Černá nenávist

Černá nenávist
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155792/bmid_cerna-nenavist-Lez-155792.jpg 4 125 125

Skupina mocných politiků nabídne Patricku Kenziemu a Angele Gennarové velký obnos za malou službu: najít zmizelou uklízečku, která ukradla přísně tajné dokumenty. Jenže… Z uklízečky se vyklube manželka a matka. Z dokumentů fotografie skandálního charakteru. Za prostou krádeží se najednou skrývá mnohem víc, než se zprvu zdá. Po čem žena skutečně prahla, byla spravedlnost – a v bostonských ulicích se pravda může snadno obrátit proti vám. Ať už se to Patrickovi a Angele líbí, nebo ne, při řešení případu, ve kterém nejde jen o dobro a zlo, se z nich stává lovná zvěř. A v Bostonu snad není nikdo, kdo by je nechtěl zabít. Nezbývá, než si před touhle válkou připít. Šance, že ji přežijí, je minimální.... celý text

rose
14.05.2015 3 z 5

Řekla bych takový dobrý průměr. Drsná škola, drsné prostředí, drsná zápletka. Není to knížka, ke které bych se musela vracet.

Baiba
21.10.2014 3 z 5

Bohužel je trochu znát, že se jedná o prvotinu, zdaleka nemá tak propracovanou zápletku jako Gone Baby Gone, zajímavé postavy ani temnou atmosféru. I ten Patrickův vnitřní komentář ve stylu Phila Marlowa mě chvílemi trochu iritoval, i když občas je opravdu vtipný. Ale není to špatné čtení, děj (i když trochu předvídatelný) je svižný a hlavní hrdiny si oblíbíte. Drásavost Gone Baby Gone nebo Tajemné řeky ale chybí...

Eidalon
20.08.2014 3 z 5

Černá nenávist je mou další knihou pana Dennise Lehanena, po které jsem sáhl na základě nedávno dočteného dílka Tajemná řeka. Tato jeho prvotina z roku 1994 vyšla v českém jazyce až v roce 2012 a až v době, kdy se u českého čtenáře prosadily jeho pozdější knihy, které byly i zfilmovány.

Musím říci, že jeho prvotina zdaleka nedosahuje kvalit pozdějších románů – především Tajemné řeky či Prokletého ostrova a to hlavně svým propracováním, ale nejedná se vůbec o špatné čtení.

Klasická americká detektivka mající své dva kladné hrdiny – soukromé vyšetřovatele Patricka Kenzieho a Angelu Gennarovou, které pojí mnohé soukromé prohry i výhry, minulost a především společná práce.Tyto své dvě postavy Lehane využívá v dalších dílech a rozvíjí jejich charaktery, jejichž základ je položen právě v tomto prvním „dílu“.

Kniha rozvíjí letité klasické americké téma a to rasovou nenávist, rozdílnost jednotlivých sociálních vrstev, boj pouličních gangů, zkorumpovanost politiků a především pocit moci a převahy bílé populace nad černošskými ghety a jejich stylu života, které však odrážejí zcela nepokrytě problémy celé americké společnosti.

Soukromí detektivové jsou najati na vyhledání osoby a citlivých dokumentů a zprvu jednoduchý úkol se překlopí do zcela jiné roviny, když se ukáže, že ony citlivé dokumenty dokladují kriminální činnost významných politických špiček a jejich spolupráci s organizovaným zločinem.

V okamžiku, kdy si Patrick a Angela plně uvědomí do jaké kaše se namočili, již není cesta zpět. Rozbíhá se děj, který odhaluje mnohá bezpráví především na černošské populaci, Lehane se zde nebojí plně odhalovat bezvýchodnou situaci právě kolem Černochů, které v románu nešetří, ale zároveň i odhaluje, proč je situace taková, jaká je.

V knize zemře spousta lidí, ale jsou to jen bezvýznamní pěšáci ulice, zatímco hlavní viníci se snaží vše zamést pod koberec. Oba detektivové se dostanou na listinu lidí, které je třeba ihned zabít, proto musí mistrně balancovat na hraně zákona, aby celou situaci ustáli.

Poslední výstřely dozněly, příběh končí, ale situace není o nic lepší, než byla předtím.

Černá nenávist je slušná detektivka na letní čtení, ale žádný trhák nečekejte.

Petr K.
10.08.2014 3 z 5

Nebudu psat, co uz psali ostatni. Kniha neni zadna xtra bomba, ale dalo se to precit (navic neni dlouha). Kniha byla psana docela humorne a ja se u ni porad rachal u hlasek a prirovnani :-) Akorat nevim, jestli se mi chce do dalsiho dilu

RADOST
23.06.2014 3 z 5

Drsným, akčním detektivkám z prostředí bojujících gangů (které je mi , díky bohu, zatím cizí) , se většinou vyhýbám. Tentokrát jsem však dočetla bez sebezapření a ani mi tak nevadila hrůznost děje a "nesmrtelnost" detektivů. Převládala totiž nosná myšlenka - co způsobuje nenávist, kde se bere, čím se živí, za co se schovává a zda či jak ji jde zmírnit.

Oksalakka
03.06.2014 5 z 5

Kniha od autora předlohy k Tajemné řece, Gone Baby Gone a Prokletému ostrovu? To přece nemůže být špatné!
A není !!! :))

Ječmínek
20.05.2014 2 z 5

Už v autorově prvotině je cítit jeho styl. Akční, drsná detektivka, velmi čtivá a hrdinové nezlomní a sympatičtí. Nicméně, přece jenom je to vlastně, jak to říct, ... no béčkové. Ale tomuhle autorovi to odpouštím.

nier
12.04.2014 3 z 5

Skvělá a strhující kniha sice nebyla, ale hezky odsýpající děj, zajímavá zápletka a černý humor tvoří dobrý základ...na autorovu prvotinu podařené dílo

Izu
05.02.2013 5 z 5

Skvělý příběh,oba vyšetřovatelé jsou sympaťáci a jejich humor odzbrojující :) Zároveň je to ale drsná pochmurná detektivka.