Peru - děti Inků
Olga Vilímková
Kniha české etnografky, která se dlouhodobě zabývá peruánskými Indiány a pravidelně tuto zemi navštěvuje. Autorka popisuje život v odlehlých indiánských vesnicích. Zabývá se zejména dětmi a jejich možnostmi přístupu ke vzdělání. (Sama pracovala rok v Peru jako učitelka). Popisuje také svoji činnost při organizování materiální pomoci Indiánům - je zakladatelkou Nadačního fondu Inka. Svěží vyprávění o indiánských dětech, ale i o krásách peruánské přírody doprovází velké množství fotografií.... celý text
Pěkné knížka o Peru, plná fotografií, a čtivých příběhů. Nadace dělá pro místní děti hodně.
Knizka o historii i soucasnosti nekolika mist Peru. Jednostlive pribehy byly zajimave, ale jako celek mi kniha prisla roztristena, bez jasne koncepce. V hodnoceni se mi tedy micha jak dojem z knihy, tak snaha ocenit pracovniky nadace.
2010 | Učitelkou v Peru |
2014 | Mayové |
2007 | Peru - děti Inků |
2012 | Peruánské mýty a tradice |
Moje spomienky na neobyčajný mesiac strávený s pani Vilímkovou na expedícii Peru - Bolívia 2011, kde sme sa mohli stretnúť s mnohými ľuďmi vystupujúcimi v knihe osobne a prežiť kúsoček ich príbehov. Pani autorka je v mojich očiach obdivuhodná... aj ako pedagogička na VŠ, ale predovšetkým ako človek, dávajúci, nesúdiaci, prispôsobivý (v najlepšom zmysle), s vysokými morálnymi zásadami. Doporučujem prečítať toto svedectvo skutočných osudov, plných bojov, ale hlavne lásky k blížnemu.