Pět malých prasátek

Pět malých prasátek
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531554/bmid_pet-malych-prasatek-65c23c09346f5.jpg 5 972 972

Hercule Poirot série

Detektiva Hercula Poirota oslovuje mladá dáma Carla Lemarchantová – dcera známého malíře Amyase Cralea, kterého před 16 lety měla zavraždit jeho vlastní žena. Ta byla odsouzená na doživotí, ale po roce ve vězení zemřela. Carla se o této rodinné tragédii dozvídá až ve svých 21 letech z dopisu, který jí její matka zanechala. V něm ji matka ujišťuje, že onen zločin nespáchala. Carla dopisu věří, proto požádá právě Poirota, aby případ znovu prošetřil. Fakt, že ke zločinu již neexistují žádné hmatatelné stopy, pouze výpovědi a psychologie svědků zláká Poirota natolik, že případ přijímá. Tento detektivní příběh napsala autorka v roce 1943, a dokonce jej sama upravila do podoby divadelní hry, která měla premiéru v roce 1960 pod názvem Ohlédnutí za vraždou.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: audiokniha , Bookmedia

Five Little Pigs, 1942

Interpreti: Pavel Soukup

m_martina
19.05.2020 5 z 5

Knihy s Herculem Poirotem se mi sice líbí všechny, ale tohle je jeden z jeho nejlepších případů. I film je dobře udělaný.

INCOGNITOREADER
01.05.2020 4 z 5

Podle mě je Pět malých prasátek je hned v závěsu za Deset malých černoušků. Dějově se podle mě docela liší od klasických dílů s Herculem. Tady se vyšetřuje případ starý 16 let, takže většina příběhu jsou rozhovory nebo vzpomínky lidí. Celou dobu jsem si myslel, že jsem konec odhadl, ale ne. Agatha mě dostala :-)

Já poslouchal jako audioknihu a ta byla skvělá! Byla to verze z roku 1980 načtená Jiřím Hanákem. Pan Hanák má velmi podobný hlas jako Ivan Trojan a poslech byl opravdu skvělý. Oproti současným audioknihám jsou v nahrávce slyšitelné i zvuky otáčení stránek a není kniha rozdělená na kapitoly takže je to načtené v jednom kuse, nebo to tak alespoň působí.

konicekbily
23.04.2020 5 z 5

Podle mne jedna z nejlepších detektivek, kterou autorka napsala. Žádné otisky prstů, žádné jiné stopy, žádný předmět na místě činu, žádné stopy vraha - ten přece zemřel - anebo nezemřel? A tak jedinou zbraní slavného detektiva jsou jeho šedé buňky a nezávazné tlachání s účastníky dávné tragédie. Dokonalá zápletka se Agathě povedla a závěrečné představení nemá chybu.

evask
04.03.2020 5 z 5

Klasická detektivka, příjemné odpočinkové čtení i bez potoků krve a sexuálních scén.

Devorah
19.02.2020 5 z 5

Ačkoliv se jedná o relativně útlou knihu, čtenáři toho poskytuje více než dost.
Na scénu opět vstupuje Hercule Poirot, malý belgický detektiv s navoskovanými kníry a brilantními dedukcemi.
Tentokrát se vydáváme hluboko do minulosti, ve které se stal zločin. Zločin, který ovlivňuje přítomnost a mohl by ovlivnit i budoucnost dvou mladých lidí. Vzpomínkami se tak vracíme do dne, kdy se zločin udál a před námi tak vyvstávají emoce, které sžírají všechny přítomné. Láska střídá hněv, žárlivost se rázem mění v posedlost a na scénu vstupuje i všudypřítomná nenávist.
Děj rychle ubíhá, vše se krásně propojuje až do velkého finále, kdy odhalení vraha je již jen pomyslnou třešinkou na dortu. Bravo, monsieur Poirot!

Jamira
09.02.2020 5 z 5

Klasicka Agatha. Poslochala jsem pred spanim a super, dobre se mi u toho usinalo. Cloveka to celjem zajima, ale zase ne tolik, ze by nemohl usnout.. :)

Linda007
05.02.2020 4 z 5

Geniálně vymyšlené. Ale děj se stále opakoval a to mě tolik nebavilo.

Evaho73
29.01.2020 5 z 5

Priznám sa, že detektívky veľmi nemusím a rovnako mi k srdcu neprirástol ani televízny Hercule Poirot, takže do čítania som sa pustila s miernym odstupom.
Aké bolo moje prekvapenie po zistení, že tá knižná podoba je oveľa lepšia a potom som už hltala jednú stránku po druhej.
Vyšetrovanie šestnásť rokov starej vraždy s piatimi potencionálnymi vinníkmi rozpútalo zaujímavý kolotoč vypovedí a svedectiev, kde som mala každú chvíľu podozrenie na niekoho iného. Samozrejme záver bol veľkým prekvapením aj pre mňa.
Odporúčam ako čitateľskú delikatesu všetkým milovníkom detektívok !!!

mi-380
13.01.2020 5 z 5

V hospodě po tenisu nás personál zval na vepřové hody. To mi připomnělo dávno přečtený titul, jehož obsah už jsem si moc nepamatoval. Takže hurá na Agathu.
Máme sice v knihovně kompletní černou řadu, ale tentokrát preferuji poslech během předem prohraných večerních chodeckých závodů s mým čtvernožcem. Pavel Soukup četbu zvládá perfektně, za tři večery bylo jasno.
Nejslavnější detektiv řeší zajímavý případ, slibuje najít pravdu o tragédii, která se stala před šestnácti lety. Román je originálně a logicky poskládán:
Úvod – nastolení problému.
První díl – Poirot navštěvuje a zpovídá všechny zainteresované, od svědků přes vyšetřovatele až po lidi od soudu.
Druhý díl – Poirot čte vzpomínky, které mu sepsalo pět svědků/podezřelých/prasátek.
Třetí díl (to už jsem držel v ruce knihu) – dostaneme ještě pár informací, prasátka jsou svolána a šedé buňky slavného detektiva všechny (samozřejmě včetně mě) překvapují, jako obvykle.
Paní Agathu obdivuji, její konstrukce příběhů, neotřelé nápady a dobové postřehy jsou zábavné, úsměvné, občas geniální.
Po letech přidávám jednu hvězdičku: 90 % (614 hodnotících je aktuálně na shodném průměru).

Ava365
09.12.2019 5 z 5

Jedna z jejích nejlepších. Agatha Christie je mistrem detektivek s omezeným množstvím podezřelých na jednom místě.

Jenny055
03.12.2019 5 z 5

Keď nemám nič vhodné na počúvanie, vždy siahnem po audioknihe od Agathy Christie. Poznám dej, poznám vraha a predsa je počúvanie tohto typu detektíviek tak príjemné.

4444913
20.10.2019 5 z 5

Hercules Poirot ve formě +mladá dáma v nesnázích.Namáhavé rozplétání téměř dvacet let starých událostí.Další super zážitek od Agathy Christie.

Avila
11.10.2019 5 z 5

Opět skvělý příběh od Agathy... Její knihy jsou vždy velmi dobře promyšlené a mají svižné tempo. Na konci příběhu všechny události a i ty nejmenší detaily zdánlivě působící jako nepodstatné zapadnou na své místo. A ani tato kniha není výjimkou.

verense
11.10.2019 5 z 5

Top detektivka od top autorky tohoto žánru... co dodat?

Termina
30.09.2019 5 z 5

Při četbě A. Christie mám výbornou schopnost předpokládat kdo z popisovaných postav je vrahem... a nikdy se netrefit a to už podle mého svědčí o prozíravém autorčinu talentu. O skvělém popisu postav se snad ani nemusím zmiňovat. DÍK!

kudrdlinka
31.08.2019 5 z 5

Krásná klasická detektivka- 16 let starý případ, 5 podezřelých, 5 motivů k vraždě a Poirot, kterému neunikne ani maličkost. Úžasná kombinace!
Poslouchala jsem jako audioknihu, sice starší, ale krásně načtenou bez rušivých zvuků, kromě šustění stránek :) moc se mi to líbilo.

Petronela16
20.08.2019 5 z 5

Po dlhom rade prisla na rad klasicka detektivka, ktora viem, ze nikdy nesklame.Vzdy ma udivuje majstrovske dielo A.Christie a vzdy to bude pre mna c.1.

petraj30
14.08.2019 5 z 5

Tady jsem podezírala každého, ale konec mě stejně překvapil. Tohle umí jen Agatha

Ticiana
12.08.2019 5 z 5

U Agáty je potreba věnovat každému detailu pozornost. Její knihy jsou mistrovské. A tady tomu nebylo jinak. Neuvěřitelně popsané charaktery. A vse objasněno. Uz se tesim na další knihu.

morienhithwen
11.08.2019 5 z 5

Asi moje nejoblíbenější Agatha... Nikde jinde mi charaktery postav nepřipadaly mistrovštěji a nuancovaněji popsané.