Petrolejový princ
Karl May
Román vypráví o boji Old Shatterhanda, jeho pokrevního bratra apačského náčelníka Vinnetoua a jejich přátel (zálesáci Sam Hawkens, Dick Stone a Willy Parker, Hobble Frank a Tetka Drollová) jednak proti zločinné bandě, přepadávající přistěhovalce, jednak proti podvodnému petrolejovému magnátovi, který chce prodat falešné petrolejové jezero.... celý text
Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1991 , Albatros (ČR)Originální název:
Der Oelprinz, 1893
Knihu jsem četla s určitou nostalgií a vzpomínkou na všechny zfilmované mayovky - úplně jsem při čtení slyšela tu hudbu, která hrdiny doprovázela! Nikdy dříve jsem nic od Karla Maye nečetla, využila jsem této možnosti teprve letos v rámci výzvy - vždyť Karl May nějakou dobu žil v Brné u Ústí nad Labem, máme tu po něm pojmenovanou ulici a dodnes stojí penzion, v němž přespával a kde také část své knižní tvorby pro svět vytvořil.
Ale více ke knize: je krásné, jak jsou postavy až naivně černobílé - víme jasně, kdo je klaďas a kdo je záporák, ti nejhlavnější z nejhlavnějších hrdinů zvládnou každý úkol a nikdo se jim nevyrovná, na druhou stranu si můžeme být jisti, že ti nejhorší padouši budou jistojistě potrestáni! To vlastně do určité míry z mayovek dělá pohádky, i když potěší i dospěláka. A já si asi brzy zase pustím nějaký film s Vinnetouem. =)
Tohle byla první mayovka, kterou jsem kdysi dávno dostal k narozeninám. Pamatuji si, že jsem ji přečetl, jedním dechem.
Tento příběh je výborný díky tomu, že jsou zde všichni fiktivní Mayovi hrdinové. Se všemy se můžeme seznámit, poznat je. Děj je objektivní a s tématikou "šmejdů" se potýkáme i dnes. Je pěkně čtivá, na můj vkus dlouhý rozjezd, ale konec to spravil
Tuhle knihu jsem četl znovu nedávno a celkem se mi líbila, zejména první polovina, kdy se seznamujeme se všemi aktéry. A ještě jeden dovětek, ačkoli to Karel May určitě nezamýšlel, tak mně osobně byl Petrolejový princ sympatický a fandil jsem mu, aby mu to vyšlo.
Příběh "petrolejového prince" patří spíše k průměrným mayovkám. Místy zaráží absurdita a naivita popisovaných dobrodružství, ale jinak to je příjemné a odpočinkové čtení, které potěší příznivce Mayových knížek o Divokém Západě.
May má lepší knížky. U téhle je třeba vytrvat a prokousat se zdlouhavým koncem (který má asi 150 stran) , potom už je to jde jak na drátku... :-)
Prostě znám lepší knihy tohoto autora, ale May nenapsal podle mě nikdy špatnou knihu. V dětském věku naprostá špička.
Tato kniha má své kouzlo. Sice je škoda že není vyprávěn v první osobě. Když se zde poprvé objevilo podrobné popsání Old Shatterhanda všiml jsem si že filmaři Constantin Film udělali ve filmu ohromnou chybu a to tu že v knize má Old Shatterhand kaštanově hnědé vousy a vlasy zatímco ve filmu je blonďák. Ale to na kouzlu knihy nic nemění. Vzrušujcí.
Zdeněk Burian, 1905-1981 německá literatura Indiáni Divoký západ Vinnetou Old Shatterhand dobrodružství Karel May, 1842-1912
1969 | Syn lovce medvědů |
1971 | Divokým Kurdistánem |
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
Jak jinak hodnotit Karla Maye ,ale tato majovka se mi líbila méně.Stále se k němu vracím a vzpomínám na dětství