Piksla červů
James Hadley Chase (p)
Detektivní román z atraktivního prostředí společenské elity v luxusní čtvrti na atlantickém pobřeží. Vyšetřovatel soukromé detektivní agentury je pověřen banálním případem sledování manželky bohatého spisovatele a narazí přitom na stopy závažného zločinu. Své poznatky si nechá pro sebe a přemýšlí, jak jich nejlépe využít ve svůj prospěch. Jeho pokus o vydírání rozpoutá sérii násilí a končí zločinem, který pochybnému hrdinovi zcela zmaří vyhlídky na snadný zisk.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1994 , ArgoOriginální název:
A Can of Worms, 1979

Audiokniha.
Knihy od tohoto autora nemůžou nikdy zklamat. Je to taková drsná škola Ameriky. Všichni jsou tam buď strašně bohatí nebo úplně chudí. Krásní a výkonní, nebo strašně zanedbaní a úplně na dně. A navíc, všem jde o prachy... komu ne, že?
Tento příběh jako by z oka vypadl všem předchozím, které autor napsal. Nenudí a skončí celkem překvapivě. I když čtenář už má dávno jasno, hrdina chvilku tápe... Dobrá kniha na takové domácí čtení.

Tenhle díl je sice slabší a nedosahuje virtuózní úrovně 3x ve slepé uličce, ale i tak se mi líbilo...

Parádní letní oddechové čtení. Přečetl jsem na pláži jedním dechem, a to nejenom díky kratší délce knihy. Potěšil mě hlavní hrdina, který rozhodně není tím spravedlivým, poctivým a neúplatným detektivem, jak tomu obvykle bývá. Naopak se sám snaží užívat života a vytěžit maximum z možného, co život přináší. Kniha je velmi čtivá, zápletka dobře vystavěná a atmosféra mě opravdu vtáhla do děje. S autorem rozhodně nekončím...

Mnohem raději mám, když se v hlavním hrdinovi najdu, když se s ním mohu ztotožnit. Ne, tohle opravdu není Marlowe, Archer nebo Carella. Místo detektiva - hrdiny je zde v osobním i profesním životě nečestný, vypočítavý člověk, jehož jednání má za následek mnoho zničených životů. Takhle si detektiva v hlavní roli nepředstavuju.

Bezvadný.
To udělá čtenáři radost, když v hrdinovi najde tu nefajnou vlastnost, která je tak člověku blízká, které rozumí a chápe, že to v mozku vždy zahřmí jako první
ta myšlenka, než ta druhá o počestnosti a spravedlnosti.
To pak ten souboj svědomí s touhou po mamonu a s nepředpokládanýmy okolnostmi náhod v zakuklené postavě špehujícího ochránce, je virtuózní koncert.
Citace:" Páni, kdybys věděl jakou velkou pikslu červů jsi otevřel, neseděl bys teď tady s tím úsměvem na tváři" myslel jsem si. "
Bravo, ač letité, má to šmrnc.

Vynikající, bavila jsem se, kniha je čtivá a odpocinkova. Milé překvapení. Hlavní hrdina pěkný hajzlík, ale líbil se mi.

Keď je hlavný hrdina odporný, ťažko sa vám bude kniha páčiť. Detektívky sú rozprávky pre dospelých. A v ktorej rozprávke by sa chcel čitateť stotožniť s hlúpym Janom? Navyše, v tomto prípade pomerne nuda. Autorov menej vydarený počin.

Standardní detektivka, když máte chuť na nějakou klasiku.
Vcelku souhlasím s Tatopulosem, ale ještě bych přidala Dvojitý pohřeb, ten se mi moc líbil.

Pouze průměrný Chase, zápletka není špatná, ale detektiv je moc vševědoucí. Konec není moc uvěřitelný a na hlavním hrdinovi se nedá najít snad nic pozitivního.
Od Chase mám nejraději Pracku v láhvi, Zlaté rybičky, Tvrdou lekci a brilantní Máš, co ti patří vydané v knize Třikrát ve slepé uličce.

Žádný sympatický vyšetřovatel usilující o spravedlnsot a řád, kdepak! Svinstva, podrazy, nenasytnost, hamižnost, podrazáctví u všech postav. A italští teroristé ukrývající se v Americe k tomu! Hnus, čirý hnus, autor to "rozbalil naplno".

Dobrá detektivka,jako asi vše od CHASE.Jakmile začte člověk číst od něj knihu,neodtrhnete se od ní dokud jí nepřečtete.
1975 | ![]() |
1975 | ![]() |
1977 | ![]() |
1994 | ![]() |
1997 | ![]() |
Další z mnoha autorových lekcí na téma: Jak vyřešit neřešitelné. S tímhle poslechem jakákoliv nevděčná manuální práce letí jak hurikán. Pravému hurikánu se hrdina z Floridy tentokrát vyhnul, ale cyklóna, kterou roztočil na popud své femme fatale, s ním i tak pěkně zamávala. Četba razantní, vtipná, překombinovaná, očekávaná, odpočinková.
70 % (zatím 53 hodnocení s průměrem 78 %).