Pařížský polibek přehled

Pařížský polibek
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309729/bmid_parizsky-polibek-cd7-309729.jpg 4 121 121

Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se jí tím nový, podivný i vzrušující svět, a především neuvěřitelná příležitost, v té době naprosto nevídaná. Záhy poznala novou přítelkyni Camille Claudellovou, která s ní studuje v mistrově ateliéru. Spolu se vášnivě vrhly do zkoumání pařížského polosvěta. Průvodci jim byli nekonvenční umělci jako Toulouse-Lautrec, malířka a modelka Suzanne Valadon, lesbická malířka Rosa Bonheurová či Camillin bratr, básník a dramatik Paul Claudel. Jessie se stává svědkem vzestupu a pádu skvělé Camille. Ta se během let etablovala jako vynikající sochařka, jejíž dílo se objevilo i na pařížském Salonu. Rozhodně se nevyhřívala na slunci odraženém od Rodina, propadla však zoufalé lásce ke svému učiteli. Jessie sama byla rozpolcena mezi povinností ke svému anglickému snoubenci a pokušením, které představoval svůdný umělecký kolega. Vztah Camille a Augusta trval mnoho let, jenže sochař odmítal kvůli milence opustit svou životní partnerku. Do hry vstupily žárlivost, zrada a paranoia. Ztýraná duše a dávné tajemství přivedli Camille až do ústavu choromyslných, kde nakonec prožila třicet let života.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora

Paris Kiss, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pařížský polibek. Přihlašte se a napište ho.

MilaJ
19.08.2024 5 z 5

Krásná a nevšední kniha, která určitě stojí za přečtení, doporučuji!

Airelle
10.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Máte nejlepšího kamaráda nebo kamarádku?

Moje otázka Vás jistě překvapila, ale já si během čtení téhle skvělé knihy, kterou jsem četla v rámci štafety u @adelakroupa celou dobu říkala, že je to v podstatě příběh jednoho přátelství, které se potýkalo s mnohými nepřízněmi osudu.

Celý příběh se odehrává v Paříži na konci 19.století v uměleckém prostředí, které bylo a je vzrušující. Jessie a Camille se poznávají a rázem se spřátelí, pojí je nejen láska k umění, ale také možnost studovat v ateliéru mistra Augusta Rodina. Potýkají se se zkostnatělou dobou, kdy ženy jsou jen doplňkem svého muže a nástroj na rození dětí. Obě mají své ambice a nejsou samy, které se prokousávají uměleckým světem a snaží se prorazit.

Moc se mi líbilo, že se jedná o životopisný román, velmi ráda jsem si prohlížela umělecká díla od zmíněných autorů. Na druhou stranu bych v té době žít nemohla, ženy neměly téměř žádná práva a pokud se mužům a rodině zachtělo, klidně je odsunuly do ústavu pro chorobomyslné.

Kniha je za mě chvílemi zdlouhavá, některé pasáže k ději nepřispěly a přišly mi tím pádem navíc. Postavy jsou napsané věrohodně, a to natolik, že jsem s nimi občas chtěla zatřást, někdy jsem je zbožňovala a dost často nesnášela. Tomu vždy tleskám, protože mě takhle napsané postavy baví.

Kniha rozhodně není pro každého, ale ten, kdo miluje umění, Francii a historické romány, si rozhodně přijde na své.

IG: @freya_zlaskykpribehum

Belanna
23.02.2024 5 z 5

Historie spojená s romantikou, bohémská Paříž konce 19. století, jejíž atmosféra sálá z každé stránky. Setkáme se se známými i neznámými umělci té doby a je nám odhaleno postavení žen ve společnost.
Různé charaktery postav, celá škála emocí, retrospektivní pohled a k tomu autorčino citlivé vyprávění dělá knížku zajímavou, čtivou a poutavou.

Kniha Pařížský polibek v seznamech