Tajemná řeka přehled
Dennis Lehane
Sean Devine, Jimmy Marcus a Dave Boyle společně vyrůstali v irské dělnické čtvrti Bostonu. Jednoho dne je z klukovských her na ulici vyrušil příjezd auta se dvěma muži, jeden z chlapců nastoupil a nechal se odvézt. To, co následovalo, ukončilo chlapecké přátelství a změnilo život všech tří navždy. O dvacet pět let později je z Davea traumatizovaný neurotik, který se snaží udržet při životě své manželství a nepouštět z řetězu démony, jichž je plný. Jimmy, bývalý trestanec, je majitelem krámku a ze Seana se stal kriminalista. Při vyšetřování brutální vraždy mladé dívky se bývalí přátelé opět setkávají na místech, kde prožili dětství. Tajemná řeka je nejen napínavý a drsný psychologický thriller, ale i epický román o lásce a věrnosti, víře a rodině, v němž lidé nevratně poznamenaní minulostí zjišťují, že se ocitli na cestě, která nevyhnutelně vede ke srážce s nejtemnějšími skrytými pravdami o nich samých.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2004 , DoplněkOriginální název:
Mystic River, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemná řeka. Přihlašte se a napište ho.
Nečekala jsem, že zrovna u této knihy budu mít slzy v očích. U takového žánru bych to nečekala. Je to mistrovsky vystavená detektivka, jejíž výsledek je opravdu nečekaný - nevěřím, že by si někdo tipl, o co vlastně nakonec půjde. Celou dobu jsem byla zmatená, stejně jako Sean. Ale musím říct, že mě to zasáhlo. Téma zneužití a jeho následky pro život je opravdu působivé. Přežil jsem peklo, skvělé, ale jak s tím teď žít. Dechberoucí kniha, přečteno na jeden zátah, jinak to nešlo.
Zatekla do duší. Rozvodněná. Zařekla se. Vtáhla do proudu osudí otupené utopené, "neotužilce bytí." Jantarová pára, která z ní utíká do ovzduší. Ve svých splývavých (p)ramenech, kadeřích nese zanesené časy, bažinné řasy, které omotaly tamní nářeky nábřeží. Temné.
Ocenění knihy (3)
2004 | Tajemná řeka |
2016 | Pod rouškou noci |
2023 | Sbohem, baby |
2012 | Černá nenávist |
Už od začiatku na mňa táto kniha pôsobila veľmi zvláštne. Celý čas mala veľmi ťažkú, dusivú atmosféru. Spočiatku som si myslela, že sa kniha bude venovať únosu, ale po pár kapitolách sa presunieme o 25 rokov neskôr k jednej vražde mladého dievčaťa. A ono sa tam toho viac nestane, ale napriek tomu som sa od knihy nemohla odtrhnúť. Tá atmosféra... už dlho som nečítala takú knihu, možno nikdy. Nútilo ma to čítať jednu stranu za druhou. Postavy neboli vyložene sympatické, ale každá jedna mala niečo do seba a každá bola silný charakter so zaujímavými myšlienkami. Aj keď kto je vrah je nám podsúvané od začiatku, tak človek má silné pochybnosti o tom, či je to on a či za tým predsa len nebude niečo iné. No a záver je dosť prekvapivý. Akože čítalo sa to skvele, aj keď nejaké drobné muchy to malo. Je to príbeh, na ktorý minimálne nasledujúcich pár dní budem určite často spomínať.