Podivný případ se psem
Mark Haddon
Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , ArgoOriginální název:
The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, 2003
Nedočteno. Nebavilo mě to. Jen jsem se zasmál, když chlapci nadával jeho otec, jinak nic.
Koho zajímá příběh autistického chlapce a rád by se o tom něco dozvěděl beletristickou formou, popřípadě se do jeho pocitů rád vžil, tak to asi má význam.
Mně to přišlo o ničem. Hledat vraha psa, navíc v každé druhé kapitole příběh přerušovaný něčím mimo dějovou linii, jakákoliv absence napětí. Nuda v Brně.
Neskutečná práce Marka Haddona ! Vím,že se tento spisovatel ve svých dalších knihách prezentuje stylem ne nepodobným jiným britským autorům. V této knize ale více než bravurně zvládá jak autistický způsob myšlení (jednoduché věty,přímé odpovědi,založené na matematice a logice,vysvětlivky,odbočky,atd.) tak zároveň drží vypravěčskou linii na hodně vysoké úrovni. V příběhu,který se soustředí na Christophera-autistu, jsou jasně vidět a především cítit emotivní zvraty a jako se v mlžném pražském ránu zjeví na obzoru Pražský hrad jako strašidelný strážce svého města,tak úplně stejně se za první linií (Christopher) zjevuje strašák v podobě rodičovského konfliktu. Představa,že pečlivě vystupňovaná vzájemná nenávist rodičů může razantním způsobem ukončit sen jejich autistického syna v podobě maturitní zkoušky z matematiky,je poměrně drsná a až žalostně reálná...
Příloha ke knize by zasloužila dalších pět hvězdiček,ale bohužel tomu vůbec nerozumím...:-)
Obrovský obdiv k panu Haddonovi. Do velmi těžké látky se ponořil hluboko a zodpovědně.
V knihovně jsem knihu našla zařazenou mezi detektivkami, ale vyšetřování vraždy je tu jen pozadím pro příběh jedné rodiny. Bylo zajímavé pokusit se vcítit do kůže člověka, který svět vnímá jinak. Jen tedy slibované střídání dojemně smutných postřehů s nebezpečně humornými situacemi jsem moc nezaznamenala, spíš jsem byla zahlcena množstvím popisných odboček. Co stojí za zapamatování a je použitelné pro všechny - že důvěru je lehké ztratit a velmi těžké získat.
Jedna z prvních knížek, které jsem přečetl v angličtině a musím přiznat, že jsem byl sám překvapen jak dobře se to dá číst v originále.
Já nemohu jinak, pro ztvárnění vnitřního světa autistického chlapce a velkou čtivost knihy pro mně - dávám 5 hvězdiček.
Na tuhle knihu jsem se chystala delší dobu...a jsem ráda, že jsem na ni narazila. Četla se jedním dechem...
Patnáctiletý Christopher vyšetřuje vraždu psa. Má to docela těžké, protože coby autista nesnáší kontakt s lidmi a sám se odváží nejdál do krámu na konci ulice. Ale ono spíše než o nějaké vyšetřování (které se stejně brzy promění v rodinné drama) jde o pohled do duše člověka, který existuje trochu jinak než většina ostatních. Když se ho někdo dotkne, tak ho uhodí. Když je zmatený, zacpe si uši a sténá. Jeho nejoblíbenější sen je, že všichni lidi umřeli. Normálně by vás to zaskočilo, ale Christopher vám to všechno tak nezáludně vysvětlí, že ho musíte mít rádi. A možná pochopíte, že mezi námi vlastně není až takový rozdíl, že mezi velmi odlišnou lidskou zkušeností je stále jistá zásadní spojitost.
líbil se mi styl vyprávění z pohledu autisty, myslím, že tak nějak by to mohl autista opravdu prožívat. Knížka měla pár slabších míst, hlavně ze začátku, ale cca od nějaký 70tý stránky se četla jedním dechem. Určitě stojí za přečtení!
Autor popisuje pátrání po vrahovi psa pohledem chlapce trpícího autismem. Příběh je poměrně jednoduchý, navíc každá druhá kapitola zachycuje myšlenkový pochod hlavní postavy ohledně nejrůznějších námětů - to čtenáři přibližuje pochopení toho, jak autista vnímá svět kolem sebe, jak myslí, ale na druhé straně činí příběh více nezáživným. Rovněž představa, že by někdo pobíhal po kolejišti metra v okamžiku, kdy metro přijíždí, bez toho, že by se všichni chovali, jako by se nic nestalo, je poměrně nereálná. Suma sumárum - zajímavý pohled do života postiženého člověka v průměrném příběhu - 50%.
Smutno veselý příběh a vhled do světa kde platí trochu jiná pravidla a je žádaný řád. Dávám 80%. (IMHO: ideální na čtení v AJ)
přečetla jsem ji jedním dechem, moc dobře napsaná.. působila na mě trochu nervně, zvlášt v jednu chvíli, kdy se odehrává najednou tolik událostí.. :-))
Přečteno podruhé - a pořád je to moje velmi oblíbená kniha. A to jsem moc ráda. Tolik různých pohledů a míst k zamyšlení, to mě potěšilo a k tomu to napětí, humor a vztahy... Haddon umí a už jsem natěšená na Červený dům
Knížka, která člověku může vnuknout jisté myšlenky, že všechno není tak jak se na první pohled zdá. Je pohled autisty na svět v něčem "horší", nebo "lepší", než u běžného člověka? Různé druhy myšlenkových vzorců sebou nesou i své samy sobě přidružené, z těchto vzorců vyplývající hranice, či pohled na okolní svět, ke kterému se ovšem "tvor" s jiným mentálním základem nemůže stavět nijak kriticky, stejně jako nemůžeme srovnávat pohled na svět kočky a člověka. Ve vesmíru není dobro ani zlo, ve vesmíru je jen chaos, kterému mozek člověka, nebo jiného tvora dal jistý řád a formu, která nás obklopuje všude okolo coby iluze, že "tohle" je jediný správný pohled na svět. Pohled Christophera na okolní svět ukazuje jak malá odchylka v tom jak náš mozek pojímá ten "chaos" okolo stačí k tomu, aby nekorespondoval s myšlením běžného člověka.
Všichni podléháme svazující iluzi našeho pohledu na svět, kterou tvoří vlivy z okolí, přejímání názorů, potřeba jít se stádem zažraná hluboko v každém z nás a toto náš pohled na svět často svazuje nepříjemným způsobem. Podivný případ se psem může díky autistickému chlapci Christopherovi pomoci nahlédnout do vlastní hlavy a získat potřebný a ulevující nadhled tím, že si uvědomíte jak křehká a tvárná je tahle iluze a není nic lepšího, než se v životě na chvíli zastavit, ohmatat si ty okolní vlivy, které na vás každý den působí, zhodnotit je a oprostit se od těch, které vás táhnou pryč od vašeho vlastního "já".
autismus záhady anglická literatura rodinné vztahy matematici psychologické romány dětský hrdina detektivové detektivky pro děti
2003 | Podivný případ se psem |
2007 | Problémové partie |
2014 | Červený dům |
2020 | Sviňucha |
2009 | Spudveč! aneb 70 000 světelných let |
Nad komentářem jsem dost dlouho přemýšlela. Pro mě je to bravurní snad až trochu moc a křehkost hranice mezi normálností a - čím vlastně? - mě celkem děsí i bez podobné literatury. Zváštní je, že jsem tu knihu už jednou četla a zdaleka na mě tehdy nepůsobila tak hrozivě. Asi jsem dřív vydržela víc ;-).