Po čichu

Po čichu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539178/bmid_po-cichu.jpg 4 5 5

Čich je jedním z nejméně probádaných smyslů, a přesto je důležitou součástí našeho světa. Vydejte se s námi na pestrou přehlídku nosů, na cestu do úžasného světa čichu. Dozvíte se odpovědi na mnoho pozoruhodných otázek: Proč nejvýznamnější lidský feromon vytvářejí matky a jak to, že si náklonnost k určitým vůním vytváříme už v děloze? Vydává naše tělo veselé a vyděšené pachy? Kdy a jak se z vůně stává smrad? Dokážeme zjistit, jak souvisí ztráta čichu s Alzheimerovou či Parkinsonovu chorobou? Anebo proč někteří hnízdící ptáci voní jako mandarinky a zdalipak cítí ryby rybinu? A mají čich i rostliny?... celý text

Literatura naučná Věda Přírodní vědy
Vydáno: , Mapcards
Originální název:

Smelling to Survive: The Amazing World of Our Sense of Smell, 2022


více info...

Přidat komentář

LadyCotton
12.10.2024 3 z 5

Je to bezesporu zajímavá knížka, psaná příjemným stylem. Bohužel jsem od ní ale čekala něco jiného...
Myslela jsem, že se v knize dozvím něco "o nose" - jak přesně funguje, jak o něj pečovat, jak ho "vytrénovat", něco o parfémovém průmyslu, parfumérech nebo třeba o tom jak vůně "zneužívají" obchodníci či výrobci potravin.
Kniha je spíše přírodopisná - dozvíte se tedy hlavně to jak čich využívají různá zvířata.

los
11.10.2024 3 z 5

široce a z různých perspektiv pojednaný náhled na člověkem často podceňovaný smysl

knížku bych doporučil pro dětského čtenáře, tak okolo třinácti let, kterého ve škole baví přírodopis, odpovídá tomu nejen jednoduchý výklad (podložený ovšem rozsáhlým soupisem zdrojů), ale i grafické zpracování


eva3992
18.08.2024 5 z 5

Přivoňte si k této knížce a garantuji vám, že už z ní nespustíte nos! Teda vlastně oči!

Chcete odhalit nejedno tajemství čichu? Autor vám jich v knize nabídne hned pěknou řádku! Dozvíte se tak, jestli naše tělo může vydávat i veselé a vyděšené pachy anebo, kdy se z vůně stává smrad. Jaký čich má člověk a pes máme zhruba představu, ale autor jde dál. Co ryby? Ptáci? Můry? Anebo dokonce rostliny? I o jejich čichu se v knize dočtete. A jako bonus dostanete tip, jak se zbavit octomilek.

Hned na začátku se přiznám, že jsem absolutně nečekala, že se toho dozvím tolik a že kniha o čichu bude tak zajímavá! Čekala jsem téma zpracováno spíše povrchně, ale jde skutečně do hloubky. Je znát, že je autor člověk na svém místě, odborník, který ví o čem píše a má rozhodně co říct. Prošel za nás stovky různých výzkumů a vybral pro nás ty nejlepší a nejdůležitější.

Nejen o čichu budete při čtení přemýšlet. Text vás donutí zamyslet se i nad stavem dnešního světa, respektive přírody a také nad tím, zda sami nemůžete dělat více k její ochraně. Místy je to až znepokojivé čtení, avšak důležité.

Autor nás čichem provede od historie až po budoucnost, kdy by mohl jednou existovat speciální přístroj na přenos vůně. Dozvíte se jak odborné, pro běžného čtenáře málo nebo vůbec známé informace, tak i praktické, které známe z běžného života. Kniha je určena pro zvídavé čtenáře, hlavně pro dospělé, ale i pro větší děti.

Nevěřila bych, že je možné napsat knihu jen o čichu a navíc, že bude tak zajímavá. Myslím, že ve svém okolí často nenajdete odborníka právě zaměřeného na čich, proto je tato kniha pro nás tak jiná, originální, zajímavá a poutavá.

A i co se týká samotné knihy, tak je nádherná a celkově krásně zpracovaná. Nechybí zajímavé ilustrace, je vytištěna na kvalitním papíru a má i pěkné pevné desky. Je dobře a přehledně členěná. Prostě je radost mít takovou knihu ve své knihovničce.

Jsem si jistá, že po dočtení budete svůj čich vnímat o mnoho víc!

Štítky knihy

smyslové vnímání

Autorovy knížky

Bill Hansson
švédská, 1959
2024  84%Po čichu
Skrýt reklamy