Pilíře země
Ken Follett
Pilíře země / Kingsbridge série
Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav – kingsbridgeského převora Philipa, zbožného a důmyslného mnicha, jenž usiluje o vybudování největší gotické katedrály, stavitele Toma, který se stává převorovým architektem, krásné a tajemné lady Alieny, již celý život pronásleduje skrývaná potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po nespravedlivé popravě svého milého prokleje všechny, kdo křivě přísahali, lstivého a proradného hraběte Williama, jenž se dopouští krveprolití a násilností, a kameníka Jacka, pro nějž představuje stavitelství největší životní vášeň. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutá tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Maud a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím...... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2001 , Knižní klubOriginální název:
The Pillars of the Earth, 1989
Bylo mi líto, že sem už na konci a kniha se uzavírá. Souhlasím s názorem, že je strhující. Ne nadarmo je považována za autorovu nejlepší knihu.
Kniha zaujme především trvalým a zajímavým dějem. Není chvíle, kde by se mohl čtenář začít nudit. I druhý, volně návazný díl "Na věky věků" neztrácí na poutavosti. Vřele doporučuji všem, kdo se rád přenáší duchem do středověku a prožívá životní úspěchy či zklamání jednotlivých postav dávno zašlých dob.
Chtěl jsem zkusit zabrousit do jiného žánru než detektivky od mých oblíbených autorů a po celkem dlouhém přebírání jsem se rozhodl pro přečtění této knihy od Folletta. Musím zde napsat, že to je opravdu jedna z nejlepších knih, které jsem četl a mohu jen doporučit. Začátek knihy mi připomíná styl F. Forsytha (několik událostí, které na první pohled nedávají smysl, přeskakování sem tam atd), ale popravdě si nedokážu u této knihy představit, že by to tak nemělo být :-) Děj napínavý od začátku až do konce - tomu napomáhá i fakt, že některé události během příběhu mají naprosto jiný konec než čekáte. Téměř 1000 stránek se Vám pak bude zdát málo :-)
Je to opravdu úžasná kliha, je to sice už pár let co jsem ji četla, ale utkvěla mi v paměti. Ken Follett je úžasný spisovatel, momentálně od něj čtu knihu Třetí dvojče. Doporučuji.
Naprosto přepychové dílo plné zvratů, postav všech možných charakterů a neuvěřitelných osudů. Sledujeme osudy několika mužů, žen a dětí v průběhu celého jejich života od úplného začátku až do konce. Opravdu jedna z nejluxusnějších knížek, které jsem kdy četla. Vřele doporučuji. Je krásně napsaná a na každé stránce se něco děje.
Anglie aristokracie, šlechta 12. století intriky kostely a katedrály mnichové, mniši historické romány zfilmováno – TV seriál císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
2013 | Zima světa |
2015 | Hranice věčnosti |
2021 | Večer a jitro |
2021 | Pilíře země |
2018 | Pád titánů |
Devítiset stránková kniha přečtená za jediný týden, to už o něčem svědčí. A krátce na to shlédnutý i televizní seriál. Byl dobrý, ale už ne tolik, jako Follettova kniha. Při četbě pracuje vaše fantazie na plné obrátky, popis je totiž velmi věrný, plastický. A děj - spletitý a napínavý. Postavy si téměř hned oblíbíte, a jen tak brzy na ně nezapomenete.