Pařížský polibek
Maggie Ritchie
Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná. Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel. Jessie se stává svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se během let etablovala jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Rozhodně se nevyhřívala na slunci odraženém od Rodina, propadla však zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega. Vztah Camille a Augusta trval mnoho let, jenže sochař odmítal kvůli milence opustit svou životní partnerku. Do hry vstoupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde nakonec prožila třicet let života.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2016 , MetaforaOriginální název:
Paris Kiss, 2015
Pěkně napsaný příběh ze světa umění ... o lásce, zradě a odpuštění. Četla se mi dobře... A ráda jsem si zavzpomínala na Paříž. Byla jsem tam sice už před 20 lety, ale kdo Paříž navštívil, dá mi za pravdu, že tamní atmosféra je nezapomenutelná :)
Tak tohle by možná šlo, kdybych neměla velký výběr a byla zavřená na samotě u lesa. Znám daleko lepší knihy o bohémském životě na Montmartru. Tady se vše točí kolem otázky, která zazní na začátku knihy - proč se pohádaly Camille s Jessie, aby jste se to na konci knihy dozvěděly. A to je dle mého na pěknou knížku málo.
Ale na druhou stranu musím také přiznat, že kniha se četla příjemně a přiblížila osobnost Claudelové.
P.s. Zajímá vás Rodin ? Doporučuji knihu - Nahý jsem přišel na svět ;-)
Super. Čtivé. Atmoška doby pro mě vystihnuta, jak si ji představuju. Kus umění, kus života. Za mě palec nahoru.
Zajímavý příběh v knize s krásnou obálkou o dámách-sochařkách, které chtěly prorazit v umění v době, kdy v něm vládli muži. Je to také kniha o lásce, přátelství, nepochopení, zradě a odpuštění.
Camille musela být velkou část svého života velmi opuštěná a nešťastná.
Ocekavala jsem "cervenou knihovnu" a dostalo se mi vkusne napsaneho pribehu z bohemske Parize. Kniha, ktera svym stylem a nametem zaujme hlavne zeny zajimave kombinuje fikci a skutecne postavy. Take jsem si behem cteni a po docteni knihy dohledala dalsi informace - o existenci Camille jsem predtim nemela ani tuseni. Prijemne pocteni, jen skoda ze druha cast knihy byla trochu moc rychla, klidne bych par stranek pridala. Chtela jsem ted napsat - prijemne pohlazeni po knizce Kral Krysa (z japonskeho zajateckeho tabora v dobe II svetove valky), kterou jsem cetla pred tim - ale vlastne to takova selanka nebyla. Na jedne strane je tu laska, umeni a bohemsky zivot, na strane druhe lidska malost, intriky a velmi smutny osud Camille.
Úžasná kniha...umelecky spracované skutočné udalosti a postavy, výborne "vystavaný" román.Krásna obálka, ktorá fakt skôr pripomína červenú knižnicu, ale s obsahom má pramálo spoločné. Doporučujem všetkým, ktorí majú radi príbehy
z prostredia umelcov, bohémov a to všetko zasadené do mnou milovaného Paríža.
Už v priebehu čítania som si vygooglila postavy a musím uznať, že spisovateľka sa v románe s historickými skutočnosťami vynikajúco vysporiadala.
Kniha dobře napsaná, příběh zajímavý. Pro mne však - i když opravdu výjimečně ;-) - platí pravidlo: opakování je matkou moudrosti, protože jsem si teprve letos v létě přečetla knihu Camille Claudelová, která je ovšem vyprávěna z pohledu této Rodinovy milenky. Kniha Pařížský polibek je ale podle mého názoru ještě čtivější a jinak zpracovaná. Líbila se mi a opakuji znovu, že Camille její osud vůbec nezávidím...
Když tak čtu ty komentáře, nemám co dodat. A celkem se skoro všichni shodnou, že je to pěkný a čtivý příběh. Takže doporučuji přečíst, venku už je stejně pošmourno.
Mladá anglická sochařka přichází do Paříže a setkává se s Augustem Rodinem a jeho žačkou Camille. Poznáváme svět pařížských umělců ,komplikované mimomanželské vztahy. Pro milovníky Paříže a umění doporučím.
Paříž a umělci... Věčné a vděčné téma. Tady to ale moc nefunguje, rozvláčné a ploché vyprávění postrádající skutečou vášeň a city. Nedostatek pařížské atmosféry má zřejmě suplovat prokládání textu hojnými francouzskými frázemi, které ale čtenáře neznalého jazyka ruší.
Kniha pro ty, kteří mají rádi Paříž a umělecký život v ní a svět na přelomu 19. a 20. století a samozřejmě je tam také láska. Ta přece k Paříži patří. Moc hezké čtení.
Jména Camille Claudelové a Augusta Rodina hned nad titulem jsou lehce zavádějící. Hlavní hrdinkou je méně známá britská sochařka Jessie Elbournová, která jejich příběh vypráví na pozadí toho svého. Velmi dobře napsáno a určitě stojí za přečtení.
Kniha mě pohltila, měla jsem ji za jeden den přečtenou. Líbil se mi styl, jakým byly životní osudy postav podány, zvláště, že se jednalo o skutečné osobnosti. Krásný a dekadentní popis Paříže,doporučuji.
Romantická, zamilovaná, bohémská, excentrická a intrikářská .... taková je a vždy budě .... Paříž.
Pohodová knížka, ale nic hlubšího ve vás asi nezanechá. Zkrátka obyčejný příběh ze života.
Příjemné čtení, které mě bavilo od začátku do konce. Rodinova díla obdivuji, měla jsem možnost vidět je na vlastní oči, takže tento reálnými fakty inspirovaný příběh mě okamžitě zaujal. K tomu trochu lásky, romantiky, zklamání i odpuštění...pro mě správně namíchaná kombinace. Ničeho tam není moc ani málo. Doporučuji číst s připojením na internet - často jsem dohledávala konkrétní díla uvedené v knize a také dobové fotografie hlavních hrdinek jsou dobře dohledatelné a dávají čtení zajímavý nádech díky propojení s reálnými životy hlavních hrdinů. Doporučuji každému koho zajímá život umělců 19. století i milovnicím romantiky.
láska Francie umělci Paříž 19.-20. století Velká Británie malíři sochaři Auguste Rodin, 1840–1917 Camille Claudelová, 1864–1943
Lehká a pohodová četba, trochu romantiky, trochu fikce, trochu dějin umění... ale je fakt, že jsem o existenci Camille Claudelové neměla dosud potuchy a budu muset mezery dohnat. :-)