Pátá minuta je o nás
Klára Pospíšilová , Eva Pospíšilová
Dva kluci, které spojuje moře. Jeden ho nenávidí a druhý miluje. Dva různé světy, které se prolnou, a je to láska na první… ránu pěstí! Ethan má rád vysoké budovy, lezení na staré balkóny, šplhání na místa, odkud je vidět celý svět. V moře nemá důvěru, protože v něm něco důležitého ztratil. Dost možná by se s tím dokázal vyrovnat snáz, kdyby tu nebyla matka, která volá uprostřed noci, otec, který nemá tušení, jak s ním mluvit, a jedny zavřené dveře, kterým se Ethan obloukem vyhýbá. Kai moře miluje. Plave k bójce, ačkoli slíbil, že už to neudělá, noří se do vody a počítá. Hledá svůj osobní rekord. Je to o tolik lepší, než se hnát v plaveckém bazénu za vítězstvím, než házet na basketbalovém hřišti na koš, než se usmívat a předstírat, že je někdo jiný. Tihle kluci se navzdory okolnostem sblíží, najdou smysl v půlnočních debatách a v bezcílném potulování městem. Potom se ale úplnou náhodou ocitnou na opačné straně basketbalového hřiště, kde musí odehrát veledůležitý zápas. Zápas o všechno.... celý text
Šebestová3 a Niamh 15 - moc děkuju za vaše komentáře.
Byla jsem na tom úplně stejně, z prolítnutí 436 stran byla celodenní (a půlnoční) záležitost. A podobně si teď říkám: ano, knihy Theo Addaira jsou fajn, ale tohle jde dál, takže zůstávám v úžasu a ptám se sama sebe: proč jsem od těch dvou "pospíšilek" (omlouvám se autorkám) ještě nic nečetla? A hnedle tady na databázi vidím odpověď: ony asi ještě nic jiného nevydaly.
Tak jen doufám, že se to brzy změní, a těším se na další knihu.
P.S. A ta obálka, ta se fakt povedla!
Tak si jen letmo přečtu další román s LGBT tematikou, ať mám o co obohatit besedy pro dospívající...a ono ne, sakra, ono je to vynikající!!! Ono mě to totálně pohltilo!!! Wow...
Hezká YA s nestárnoucím tématem. Nicméně - je to opravdu takto reálné? Ethan, který dosud neměl ani náznak tušení, že by mohl být gay je naprosto neochvějně v pohodě, srovnaný sám se sebou a se vším, jako by byl o hezkých pár let anebo zkušeností starší (ikdyž - věk asi nebude to kritérium). A způsob vyoutování před tátou mi přišel až nereálný. Kaiovi jsem naopak věřila všechno - jeho zápolení samotného se sebou, nerozhodnost a pak vlastně i unovenost z neustálé přetvářky, kterou po něm ale vlastně nikdo nežádal. Ve výsledku to ale bylo moc fajn čtení, líbil se mi vývoj vztahu a vlastně jsem jim hrozně přála happy-end. Takže pokud se na poslední straně trefili, tak snad i jo...
Opravdu nechápu, proč jsem tuto knihu tak dlouho odkládala.
Styl vyprávění byl poutavý a líbilo se mi, jak si autorky poradily s psychikou obou postav. Bylo zajímavé sledovat, jak se nám s každou další kapitolou více otevírají a oceňuji i samotný přesah, který zde je poměrně velký. Nečekala jsem že uvnitř najdu něco tak povedeného a jsem moc ráda, že Pátou minutu můžu zařadit mezi mé nejoblíbenější knihy z tohoto žánru. Dávám 4,75/5* kvůli samotnému konci, který mi přišel až příliš urychlený, ale přesto mě překvapil.
Určitě vřele doporučuji:)
Od počátku mě zaujal velmi poutavý sloh. Byl jako ti dva - mladistvý a přirozený, ne vždy sympatický. Kai je míň v pohodě, než si zbytek světa myslí. Ethan to má v hlavě srovnaný, přestože to od něj nikdo nečeká. Odžijete si s nimi jejich strachy, radosti i pády. Minimálně jejich první pusa za to stojí! Půl hvězdičky strhávám za to, že vlastně nevím, proč se Ethan do Kaie zakoukal a jak se v něm upevnilo přesvědčení, že ho miluje. Snad jsem postrádala nějaké další detaily, ze kterých by šílel, než jen barvu vlasů a očí. Další půlhvězdičku srážím za nedotažený konec, který byl v mnoha ohledech moc hrr. Přitom je kniha s ohledem na žánr celkem objemná. Nicméně mě mile překvapila a těším se na další!
Dva kluci, co k sobě pomalu ale jistě nacházejí cestu. Citlivě napsané. Na dovolené se to krásně četlo. Jen z toho závěru jsem byl trochu rozčarován. Dal bych si pokračování...
Jedním slovem SKVĚLÉ. Kniha se moc hezky četla. Moc pěkný styl psaní, který mi sedl a myšlenky, které mě okouzlily. A taky obdivuje tvůrčí tandem, který se skvěle doplňuje.
Asi jo....možná je pátá minuta o nás...kéž by byla.... .tahle knížka se četla sama a přestože je o dvou klucích....je to vlastně o něčem, co se může dít i vám.... líbí se mi myšlenky, které v té knížce jsou...líbí se mi styl psaní...líbila se mi natolik, že i když jsem si jí půjčila z knihovny, musela jsem si ji pořídit i domů :)
a..... jen tak na ukázku.... třeba tohle:
"Nejhorší je, že žádnej příběh nemá šťastnej konec. Nakonec to totiž vždycky jeden z těch dvou posere. Můžeš jen doufat, že to nebudeš ty. A když je po všem, sere tě, žes to nebyl ty."
Cítil se neuvěřitelně šťastně kvůli všemu, co se stalo. A zároveň nešťastně, protože to muselo skončit. Možná, že o tom veškerá zamilovanost je. Cítit se rozporuplně. Dobře i špatně v tu samou chvíli..
Od autorek mám jako srdcovky asi jiné příběhy a jiné kluky, z mého pohledu tady přeci jen je patrné, že se teprve sžívaly, ale nic to nemění na tom, že v rámci žánru patri kniha k tem nejlepsim, co se v cestine da precist.
Velky problem mam, ale s koncem. Vadi mi jeho absurdita. Jednani obou hrdinu na konci postrada jakoukoli logiku a cely pribeh posila uplne k certu. Mela jsem z toho pocit, ze se autorky chtely za kazdou cenu vymanit z nejake sablony, ale tohle nezafungovalo, aspon pro me ne.
Miluju tyhle dvě holky,dokážou všechno napsat poutavě. Povídky,příběhy,novely... Pátá minuta je o nás byla naprosto báječná kniha, skvěle popsané pocity,dokázala jsem se do kluků vžít. Do každého z nich, do každého úhlu pohledu. Oba byli úžasní a jsem si stoprocentně jistá, že se ke knize budu vracet ️❤️
Moc pěkná kniha s milým příběhem a sympatickými hrdiny. Autorky odvedly skvělou práci. Doufám, že se časem objeví i nějaký další jejich výtvor v tištěné podobě.
Asi nemám slov, jak to by skvělé! Krásná kniha, krásný příběh a tak úžasně čtivé. Kai s Ethanem si mě opravdu získali a když jsem dočetla, těžce se mi s nimi loučí... Určitě se ke knize zase jednou vrátím. Děkuji za takové knihy a prosím, více takových knih a příběhů ️♥
Žíši... to byla nádhera! Skvělej přebal knihy, rozhodně chválím název knihy a fakt tleskám příběhu...doufám, že takových příběhů napíši autorky ještě alespoň pár :o)
4,5*
Příběh je rozdělen na dvě dějové linie, které se v určitém momentě spojí. Jsou zde kapitoly Ethana a pak pasáže s Kaiem. Oba chlapci mají svoje dobré, ale i špatné vlastnosti, autorky je dokážou ukázat v obou dvou polohách, což postavy činí reálnější. Mohlo by se zdát, že je kniha možná až příliš dlouhá na vyprávění o obyčejném vztahu, ale on žádný vztah není tak úplně obyčejný, každé propojení dvou duší je jedinečné a jedinečný je i tento příběh a mě zkrátka bavilo sledovat vývoj obou chlapců, jejich přehodnocování žebříčku hodnot a odvahy, která je potřeba vždy, když jde člověk se srdcem na dlani.
Už od začátku je titul velmi čtivý, obě autorky vyprávějí přirozeně, netlačí zbytečně na pilu. Vyprávění se soustředí na ústřední chlapeckou dvojici, na jejich pocity a protloukání se každodenním životem. Sledujeme, jaké mají přátelské a rodinné vztahy a také jak se vypořádávají se zjištěním, že se jim líbí kluci.
velmi ctive, ale jen obsah, zadny literarni zazitek
lgbt tema frci, tak si rikam, ze to aspon privede mladez ke cteni na papiru, promluvila staromilka
ale jsem rada, ze jsem si zase po nejake dobe pripomnela, ze dospivani je narocne obdobi a rodice by zaprve nemely skodit a zadruhe pomahat az po vyzvani
Nějaká rada, jak se vyrovnat s tím, že je kniha u konce? Prosím, hoďte mi sem nějakou :D LGBT příběhů jsem četla fakt hodně, ale jen málo z nich je takových, jako Pátá minuta je o nás a rozhodně žádný z nich není český! (Theo je skvělý, ale tohle..!) Těžko hledám slova. Přečtěte si to, prožijte to, nechte si to zarýt až do morku kostí. Stojí to zatraceně za to.
Anotace by se dala napsat i jinak.
Kai a Ethan, jeden se zdá být zlomený ale není, druhý je zlomený ale nezdá se. Můžou najít cestu k sobě a.. k sobě ?
Stejně jako můžete odfouknout prach z drobného papírového jeřába, a vidět jak je krásný, můžete odfouknout prach i z člověka. Tenhle příběh je o lásce, o lásce, která může přijít nečekaně a rozeznít se tak hlasitě, že přehluší vše ostatní. O lásce, která zároveň hojí i zraňuje, a o lásce která může přinést vytoužený klid.
Kdybych tenhle komentář psal při čtení prvních 100 stran, byla by má první výtka, že jsou oba hlavní hrdinové neskutečně nesympatičtí. Z téhle výtky se ale s každou další stránkou stávala přednost. Autorky totiž umí ukázat jak vnímáte člověka než ho poznáte a pak tak skvěle popsat jeho pozadí, minulost a duši, že všechno pochopíte a postavy si zamilujete. A tak jediná výtka, která přetrvává, je přehršel slov a nepřehlednost když se na scéně potká více postav. Měl jsem pak problém zorientovat se v tom kdo co říká.
Nakonec je to teda jenom jedna výtka. Co naopak autorky umí neskutečně skvěle jsou popisy pocitů, atmosféry a myšlenek. Naprosto úžasně vás propojí s postavami a donutí vás prožívat vše s nimi a cítit vše až do zešílení. Mohl bych se rozepsat mnohem víc, ale nemám tady tolik prostoru, tak řeknu jen, že opravdu stojí za přečtení. Chci vás na ní opravdu nalákat.
Chcete se rozněžnit, rozčílit, zamilovat, bát, doufat, snít, radovat a těšit ? Tak si přečtěte Pátou minutu.
A já moc děkuju Evě a Kláře za poslání nádherného příběhu, který semnou zůstane ještě dlouho.
Skvělé napsaná kniha autorkám se povedla bavila až do konce