Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho
Ladislav Smoček
Nejúspěšnější a nejčastěji u nás i v zahraničí uváděná hra režiséra L. Smočka „o lidumilovi, který se málem stane několikanásobným vrahem“, vychází jako 75. svazek edice D.
Nejbližší škatulka by asi byla "bláznivá komedie", trochu ve stylu Čtyři vraždy stačí drahoušku. Námět sám je trochu prostoduchý, což u bláznivé komedie nemusí vadit - pokud se dobře uchopí. A v tom je ta potíž. Zde máme divadelní scénář, bez jakýchkoli režijních poznámek, takže máme jen torzo, které se na jevišti obalí masem, aby získalo tvar a šťávu a fungovalo, a pak podle ohlasů asi funguje. Jenže my máme jen to bezkrevné torzo, které není nic moc.
Kdysi jsem viděl divadelní hru a přišla mi taková...zvláštní. Teď jsem to zkusil i v tištěné podobě a zase takové....zvláštní. Některé vtipy jsou dobré, ale jako celek mi to nějak nedrží pohromadě.
Takovéhle absurdity, ty já rád. A když si v titulní roli navíc můžu představovat Bolka Polívku, je o zábavu postaráno.
2010 | Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho |
1966 | Bludiště |
1967 | Piknik, Dr.Burke, Bludiště |
1991 | Ministryně výživy / Smyčka |
1970 | Kosmické jaro |
Bomba! Super! Totální pecka! Geniální! Smích, smích, smích!!!
Asi se budu zuby nehty bránit skouknout nějaké divadelní nastudování, abych si Zvonka "nezkazila".
Další z mého seznamu "Co si chci přečíst", k čemu jsem se dostala až teď, ale nelituju ani trochu. Občas se totiž začínám bát, že většinu skvělých věcí jsem už jakž takž přečetla, a ejhle - naděje, že je svět ještě plný podobných perel, žije!
Zlaté ruce, pane Smočku!