Střet králů
George R. R. Martin
Píseň ledu a ohně / Pieseň ľadu a ohňa série
Král i jeho místokrál jsou mrtví. Západozemí čelí největší krizi od rebelie proti šílenému králi. Roberta Baratheona rozpáral kanec, Eddard Stark se stal obětí intrik, které se snažil sám rozplést. Království je bez silného panovníka a svou šanci větří velcí i malí hráči. Robb Stark je korunován králem Severu, na jihu o trůn usilují bratři krále Roberta. Druhý díl dnes již legendárního cyklu Píseň ledu a ohně se odehrává v ještě zběsilejším tempu než Hra o trůny. George R. R. Martin bez uzardění ničí ve své knize celé armády, o jednotlivcích nemluvě. Nečekané zvraty, krutá politika, závist i pomsta jsou kořením, kterým autor rozhodně nešetřil. Střet králů může propuknout naplno. Vychází v novém překladu.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2017 , ArgoOriginální název:
A Clash of Kings, 1998
Kniha drzi latku pomerne vysoko, i kdyz se dej zacina lehce zamotavat, zneprehlednovat. I tak je velmi ctiva, 90%
Súboj kráľov síce mierne zaostáva za prvou časťou a mestami je zbytočne zdlhávy, boli pasáže, ktoré sa mi ťažšie čítali, ale inak tak isto skvelý zážitok, škoda že Daenerys nebolo viacej.
Za mě tedy mnohem lepší než první díl. Nejlepší kapitoly tentokrát patřily Arye a Sanse, naopak celé dění kolem Cibulového rytíře (především zdlouhavé popisy loďstva) bylo vyložené utrpení. Závěr na Zimohradu byl ovšem velkolepý. Už jen krůček k dokonalosti, věřím, že Bouře mečů to dokáže.
Já nevím, něco fantasy literatury jsem se v dřívějších letech načetl, a tak když jsem dostal doporučení ke čtení Hry o trůny od lidí nejrůznějšího zaměření (vášnivým čtenářem fantasy počínaje a majitelem doktorátu konče), rozhodl jsem se, že to také zkusím. Z prvního dílu jsem měl smíšené pocity, ncméně jsem jej ne a ne odložit a nějak jsem ho přečetl. S druhým díle už to bylo trochu horší, během jeho čtení jsem si odskočil i k jiným knihám... Celkově vzato - ano, určitě je to pěkné a zábavné čtení, nicméně se asi nikdy nezařadí k velkým fanouškům ságy. Na druhou stranu je pravda, že nevylučuji, že sáhnu časem po dalším dílu.
Ve srovnání s ostatními díly série je pro mě tento díl nejslabší. Oproti většině čtenářů nemám rád Tyriona a Jona. A zrovna v tomto díle mi přišlo, že každá druhá kapitola patřila Tyrionovi. Ikdyž ale Skřeta, jako postavu, nemám rád, dění v Králově přístavišti mě po většinu času bavilo.
Do hry vstupují nové postavy, podíváme se na Železné ostrovy a za Zeď. Na scéně se objevuje jedna z mých favoritek, Melisandra. Konec však nasadí tempo a vy se musíte okamžite vrhnout na to nejlepší, co série nabízí, tedy třetí díl.
Po napínavých udalostiach prvého dielu hrá svoju „Hru o tróny“ 5 kráľov. Ktorému sa podarí zvíťaziť a komu bude patriť koruna ?
Ak bol prvý diel tejto fenomenálnej ságy výborný, tak druhý diel je vynikajúci. Martin má nekonečnú fantáziu, skvelý štýl písania, ktorý nenudí a je absolútne nepredvídateľný. Dobre známe kapitoly písané z pohľadu hlavný postáv sa nám rozšíria o ďalšie nové, ktoré dej ešte viac obohatia. Každá kapitola má svoju úžasnú atmosféru a dokonca aj pri písaní vážnejších dialógov vás autor s úplnou nenútenosťou rozosmeje. A to najmä pri kapitolách s Tyrionom. :-) Martin vytvoril úžasný svet so skvelými postavami, vďaka ktorým sme „rozlezení“ po celých Siedmich kráľovstvách a nielen tých, spoznávame históriu, kultúru, náboženstvá či nové prostredia a všetko je to písané tak realisticky, že máte pocit, že sa toto všetko určite stalo. :-) Kniha je plná akcie, nečakaných zvratov, napätia, bojových scén a intríg, nikdy neviete, komu vlastne veriť.
Opäť musím pochváliť slovenské spracovanie knihy - krásna obálka, ornamenty pri každej kapitole, prehľadná mapka a takisto aj kvalitný preklad. Vidieť, že si vydavateľstvo Tatran dalo skutočne záležať.
Dej skončil otvorene na všetkých frontoch a človek má chuť hneď siahnuť po pokračovaní. :-) Ak som prvému dielu dal 5 hviezdičiek z 5, tak druhému pomyselne udeľujem 6 z 5. :-) Je to klenot v žánri fantasy.
„Trpaslíci sú boží žart...“ (Tyrion Lannister) :-)
Vážení,
Hra o tróny - akokoľvek výborná a stopercentná - je "len" predkrm!
V Súboji kráľov už ide skutočne do tuhého. Čítanie bolo silným zážitkom, dej ma opakovane pohlcoval ako uragán a pohadzoval sťa handrovú bábiku z jedného konca sveta na druhý - raz udatne bojujete po Tyrionovom boku, potom putujete s Matkou drakov a bolí vás každý sval, chvíľu máte dušu človeka, ale telo pravlka, razom chrúmete cibuľu s Davosom či beriete útokom nedobytné hradby s krvavým mečom v ruke... hľadíte do iskrivých zelených očí kráľovnej regentky... rozjímate v božom háji, mrznete na ďalekom severe, prípadne vás stravuje neskrotný tekutý oheň... hodujete s mŕtvymi, oplakávate živých... alebo sa ani nenazdáte a vaša hlava pekne obalená dechtom a nabodnutá na kole zdobí bránu niektorej z pevností. :-)
Opäť chválim rozprávačské umenie G.R.R. Martina a vydarený slovenský preklad.
Za mňa sedem hviezd z piatich.
Prízraky v tme sa zachveli ako indigové preludy. Viserys vrieskal, keď mu roztopené zlato stekalo po lícach a plnilo ústa. Vysoký lord s medenou pokožkou a striebornozlatými vlasmi stál pod zástavou ohnivého žrebca a za ním horelo mesto. Rubíny padali ako krv z hrude zomierajúceho princa, ktorý klesol na kolená do vody a s posledným výdychom zamrmlal ženské meno. ... matka drakov, dcéra smrti... Červený meč, žiarivý ako západ slnka, pozdvihol v ruke kráľ s modrými očami, ktorý nevrhal žiadny tieň. Handrový drak sa knísal na paliciach vo veselom dave. Z dymiacej veže sa vzniesla obrovská kamenná potvora a chrlila tieňový plameň. ... matka drakov... vrahyňa lží... Jej strieborná kobyla klusala trávou k tmavnúcemu potoku pod morom hviezd. Na prove lode stála mŕtvola, v neživej tvári svietili jasné oči a sivé pery sa žalostne usmievali. Z pukliny v ľadovom múre vyrastal modrý kvet a napĺňal vzduch sladkou vôňou. ... matka drakov, nevesta ohňa...
co na to říct, je to prostě boží... líbí se mi vývoj postav - například u Sansy, která mi ne začátku připadala nudná a hloupá, fascinují mě složité intriky a to všechno do nejmenšího detailu...
Co napsat, aby to nebylo jen nekonečné opakování již milionkrát vyřčeného? Snad jen to, že se tímto omlouvám všem, kterým jsem do očí tvrdila, že seriál, kde umírá jedna hlavní postava za druhou, je na... nic. Seriál možná, knižní podoba nikoliv. Kniha je prostě a jednoduše geniální.
Takže závěr? Hře o trůny jsem dala šest hvězdiček z pěti, takže mi nezbývá nic jiného, než dát 7, protože Střet králů je ještě lepší, a protože STRACH SEKÁ HLOUBĚJI, NEŽ MEČE!
Martin měl neustále udivuje svou fantazií. Probůh jak si ten člověk můžete vymyslet takové kvantum postav ,detailů linek a přitom se v tom neztrácí ?! Abych řekla pravdu trochu jsem se v tom někdy strácela. Lezla mi na nervy Catelyn a Theon a politické pletichaření. Knížka se mi moc líbila a tento i ten předchozí díl hodnotím 5 hvězdami! (Poznámka:Co má proti Starkům? To má být holocaust?!)
První knihu jsem přečetla jedním dechem, v případě druhé jsem se trochu zbrzdila. Rozjezd byl pomalejší, o to bylo ale epické finále knihy a krásný popis bitvy. V této knize patří Tyrionův výjezd rozhodně k nejoblíbenějším částem a jsem ráda, že ho Tyrion přežil. Jak znám Martina, jistá jsem si tím nebyla. Nicméně, kniha přinesla to, co jsem od ní očekávala, to sice napětí, intriky, válčení i samotnou smrt - přesně tak, jak to ve válkách chodí. Knihu bych určitě taky doporučila ;-)
No teda. Prvních pár set stran jsem si myslel, že Hra o trůny je lepší, ale těch několik set posledních stran, to už jsem si tím tak jistý nebyl. Opravdu jsem měl větší a větší chuť si trochu pohovořit s Georgem, ale co. Docela mě zaujala jedna věc, která je podobná i v našem světě a sice, že tam bylo spousty bohů (staří a noví, Potopený bůh, Pán světla atd.) a války v jejich jménu, úplně jak v reálném světě. Ale došli mi, že jediný bůh je tady G. R. R. Martin, protože on jediný má moc nad všemi postavami a je jediný, kdo rozhoduje o jejich osudu. A navíc, jen bohové dokáží stvořit úplně nový svět.
Další devítisetstránkový nářez za mnou. Pravdou je, že první polovina knihy má pomalejší rozjezd, ale postupně získává tempo a posledních dvě stě stran je to, co bych si od názvu "Střet králů" představoval, protože válčit se opravdu bude a to je jedině dobře. Je mou chybou, že jsem očekával že se bude válčit pořád. Ono to v knížce takového rozsahu pořád nejde, ale jak to přišlo, tak jsem byl opět vtažen do děje na sto procent. Fandil jsem Robbovi v bitvách, obdivoval Tyriona v lehkosti, s jakou dosáhne, čeho chce a nenáviděl Joffreyho až za hrob. Prostě přichází zvraty, tak jak to má být, ocel řinčí, království je rozdělené a smrt je všude. V této knize je trochu více upozaděná Daenerys, ale předpokládám, že ta svou část příběhu dostane. Robb, Tyrion a Jon jsou hvězdy příběhu. Tyto kapitoly mě bavily ze všech nejvíc a nesmím zapomenout ani na Aryu. Na závěr jenom zkonstatuji, že podtext knihy nelhal - říse se opravdu začala třást v základech.
Vynikající román a vynikající audiokniha načtená Františkem Dočkalem stejně jako první díl. Osobně mám druhý díl asi nejraději, líbí se mi, jak se příběhy rozjely do všech stran. Nejvíce mě pohltilo Aryino putování, na scéně se taky objevuje moje oblíbenkyně Brienne a závěr na Zimohradu je skvělý a nečekaný.
Střet králů je působivé dílo. I přes velký počet stran si drží své tempo, čtivost a akci. George Martin je bravurní vypravěč, všechny detaily včetně sáhodlouhých rodokmenů, má perfektně propracovány. Inu, oproti Hře o trůny, jsem však musela jednu hvězdičku ztrhnout. A to jednoduše pro místy zbytečně rozvláčný děj. Některé kapitoly jsem ne a ne, nemohla přelouskat, však jsem taky knihu četla dva měsíce.. A možná jsem nebyla do děje tak zaujatá, protože jsem "díky" seriálu znala všechny události, které se staly.
Nejlepší kapitoly se tentokrát týkaly Tyriona, Sansy a Johna. Naopak kapitoly s Theonem nebo Davosem mě naprosto odrovnávaly.
2. díl od Her o trůny. Co říct, George byl opět úžasný, napsal řadu dokonalých stránek. 1. díl u mě sice o 50% vede víc, ale i tento mě překvapil. Dávám 4 hvězdičky:)
Po legendárním 1. dílu jsem se vrhla na díl 2. Opět nám George předvedl, jak si dokáže hrát s našimi city a pozabíjel pár hrdinů. Avšak na výsledku to ničemu neoddělalo. Musím ale říct, že Hra o trůny se mi líbila víc. Po půlce Střetu králů jsem se začala trochu ztrácet, nové kapitoly z pohledu nových hrdinů se mi moc nelíbily, prostě mě dá se říct, nudily. Avšak Arya byla úžasná hrdinka. U jejích kapitol jsem se vůbec nenudila, naopak je vřele vítala. Jon je u mě pořád číslo 1 a tak snad i zůstane. Byla jsem ráda, že konec oživila i Ygritte, u které jsem věděla, že se něco stane. Avšak nechci spoilerovat, George to vždy přehrne na jinou stranu a já nemohu víc, než jen sedět a obdivovat, jak tohle dokázal napsat. Ale přece jen, je to fantasy série a bez zlých a smutných věcí by to nebylo ono samozřejmě.
----------------------------------- Strach seká hlouběji než meče --------------------------------------------
A je to tady. Když se králové bijí, tak je to prostě pořádná mela. V tomto díle mě nejvíce chytnul příběh Tyriona a Arie. Nakonec Tyrion není zas tak špatný a Aria, to je prostě chytrá holka do nepohody...
magie americká literatura zrada války pomsta čest Locus Poll Award (ocenění) hrdinská fantasy zfilmováno – TV seriál
2000 | Hra o trůny 1 |
2017 | Hra o trůny |
2019 | Oheň a krev |
2014 | Rytíř Sedmi království |
2015 | Svět ledu a ohně |
Kniha je stále hodně čtivá, ale jak přibývá postav (na druhou stranu je pravda, že jich také dost zemřelo) děj je stále zamotanější. U některých postav jsem doufala, že v jejich příběhu dojde k většímu posunu, například u Daenerys. Tam se děj moc nepohnul.