Na věky věků
Ken Follett
Pilíře země / Kingsbridge série
Středověká Anglie, městečko Kingsbridge – sem situoval Ken Follett svůj první celosvětový bestseller, historický román Pilíře země. Na stejné místo, ale o dvě stě let později, nás autor zavádí i podruhé v knize Na věky věků. Do spletitých osudů obyvatel Kingsbrigde 14. století, jejichž život je nerozlučně spjat s chodem dvou místních klášterů a obchodními úspěchy vlnařského cechu, tentokrát podstatným způsobem zasáhne největší pohroma seslaná na lidský rod: epidemie nemoci známé jako velká či černá smrt, moru, který vyhladí skoro polovinu tehdejší evropské populace. Rozsáhlá sága Na věky věků se v roce 2008 stala nejprodávanějším titulem na světě – dosud se jí prodalo více než 11 milionů výtisků, také ona se stejně jako Pilíře země dočkala seriálové podoby, a sice roku 2012 opět v produkci Ridleyho Scotta.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2015 , Knižní klubOriginální název:
World Without End, 2007
Monumentální historický velkoromán, skoro by se chtělo napsat s hudbou a ruchy. Volné pokračování románu Pilíře Země, ovšem tak volné, že se bez jeho znalosti naprosto obejdete. Je to škoda a jen nerad jsem se loučil se "starými známými" z Pilířů; ta "nová parta" postav mě až tak neoslovila. Také ono hlavní pojící téma budování katedrály v Pilířů bylo mnohem silnější než v pokračování, kde je témat rozehráno více a nemají takovou sílu...
Mé vzlyky jsou však spíše doplňkového charakteru a nemění nic na skutečnosti, že jde o skvěle napsanou knihu pro dlouhé zimní večery, plnou atmosféry dávné doby, která již, na věčné časy, skončila.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Četba mě stejně jako u Pilířů Země okamžitě pohltila. Téměř tisíc stran jsem přelouskal během týdne. Bylo velmi zábavné a napínavé sledovat osudy mnohých barvitě vykreslených postav (např. Gwendy, dcery místního lapky).
Myslím, že se jedná o velmi kvalitní knihu.
Abych to zkrátila - kdo četl Pilíře Země, nejspíš se mu některé pasáže i momenty budou zdát známé a již jednou čtené. Stejně jako u Pilířů, některé charaktery mohou být nesympatické, s jinými se sžijete. Kdo ale zkušenosti s předchozím dílem nemá, bude uchvácen.
Je to poutavé, důvěryhodné, je to promyšlené a plné zvratů. Přesto musím říct, že Pilíře mě přece jen bavily víc.
Na tuhle knížku jsem se těšila, protože Pilíře země se mi moc líbily. A rozhodně jsem nebyla zklamaná, dokonce bych řekla, že tato byla ještě lepší. Velice poutavé a promyšlené.
Druhý, volně návazný díl na knihu "Pilíře země". I tento druhý díl zaujme především nepolevujícím a poutavým dějem. I zde nemá možnost čtenáž na chvili odložit knihu jen proto, že by ho děj neustále nehnal ve čtení dál a dál. Vřele doporučuji oba díly všem, kdo se rád přenáší duchem do středověku a prožívá životní úspěchy či zklamání jednotlivých postav dávno zašlých dob.
Anglie mor středověk 14. století kláštery, opatství epidemie historické romány zfilmováno – TV seriál
2013 | Zima světa |
2015 | Hranice věčnosti |
2021 | Večer a jitro |
2021 | Pilíře země |
2018 | Pád titánů |
Velká láska, chamtivost, věčný boj o moc, budování významných staveb a jedno velké politické tajemství... Tyto a mnohé další jsou motivy jednoznačně zkopírované z Pilířů země. Jelikož ale autor kopíruje sám sebe, nemám mu to vůbec za zlé. Byl to vynikající čtenářský zážitek a během těch 5 týdnů a více než 900 stran mi mnohé postavy přirostly k srdci natolik, že se teď s nimi budu jen těžko loučit. Četla jsem pomalu, knížku jsem si pěkně vychutnávala a už na konci čtvrté části jsem bulela jak želva... Konec byl trošičku uspěchaný a v důsledku toho mi zakončení příběhu Gwendy a také Lolly přišlo lehce nedůvěryhodné, ale jinak nemám výhrady. Opravdu senzační čtení na dlouhé zimní večery.