Divokým Kurdistánem přehled
Karl May
Ve stínu padišáha / V tieni padišaha série
Druhý díl cyklu, román Divokým Kurdistánem (Durchs wilde Kurdistan), se odehrává v okolí měst Mosul a Amádíja a v údolí řeky Velký Záb, tedy na území, kde se střetávají různé rituální zvyky východních náboženství, jejichž vyznavači vedou mezi sebou nelístostné boje. Hrdinové nejprve pobývají mezi lidmi ze sekty Jezídů, kterým pomohou ubránit se proti zločinnému spiknutí, a zabrání kruté krevní mstě mezi islámskými Kurdy a křesťanskými nestoriány. Kara ben Nemsí se seznámí s kurdskou princeznou a vědmou Marah Durimeh, která si jej velmi oblíbí... 27-009-71... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1971 , OlympiaOriginální název:
Durchs wilde Kurdistan, 1892
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Divokým Kurdistánem. Přihlašte se a napište ho.
Nostalgie jako blázen, příběhy od Maye jsou vždy kvalitní, někdy trochu slabší, ale málokdy vyloženě špatné. Druhý díl cyklu je oproti prvnímu také o trochu slabší, ale přesto baví. Děj se odehrává na menší ploše (v Kurdistánu), Kara je opět šéf a všechno umí a všechno zná a nakonec je s ním každý kamarád. To se už nezmění, May se prostě rád idealizoval. Nyní ovšem tento hlavní Bůh během děje 3x (!!!) spadnul s koně, přibližuje se tak o něco více nám běžným smrtelníkům...
Ahmad el Gandúr zatím působí jako velmi nevýrazná osoba, ačkoliv právě kvůli němu se do Kurdistánu vypravili. Pokud si to ale dobře pamatuji, tak v dalších dílech přibyde na jeho významu.
Druhý díl cyklu, román Divokým Kurdistánem se odehrává v okolí měst Mosul a Amádíja a v údolí řeky Velký Záb, tedy na území, kde se střetávají různé rituální zvyky východních náboženství, jejichž vyznavači vedou mezi sebou nelístostné boje. Hrdinové nejprve pobývají mezi lidmi ze sekty Jezídů, kterým pomohou ubránit se proti zločinnému spiknutí, a zabrání kruté krevní mstě mezi islámskými Kurdy a křesťanskými nestoriány. Kara ben Nemsí se seznámí s kurdskou princeznou a vědmou Marah Durimeh ( orientální verzí Vinnetoua ), která si jej velmi oblíbí a společně vedou křesťanské debaty. Kniha opět trpí typickým nekončeným počtem zajetí a následných útěků, snad to ty dva chrabré hrdiny už ani nemohlo bavit, za mlada to člověk hltal, dnes je to úsměvné a shovívavé počtení, na víc než střed to nevidím, indiánské příběhy mě bavily víc - 50 %
Kniha Divokým Kurdistánem v seznamech
zfilmováno německá literatura pro mládež Karel May, 1842-1912 dobrodružné romány
1969 | Syn lovce medvědů |
1971 | Divokým Kurdistánem |
1970 | Pouští |
1968 | Černý mustang |
1981 | Poklad ve Stříbrném jezeře |
2024/30
Po šesti letech jsem se dostala ke druhému dílu, dál to třeba půjde rychleji. :D
Příběhy kde je Kara ben Nemsí na mě vždycky byly trochu moc popisné a cestovatelské oproti těm z Ameriky, ale i tak děj docela ubíhá. Je ale hezké vidět, že některé věci, jako snaha o mír a spravedlnost, spřátelení se skoro s každým, úžasná odvaha... se v Mayovkách nikdy nemění.