobře.
Myslela jsem si, že knížka nebude starší dceru (5 let) tolik bavit. Ale ne, užívala si ji stejně jako ten tříletý:-) A dokonce chtěla, abych jim přinesla z knihovny další knížky od autora:-) Petr Horáček mi svým stylem učaroval a já už mám celkem slušnou představu, jak bych chtěla s Papuchalkem Petrem pracovat se školkovými dětmi.
Dětem se líbí a nějaké to poselství se tam taky dá vyšťourat. Kresba klasicky Horáčkovsky krásná.
Tak si říkám, že kdyby ten pták vysvětlil, že jeho kamarád vypadá úplně stejně jako on, ušetřilo by mu to spoustu cestování :-D. Ale to by byl asi rychlý konec příběhu :-D. Četla jsem se synovcem (četl to asi 50x, ale musel i se mnou, že jo) a mělo to velký úspěch.
* Tohle byla první knížka, kterou jsme od Petra Horáčka pořizovali domů a určitě nezůstaneme jen u ní. Mého syna (téměř 2 roky) naprosto okouzlila a mě také. Čteme si ji velmi často a někdy i vícekrát za sebou.
Dojemný příběh o hledání kamaráda, ochoty velryby, smutku ze ztráty a radosti ze shledání. Příjemně pohladí po duši. Děkuji za něj.
A radost našeho syna, když papuchalky zahlédl v televizi a honem utíkal pro tuhle knížku, byla úžasná. (Dokoukali jsme celý dokument :).
2013 | Papuchalk Petr |
2012 | Husa Líza |
2012 | Nový domek pro myšku |
2013 | Husa Líza a vánoční hvězda |
2020 | Nejkrásnější místo na světě |
Překrásně ilustrovaná vtipná knížka o papuchalkovi hledajícím svého nejlepšího kamaráda, který „je legrační a dělá rámus“ – jak se ukáže, v ptačí říši je to popis poněkud nejednoznačný a situace se nelepší ani s následným upřesněním. Spíš naopak. Skvělý hravý úvod dětských čtenářů do exotického ptactva.