Plzeňské pověsti a legendy
Miloslav Bělohlávek
Známý plzeňský historik vybral do této knihy pro potěchu čtenáře z bohaté pokladnice pověstí a legend z Plzně a okolí příběhy s historickým jádrem.
Pověsti a legendy mám ráda, knížka se mi líbila, pěkně se čte a má hezké ilustrace. Je super projít se pak po městě a spojit si příběhy z knížky s konkrétními místy. Navíc některé pověsti jsem nikdy předtím neslyšela, takže je to pro mě pěkné doplnění.
Mám je jako "chalupní čtení", na takovej večer trochu mimo civilizaci se skvěle hodí. Stručně a hezky vyprávěno, podáno s nadhledem, čtení hezký odsýpá. :)
"Tůto" je naprostá povinnost pro všechny Plzeňany! Přinejmenším aby nedocházelo k nesmělému pokrčení ramen, když padne dotaz: "Proč je plzeňský městský znak takový, jaký je?"
Hezké, krátké, místy i vtipné pověsti z Plzně, které doplňují krásné obrázky Marie Lacigové se mi opravdu líbily. Když znáte místa, kde se vše odehrává a dokážete si představit, jak třeba po Gerlachovském domě kráčí Bezhlavý rytíř, je vše opravdu hezké.
Část díla
1963 | Kniha o Plzni |
1997 | Plzeňská předměstí |
1988 | Proměny Plzně : historické a současné fotografie Plzně |
1965 | Dějiny Plzně I. |
Kniha čtivá, legendy a pověsti klasika, žádná pecka, nic hrdinského. Už jsem tedy četl zajímavější a lépe vyprávěné pověsti. Howgh.