Plant Tribe
Judith De Graaff , Igor Josifovic
Druhá kniha autorské dvojice Josifovic a De Graaffová je věnována tomu, jak pěstování rostlin v našem příbytku mění náš život. V každé kapitole jsou informace o rostlinách, průvodce stylem i skutečné interiéry lidí, kteří si pěstování rostlin oblíbili, spolu s radami, jak si použitím správných rostlin dodat svou energii, kreativitu a radost ze života. V textu najdete také skutečné dotazy čtenářů blogu Urban Jungle, kladené v souvislosti s rostlinami a domácími mazlíčky. Autoři se soustředí především na pozitivní energii, kterou rostliny vnášejí do každého pokoje našeho bydlení a do každé oblasti našeho života.... celý text
Dům a byt
Vydáno: 2020 , GradaOriginální název:
Plant Tribe: Living Happily Ever After with Plants, 2020
Vyloženě kochací knížka. Rady jak pěstovat pokojovky nečekejte, ty tu prostě nejsou. Můžete se rozplývat nad fotkama vymazlených interiérů plných krásných kytek, ... dokud si nevšimnete, že většina byla focena v Brazílii . :D Což je samo nefér, protože fotit tropickou kytku v jejím přirozeném pásmu je fakt o něčem jiném, než fotit tu samou kytku v bytě, řekněme na Islandu.
Tož dá se říct, že v Brazílii jim to kvete, v Texasu maj krásný kaktusy a hipsterský byty jsou si celoplanetárně podobný, jako vejce vejci. :D
No... nebylo špatné, i když jsem brzy skončila se čtením a již si jen prohlížela. A ke konci mi přišlo, že se i fotografie opakují. Takže jsem to možná se čtyřmi hvězdami přehnala. No nic, nějakou tu inspiraci jsem pobrala a ke knížce se už nevrátím.
Jak už název napovídá, kniha je plná rad a inspirací, jak rostliny využít ke zvýšení životní pohody, kreativity... a celkově, jako si pomocí květin zútulnit prostředí.
Námět je to skvělý, ale mě osobně zpracování trochu zklamalo. Jsem zastáncem toho, že by v každém domě/bytě měla být aspoň nějaká rostlina. Ale přístup autorů a jejich přehnaná pozitivita, pravdy a omýlaná symbióza člověka s rostlinou, mi vadily. Několik přínosných rad si odnáším, ale spíš si budu pamatovat krásné grafické zpracování, než obsah.
Bohužel velké rozpaky... První díl Urban Jungle mě vyloženě nadchl, ale co se druhého dílu týká, pociťuji spíše rozpačitost s hořkou pachutí.
Autoři si dali zřejmě za cíl odprezentovat či se snad pokusit dát světu "něco víc", ale částečně to bohužel sklouzlo od květin k ezoterickým slátaninám o krystalech, pozitivních vibracích a energiích. Říkala jsem si chvílemi: what the fuck - proč? Proč se snaží přinést něco víc, bohužel ovšem v oblasti, které houby rozumí? Koupila jsem si knihu o pokojových květinách a bytovém designu nebo o tom, že si mám všude nacpat krystaly, aby mi pozitivně rozvibrovaly domácí prostředí a rozšiřovaly lásku? Jsem na tento plíživý slovník neskutečně alergická, tváří se nevinně, ale tyto nebezpečné "ezokrávoviny", které jsou teď tak trendy a módní, protože vyprahlé městské hipsterské duše se snaží o plytké "duchovno", ve mně vyvolávají skoro až odpor. Jen jsem se děsila, ve které kapitole se dočtu, že si mám někam plácnout sošku Buddhy, příručku fengšuej, podložku na jógu a stojánek na vonné tyčinky, aby se mi tam dobře meditovalo a byla jsem v přítomnosti svých kytek dost zen... Mám radost, když se květinkám daří, když nasadí na květ nebo se objeví nový list, ale tohle na mě prostě bylo nějak moc - zalívání vodou z krystalů? Co to je za vály? Ševče, drž se svého kopyta, příště nás ušetřete těchto jalovin a radši se věnujte kytkám, kterým rozumíte... Tři hvězdy za hezký fotky a ty ostatní tipy, který stály skutečně za něco a ne za starou belu...
Mám moc ráda tipy na bydlení na stránce https://www.ikea.com/cz/cs/ideas/, už první díl knihy mi přišel napsaný stejným stylem, u tohohle dílu je to podobné. Nemůžu úplně říct, že bych se dozvěděla z knihy něco extra nového (to jsem ale ani moc nečekala), u čtení jsem si nicméně odpočinula, kniha je taková "uklidňující", nebo jak to napsat :-) Bavilo mě si číst a prohlížet, jak má kdo doma uspořádané pokojovky a jaký k nim má vztah. Občas jsou tyhle příběhy proložené krátkými tipy, např. jak se u péče o pokojovky odreagovat a trochu zpomalit. Stránku "Urban Jungle Bloggers" na instagramu sleduju, moc se mi líbí tenhle styl v domácnosti (spousta pokojovek, starý nábytek ideálně z druhé ruky, občas nějaká dekorace, za kterou se skrývá příběh). Knihu celkově hodnotím pozitivně, přinesla mi zklidnění a dobrou náladu, což je v téhle době rozhodně potřeba :)
A ještě edit: jak se psalo tady v jiných komentářích, tak s těmi krystaly a ezo věcmi mi to nepřišlo zas tak hrozné. Taky tyhle věci moc nemusím, ale tady mě to nijak extra nerušilo.