Patolog ví všechno...ale pozdě
Hans Bankl
Vesele i vážně o medicíně. Autor nás v jednotlivých kapitolách seznamuje s historií medicíny a současně se zamýšlí i nad problémy dnešního lékařství, jako jsou vztah lékař - pacient, eutanázie, civilizační nemoci a jiné. Kniha je doplněna historkami a anekdotami o slavných lékařích.
Literatura světová Přírodní vědy
Vydáno: 1999 , BránaOriginální název:
Der Pathologe Weiss Alles...Aber Zu Spat, 1997
Ak niekto čaká knihu plnú vtipných zážitkov od pitevného stolu, možno bude sklamaný. Pán Bankl má očividne patológiu ako povolanie aj ako koníčka (a naviac k tomu asi zaujímavú zbierku úmrtných listov a pitevných správ). A preto je táto kniha skôr pohľad na históriu medicíny, zaujímavých, a častokrát úplne zabudnutých, alebo prehliadaných odborníkov.
Za zamyslenie potom stoja jeho úvahy o tom, aká vlastne medicína dnes je a kam smeruje.
Vzhledem k tomu, že k lékařské tématice mám blízko, rozhodla jsem se po knížce sáhnout. Myslím, že slouží jako poměrně vtipný výklad historie medicíny, místy se mi hůře četla, ale i s tím jsem si zvládla poradit.
O používání kokainu jako předchůdce lokální anestezie vím i ze školy a jsem ráda, že paní profesorka mluvila pravdu :D :)
2003 | Příhody soudního patologa |
2008 | Patologie na stopě zločinců - Nůž, kulka, oprátka, jed |