Pod holým nebom

Pod holým nebom
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518972/bmid_pod-holym-nebom-kKN-518972.jpg 4 355 355

Romány o robotech série

Vražda, detektív, ktorému nič neunikne, roboti a to všetko v nadsvetelnom tempe! Pokračovanie obľúbenej sci-fi série Isaaca Asimova. Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Zadefinovali tri zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie. Obyvatelia planéty Solaria žijú takmer v úplnej izolácii. O všetky ich potreby sa starajú robotickí sluhovia a predstava priameho kontaktu s inými ľuďmi im pripadá nechutná. Napriek tomu sa jeden z obyvateľov stane obeťou vraždy. Solarijčania nie sú schopní vyšetriť tento prípad sami, a tak úradníci z Vonkajších svetov hľadajú pomoc na Zemi – u renomovaného detektíva Eliáša Baleyho. Baleymu opäť pridelia ako partnera robota Daneela Olivawa. Spolu cestujú na tento zvláštny nový svet a odhalia sprisahanie, ktoré by mohlo naveky zmeniť vzťahy medzi ľuďmi a robotmi.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Lindeni

The Naked Sun, 1957

Axiom
07.08.2013 5 z 5

...až na naprosto zkurvenou obálku českého vydání nesoucí se v nějakém "terminator-trendu" let devadesátých, se jedná o velmi dobrou knihu s pěkným stylem humoru, klasicky pečlivě promyšleným Asimovovým jazykem a zajímavými hlavními postavami, kterým samozřejmě dominuje dvojice Baley & Daneel.

V mém osobním žebříčku řadím velice vysoko.

Phoenix16.cz
02.01.2013 4 z 5

Z pozemských Ocelových jeskyní se přesouváme o nějaký ten světelný rok dále na vesmířanskou planetu Solárii. Opět se setkáváme s detektivem Baleym a robotem Daneelem, kteří musí vyšetřit vraždu. To se jim nakonec samozřejmě povede, ale až po spletitých strastích, které si musí zažít a hlavně při kterých se čtenář dovídá spoustu informací o Vesmířanech a jejich odlišnostech od lidí. V prvním díle jsme se dopodrobna seznámili se životem na Zemi, tady jsme se dověděli, jak to chodí na jedné z planet Vesmířanů.

zipporah
01.12.2012 5 z 5

Detektívny sci-fi príbeh s neveľkým počtom postáv v porovnaní s tými od Poireta, čo som čítala. Okrem dobrého detektívneho deja je nápad o spôsobe komunikácie nielen zaujímavý, ale aj reálny. Táto detektívka na mňa nepôsobila ako sci-fi, alebo možno v našej dobe áno, no nemá k takému životu ako v príbehu tento svet ďaleko. Nečítala som od neho ešte nič okrem tejto, no čo som postrehla, alebo ako som vnímala príbeh, tak mi príde ako kniha, ktorú napísal Asimov za dvesto rokov dopredu, vošiel do stroja času a vydal ju v našej súčasnosti. Kniha na mňa pôsobí ako realita našej budúcnosti. Nie je tam rozvinutá psychológia, vysvetľovanie mnohých odlišných vecí, všetko je ako keby zaužívané a Asimov len píše detektívny príbeh, čo našiel v aktoch svojho kolegu, ktorý bol poverený ísť na dáku planétu robotov, aby vyriešil prípad. Sranda a akosi úzko mi je z toho. A Asimov je ten, ktorý chce poučiť svoju súčasnú (pre nás budúcu) verejnosť, aký bol rozdiel medzi nami a nimi...

3DD!3
04.01.2012 5 z 5

Skvělá myšlenka a vykreslení světa je bezchybné. Trochu tím trpí detektivní část, ale nejspíš je to i tím že tentokrát se tu Asimov pokusil o romanticky laděný příběh a v tomhle jeho podání jde o dost netradiční lovestory, podle jeho slov nezvládnutou, ale možná tím i dost vyjmečnou právě svou odlišností (jsme v budoucnosti a na jiné planetě proboha!). Každopádně perfektní studie, jedné možné, formy úpadku lidstva.

yerry
23.08.2011 5 z 5

Príbeh mi trochu pripomína Huxleyho Koniec civilizácie. Asimovova kriminálna zápletka príbehu ustupuje trochu do úzadia a nie je nosnou v tejto knihe. Nosným naopak je opis sterilnej spoločnosti na Solárii, zahľadenej do seba a upadajúcej predovšetkým kvôli dostatku a vzájomného odcudzenia.

V knihe je načrnutý rozvíjajúci sa ľúbostný príbeh Baleyho s krásnou a trochu nesolariánskou solariánkou Gladiou Dellmarovou. Tento vzťah však aj podľa vlastných slov Asimov nikdy nezvládol. Z tohoto dôvodu ďalší diel série napísal až po 25 rokoch.

Esmit
27.05.2011 5 z 5

S prvním dílem nesrovnatelné. Nesrovnatelné v tom smyslu, že jsem přečetla obě knihy jedním dechem. Tohle je velmi příjemné pokračování, které rozhodně nic nezkazí. Poutavé čtení, oddychovka, veliká spokojenost. Baleyho i Daneela jsem si prostě zamilovala! :)