Patagónia
Dušan Mitana
"Mladý hrdina novely Patagónia hocičo hrá - výtržníctvo, recesiu, ležérnosť - ale veľmi dobre vie, čo chce. A stavia všetko na jednu kartu, riskuje. Za cenu odchodu zo štúdií a roztržky s rodičmi skúša svoje literárne schopnosti na voľnej nohe. Za cenu spoločenských škandálov získava lásku vydatej ženy. Východisko z bludného kruhu "psích dní" nachádza v duchu autorského kréda: Odvážny vie o priepasti, a hoci sa jej bojí, ide k nej, túži ju preskúmať a preklenúť."... celý text
Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2012 , KK Bagala (Koloman Kertész Bagala)Originální název:
Patagónia, 1972
Môj druhý kontakt s Mitanovou tvorbou a som očarenejší ako predtým. Mám rád tento štýl, ktorý v hlave čitateľa dokáže vyvolávať obrázky vlastného života a spomienky len na základe prečítaného. Už teraz som si istý, že chcem vydané veci tohto autora mať komplet.
Obsahovo a formálne skôr tuctové dielko. Zaujímavejšie začne byť, keď sa naň pozriete z pohľadu autorovej tvorby. Predstavuje prvý väčší predel ako literárny tak aj osobný. Aj bez toho, aby bol čitateľ znalcom autorovho života, vie, že ide o veľmi osobné dielo poznačené skutočnými skúsenosťami a špecifikami svojej doby.
"Vyprevadila ma až po autobus, akoby tým demonštratívne dávala najavo, že v našej rodine je všetko v poriadku. Akoby ma tým chcela zbaviť viny v očiach dediny. Pri rozlúčke mi spravila na čelo krížik. Bez medu. Bozkal som ju na mokrú tvár a premýšľal som, prečo musí človek ubližovať ľuďom, ktorých má rád."
Skvelé. Vrátila som sa na miesta. V myšlienkach. Na tie konkrétne lavičky.
Príjemná slovenská jednohubka na pár hodín. Mitanov štýl i humor mi pasuje, takže som bol spokojný.
Krásna, s ľahkosťou napísaná knižka na jeden večer, z ktorého sa razom stane večer pohodový. :) Koľkokrát sa človek i nahlas zasmeje, či priam rozosmeje, a úškrn nemizne z tváre temer počas celého čítania. Príbeh je prostý, no štýl, akým je napísaný, je nesmierne zručný, nenásilne v ňom zaznievajú pravdy skúseného človeka, ako i briskné dialógy, popisujúce vzťah medzi rodičmi a synom (komplikovaný, ako to už v živote občas býva), ako i medzi synom a "jeho ženami". :)
Nemám rada knihy s tzv. otvoreným koncom, no táto bola tak umne a šikovne v závere otvorená, až bola úplne dokončená. :))
Výborný, odľahčený príbeh mladíka prežívajúceho v Bratislave. Kniha sa číta ľahko a príjemne. Jednohubka na uvolnenie.
2001 | Psie dni |
1976 | Nočné správy |
1988 | Lampa s růžovým stínidlem |
1995 | Miesto v príbehu |
2011 | Farby strachu |
Rozhodli sme sa s manželom, že ideme večer do kina, nášho domáceho, obývačkového. Čosi však ešte potreboval dokončiť, no a ja som sa motala okolo našej knižnice a oči mi padli na Patagóniu. Vytiahla som ju razom z police, začítala som sa... a nakoniec bol z filmového večera večer knižný. Čítali sme si a nahlas sa smiali. Bola to paráda!
Vôbec som si nepamätala, o čom to bolo, hoci pred rokmi som to čítala. U Mitanu je to asi tak, že dej vám po krátkom čase vyšumí, nie je vlastne dôležitý, ale ten štýl a zmysel pre humor sú nezabudnuteľné. A práve tieto dva aspekty sú magnetom, ktorý ma vždy spoľahlivo pritiahne k jeho knihám.