Pilíře země přehled

Pilíře země
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12524/bmid_pilire-zeme.jpg 5 1727 1727

Románová historická freska, jejíž barvitý děj je soustředěn kolem stavby gotické katedrály v Anglii 12. století. V Anglii 12. století, v době občanské války, ničivého hladomoru a náboženských nesvárů, vyrůstá v Kingsbridge nádherná katedrála. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., kdy po dvě desetiletí královna Maud a král Štěpán bojují o anglickou korunu, se proplétají osudy nejrůznějších postav – kingsbridgeského převora Philipa, zbožného a důmyslného mnicha, jenž usiluje o vybudování největší gotické katedrály, stavitele Toma, který se stává převorovým architektem, krásné a tajemné lady Alieny, již celý život pronásleduje skrývaná potupa, neohrožené Ellen žijící v lesích, která po nespravedlivé popravě svého milého prokleje všechny, kdo křivě přísahali, lstivého a proradného hraběte Williama, jenž se dopouští krveprolití a násilností, a kameníka Jacka, pro nějž představuje stavitelství největší životní vášeň. Na pozadí převratných událostí po smrti krále Jindřicha I., jež rozpoutá tři desetiletí trvající boj o anglickou korunu mezi královnou Maud a králem Štěpánem, se proplétají osudy několika postav, duchovních, řemeslníků i šlechticů, chudých i bohatých, místních i cizinců. Aby nalezli sami sebe a své místo v životě, musí někteří z nich projít dlouhou cestu, ať přes půlku Evropy, po stopách svých předků či napříč vlastním svědomím...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Pillars of the Earth, 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pilíře země. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (383)

Z1PPCZ
dnes 3 z 5

(SPOILER) Bylo to tak trochu jako sledovat časosběrný dokument. Ale navzdory tloušťce knihy a množství hlavních postav příběh překvapivě odsýpá jedna báseň.
Ač jsem fanouškem děl jako Písně ledu a ohně, nebo Zaklínače, tedy světů, které jsou plné šedých postav, užil jsem si Follettovy jednostranné charaktery dosyta.

Ano. Máme to tady prostě rozdělené na dobré a záporné postavy a tak to prostě je. Zatímco převor Filip je ztělesněním víry a pevných zásad, Tom ochrance rodiny a blízkých, jsou zase Hamleighovy a jejich spojenci typickou ukázkou bezpáteřnosti a mocichtivosti. (Snad jedinou ukázkou šedé postavy byl Richard a i u něj bych nepoužil přesně tohle označení.)

Co musím Follettovi uznat je, že ačkoliv má kniha přes 900 stran, není to nuda. V každé kapitole se něco děje a zvraty v ději jsou opravdu napínavé.

Kde musím nějaké bodíky strhnout, je přehnaná úchylka autora nam neustále dokola opakovat, jak se staví katedrála. Ano, je úžasné vidět, jak moc se autor do tohoto tématu nadchl, myslím si však, že to v takové míře knize škodí.

Díky tomu mohla být kniha o něco kratší, zato však bez těchto hluchých míst, které pro mě fungovaly prostě jako výplň a od čtvrtiny knihy jsem tyto odstavce začal přeskakovat. Škoda.

Jinak ovšem musím říct, že jsem si knihu užil a autorův styl vyprávění mě dokázal vtáhnout do děje (až na ty stavební části).
V budoucnu se určitě vrhnu i na druhý díl.

magic11
24.09.2024 5 z 5

Dávno jsem ji přečetla, teď si s ní prokládám hodinové cesty do práce v podobě audioknihy. Nemá chybu, nechce se mi vystupovat z auta, i když už vím, co bude dál...


VerStetinova
07.09.2024 5 z 5

Vzhledem k tloušťce knihy jsem si řekla, že ji zkusím a případně odložím. K tomu nedošlo, protože zhruba od páté strany jsem byla totálně chycená.
Moc jsem si čtení užila.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (18. týden)

02.05.2021


Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021


Citáty z knihy (42)

Piliere zeme prekvapili veľa ľudí vrátane mňa samého. Dosiaľ som bol známy ako autor thrillerov.


Ak získate úspech na knižnom trhu, je rozumné do konca života raz ročne vydať jednu knihu rovnakého žánru. Klauni by sa nemali pokúšať hrať Hamleta; rockové hviezdy by nemali skladať symfónie... Posledné, čo by niekto odo mňa čakal, je príbeh o stavbe katedrály.


Hovoriť o dieťati pred narodením nosí nešťastie.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Pilíře země v seznamech

v Právě čtených68x
v Přečtených2 504x
ve Čtenářské výzvě230x
v Doporučených331x
v Knihotéce767x
v Chystám se číst1 047x
v Chci si koupit174x
v dalších seznamech17x