Děti plástve 1
Josef Pecinovský
Představte si svět, který je tak přelidněný, že celý povrch kontinentů je zastavěný až do výšky několika set metrů, svět věčné tmy a nekonečného zmaru, v němž vedle lidí žijí zmutovaná zvířata a degenerované rostliny. Nepříliš vhodné místo pro člověka. A přesto zde žijí v rodovém zřízení tisíce lidí. Mezi nimi i dvojčata Kastor a Polydeukés, které od sebe rozdělí nešťastný sled událostí. A existují také lidé, kterým je tajemná společnost žijící na dně plástve trnem v oku a hledají prostředky, jak ho dobýt a rodové klany zlikvidovat. Pár tisíc takřka bezbranných primitivů údajně ohrožuje pohodlný život milionů, žijících v blahobytu v horních sférách plástve. Jedinou nadějí pro vítězství ve válce, které má zajistit nadvládu vyvolených, je právě Kastor. Ale Kastor je současně jedinou nadějí svého kmene…... celý text
![martin6849 martin6849](https://www.databazeknih.cz/img/users/59_/59804/m_59804-X8X.jpg?v=1459854940)
Bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem si koupil i druhý díl. Dobře mi tak!
První díl byl sice relativně hloupý, ale alespoň byl celkem zajímavý. Tento je bohužel slátanina a lepší hodnocení si nezaslouží.
Největším problémem je svět. Je trošku jiný než v prvním dílu a není s ním zpětně kompatibilní. Hlavně je nekonzistentní, plný nelogičností a je vnitřně rozporný. Mohl bych vypsat několik příkladů, ale vlastně se mi nechce, protože to za to nestojí.
Druhým největším problémem je nezajímavý a nudný příběh. Vůbec mě to nebavilo a poslouchal jsem to jen z povinnosti (protože velmi nerad odcházím od rozečtené nebo rozposlouchané knihy). Vlastně ne jen nebavilo, chvílema mě to docela otravovalo :-). Všichni hlavní hrdinové jsou takoví... no o ničem. Nevím, proč bych jim měl fandit.
Ale co, stane se, ne každá kniha se povede. Aspoň na ni můžu rychle zapomenout a jít číst něco lepšího.
![dpxcz dpxcz](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/126920/m_dpxcz.png?v=1730464158)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
První díl Pláství mě fakt bavil a tak jsem byl zvědav na pokračování. Děti plástve je rozděleno do dvou knih, ale vzal jsem to najednou. Oproti prvnímu dílu mi moc nesedl autorův styl vyprávění a mnoho dějových linek i nezajímavých postav. Ale pořád jsem zvědat, kam se bude děj ubírat, takže se v pokračování k Plástvím vrátím.
![jaroiva jaroiva](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146673/m_jaroiva-8Oe.jpg?v=1540821003)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Asi ještě lepší než Plástev. Ale nutnost pokračovat dalším dílem se mi nelíbí :). Tohle fakt mohlo vyjít obojí v jednom!
Rozjelo se tu pár linek, které mě opravdu dál zajímají, takže jdu shánět Děti plástve II.
![Malarkey Malarkey](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19162/19162-uee.jpg?v=1454090068)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Už je tomu mnoho let, co jsem četl Plástev jedu, a byl nadšen. Možná i proto mi chvíli trvalo, než jsem se do Dětí plástve začetl. Pořád to ale byl docela boj, protože spisovatel vypráví příběh různých, ne úplně sympatických, postav. Mnohdy takových, které v danou chvíli nemají úplný vliv na dění, jaké by čtenář asi i chtěl. Neexistuje tu totiž jediná postava, na kterou bych se upnul. A to jich tu je obecně docela dost. Prostředí je totiž poměrně morbidní s prvky surrealismu a v takovém prostředí se asi těžce hledá paprsek naděje. Plus ten způsob vyprávění samotného autora není úplně uživatelsky přátelský. Téma mě nicméně stále zajímá a k závěru knihy jsem se do něj docela dokázal i dostat. Uvidíme tedy, jak to bude vypadat ve druhé části. Možná jen škoda, že kniha nevyšla vcelku.
![Mickhesh Mickhesh](https://www.databazeknih.cz/img/users/70_/70387/m_70387-MPM.jpg?v=1459854946)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Lepší jak první díl.. žene vás dopředu příběh a jak to dopadne. Více akční (pokud se to tak dá označit) 90%
![Ge0 Ge0](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/219207/m_ge0-65d48ceac8565.png?v=1708428522)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Pecinovský sice pěkně navázal na první román, ale snad ani nemusel. Proč číst knihu, když název řekne vše. Jak nemám k původnímu titulu výhrady, tak jako kdyby všechnu omáčku, které je Plástev jedu prosta, použil na jeho pokračování. Fanoušci si dílo jistě rádi přečtou. Alespoň že 2. díl je krapet lepší.
![KillHurt KillHurt](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pecinovský dokázal perfektně navázat na zdařilou Plástev jedu. V novém příběhu se objevují nové i staré postavy, které prošly určitým vývojem. Autorův styl se trochu změnil. I když to může znít divně, tak Plástve v tomto pokračování mi přijdou mnohem modernější a propracovanější. Možná to je časovým rozestupem mezi oběma díky a přirozeným pokrokem v naší společnosti.
![bukiet bukiet](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34418/bukiet-eIX.jpg?v=1583774366)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi příjemné navázání na původní originální román. Jestliže první kniha byla zajímavá hlavně vylíčením života trubce v podivné hmyzí lidské společnosti, v tomto díle se mnohem více pohybujeme mezi "vrchností" a nastupují intriky a vášně.
![Ladys Ladys](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45523/ladys-Ddr.jpg?v=1541263289)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Bál jsem se, co po těch letech autor s příběhem udělá, ale nakonec to je slušnej nářez.... Jen je škoda, že postavy jsou charakterově černobílé. Ale to už je holt Pecinovského styl. Jinak je to slušná pecka :-) Už čtu ten druhý díl
![calibre44 calibre44](https://www.databazeknih.cz/img/users/36_/36832/36832-owN.jpg?v=1412788103)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Plástev jedu je pro mě osobně kultovním sci-fi, které jsem četl již několikrát a proto jsem při vydání tohoto pokračování s koupí neváhal ani minutu. Autor ještě víc rozvíjí svou pochmurnou vizi budoucnosti, kde se sice radikálně změnilo životní prostředí, ale charaktery lidí a jejich zlé vlastnosti jako jsou hamižnost a sobectví, přežívají v nezměněné formě. V knížce se setkáte s postavami, které vystupovaly už v Plástvi jedu, ale zároveň nastupují postavy nové - "děti plástve". Ty mají snahu uniknout z nastavených poměrů a zajetých kolejí. Jak to všechno dopadne ukáže až další díl, který se právě chystám číst.
1999 | ![]() |
2016 | ![]() |
1990 | ![]() |
2007 | ![]() |
2009 | ![]() |
Kdysi jsem na palmknihach našel kus textu z plástve jedu, ale tehdy jsem si myslel, že jde o povídku. Až teď při vydání těchto pokračování jsem zjistil, že to nebyla povídka, ale začátek famózního příběhu, proto jsem se těšil na jeho pokračování. Bohužel jsem se ale až do 3/4 nějak nemohl vpravit do děje. Připadalo mi, že se neustále objevují nové postavy, neustále se něco opisuje a viceméně se nic neděje. Až ke konci konečně nabral děj ten správný spád a doufám, že další díl už v tomhto tempu a přímé linii poběží až do konce.