Pod hladinou

Pod hladinou
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539810/bmid_pod-hladinou.jpg 5 4 4

Kniha Pod hladinou je emotivně bohatý příběh, který přibližuje život a osudy 3 žen. Hlavní hrdinkou je Lada, která se potýká se složitostmi svého vztahu a osobních problémů. Příběh se dotýká témat lásky, ztráty a složité dynamiky lidských vztahů. Nabízí pohled do vnitřního světa postav, poskytující dojemný a introspektivní pohled na jejich emoce a motivace.... celý text

Kateřina1233
17.10.2024 5 z 5

Kniha Pod hladinou od mladé autorky Magdalény Vilhelmové je čtivý psychologický příběh o osudu jedné rodiny – matky Lady, která se snaží najít rovnováhu mezi rodinným životem a vlastními potřebami, a jejích dvou dcer Sáry a Liny. Autorka velmi citlivě zachycuje složité emoce, touhy, konflikty i zklamání hlavních hrdinek. Kniha Pod hladinou se mi četla velmi dobře, postavy i jejich myšlenky jsou přesvědčivě napsány, člověk lehce „vklouzl“ do postav a příběh emotivně prožíval s nimi. Překvapilo mě, že kniha je autorčinou prvotinou.

L111
13.10.2024 4 z 5

Kniha jakožto prvotina autorky je velmi povedená. Oceňuji opravdu bohatou slovní zásobu a rozmanité obraty. Psychologické popisy (například stavy deprese) jsou důvěryhodné, stejně jako postavy a to, že nejsou černobílé. Líbí se mi název, který podle mě odkazuje jednak na stavy mámy, ale také plavání Liny. Kniha je zajímavá i tím, že je psána z pohledu více postav, každá má na to svůj náhled, od každé se dozvídáme něco nového a zároveň se nejedná o zmnožení reality (jedna situace není popisována z pohledu tří postav - což je dobře, jinak je to nudné v některých jiných knihách). A také je podle mne neobvyklé postavy pozorovat v rozpětí tolika let, což je za mne dobré, dozvídat se toho o nich tolik a jak se mění.
Osobně bych jen změnila délky vět - někdy na sebe zbytečně navazují, spíše je ale použito více krátkých vět - což při čtení vyznívá, jako by tyto věty měly v sobě určité napětí, byly "akční". To je však názor a přístup každého čtenáře.
Sama jsem v knize několikrát viděla něco, co jsem sama zažila, a proto i tak ne příliš veselá kniha byla pro mě možná ještě o něco bolestivější. Jsem velmi ráda za nadějný konec, který je zde naznačen.

Anickahor
17.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Lada je máma. A taky zdravotní sestra, manželka a pacientka. Sára a Lina jsou sestry a taky dcery. Ta první starší a ta druhá mladší. Ta, která měla rodičům zachránit manželství. A ta, pro kterou je plavání celý svět. Sára je zase ta chytrá. Každá z nich se zdá spokojená. Jenže když nahlédneme pod hladinu, uvidíme tři nešťastné ženy z jedné rodiny. Tři ženy, které se snaží se vynořit na hladinu a nadechnout se. Podaří se jim to?

Kniha Pod hladinou je prvotinou mladé autorky Magdalény Vilhelmové. Kniha se četla velmi dobře a musela jsem si při čtení připomínat, že je prvotinou, protože jinak bych řekla, že je klidně od nějaké již známější české autorky. Trochu mi stylem připomínala knihy Petry Soukupové. Konec mi tedy přišel trochu prvoplánový, ale když jsem nad tím zpětně přemýšlela, tak jsem za něj ráda, protože Lada by jinak byla fakt chudák. Líbila se mi psychologie postav a styl, který Magdaléna používala. Díky krátkým větám příběh rychle ubíhal a nutil mě číst dál a dál.

Jul1
17.06.2024 5 z 5

Kniha je čtivá a pěkně napsaná. Autorka zde zajímavým způsobem přibližuje osudy tří žen.

Autorovy knížky

2024  90%Pod hladinou