Podivný případ se psem

Podivný případ se psem
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2699/bmid_podivny-pripad-se-psem-z07-2699.jpg 4 1333 1333

Výjimečný příběh o výjimečném světě autistického chlapce. Christopher Boon je patnáctiletý hoch, který nerozumí lidským citům a nemá rád, když se ho kdokoli dotkne, ale je to matematický génius a obdivovatel Sherlocka Holmese. Když jednoho dne najde za plotem zahrady vidlemi zapíchnutého psa, rozhodne se, že vypátrá pachatele. Detektivní novela byla ve Velké Británii zvolena Knihou roku 2003 v rámci prestižní Whitbreadovy ceny.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, 2003

petbrab
03.08.2019 5 z 5

Skvělý námět. Alespoň si člověk vžije do pocitu autisty. To je pro mě hlavní poselství knihy. I když se mi líbil i děj.

7944
31.07.2019 4 z 5

Sice máme všichni oči na tom stejném místě, v podobném počtu, různých kvalit. Ne každý si přitom ale uvědomí, jak rozdílně vnímáme každý realitu. Svou realitu.

Zdeniczka
25.07.2019 5 z 5

Zjevně tomu osud chtěl, aby se mi tato kniha dostala do rukou. :) Před měsícem jsme si pozvali do třídy na besedu již dospělého mladého muže, taktéž autistu. Často jsem tak při čtení knihy vybavila jeho chování a reakce. Něco mi potvrdila, řadu dalšího osvětlila. Doporučuji všem, kdo chtějí aspoň trochu nahlédnout do jiného světa, složitějšího, než je ten náš.

Skřítek77
08.07.2019 4 z 5

Zajímavý vhled "do hlavy" autistického mladíka. Líbilo se mi prokládání děje pro nás zdánlivě zcela nepodstatnými podrobnostmi (např. matematické příklady), které odráží odlišnost vnímání světa hlavním hrdinou.

Mateo67
05.07.2019 5 z 5

Výborná knížka, kterou si můžete užívat “jen” jako detektivku, nebo se více zaměřit na problematiku autismu. Obojí očekávání plně naplňuje. Skvěle vykreslen je nejen Christoferův “svět”, ale takě chování a prožívání jeho rodičů. A ten konec! Mám ráda nepřikrášlené konce, ale tady jsem byla šťastná za všechny zúčastněné.

malazluta
06.06.2019 4 z 5

Zajímavá exkurze do světa o kterém vím velmi málo.

freejazz
27.05.2019 5 z 5

exkurzia do sveta, o ktorom poriadne nič nevieme.

Peyka
25.05.2019 4 z 5

Příběh autistického chlapce, který si hraje na detektiva a snaží se vypátrat, kdo zabil vidlemi sousedčina psa. Vcelku absurdní příběh, ale kniha nabízí mnohem víc. Kniha se čte velmi snadno (čteno v originále), autor používá krátké věty a píše z pohledu hlavního hrdiny, autisty. Autor výborně vystihl znaky této poruchy a jednání hlavního hrdiny. Tady se perfektně uplatňuje pravidlo čtení mezi řádky. Christopher zmíní úplně obyčejnou věc, ale pro čtenáře je to něco k zamyšlení, v textu je spousta metafor a dvojsmyslů. Fascinovaly mě pasáže matematických rovnic, kdy normální smrtelník nemá šanci se chytat :D přeci jen se ukazuje, že autisté jsou nadměrně chytří lidé.

Postupem děje s dozvídáme více o hlavním hrdinovi a jeho životě a konec je nejoptimističtější , který jsem za poslední dobu v knihách viděla. Hlavní hrdina je spokojený a šťastný a z jeho optimismu a odhodlání by se měl člověk poučit. Každý by měl vidět svět aspoň trošku pozitivně, občas vám to usnadní rozhodování a život je hned veselejší. ;)

Filip555
05.05.2019 5 z 5

Dosud jsme žádnou knihu tohoto charakteru nečetl a jsem rád, že jsem si vybral zrovna tuhle. Příběh se lehce čte a je jedním slovem fascinující. Doporučuji!!!

Lucissia
14.04.2019 5 z 5

Opět jedna z knih, na které nezapomenu. Děj napsaný tak, že se mi přesně odehrával před očima a střídavě se mi číst chtělo i nechtělo, protože jsem vše prožívala s Christopherem. Knížka je opravdu napsaná tak, že jí věříte každé slovo a opět mí více přiblížila těžký a složitý svět autistických "dětí" kolem nás...

Sam33
24.02.2019

Úžasná kniha, která mi pomohla nahlédnout na lidi s autismem konečně i jinak (mnohem lépe a konečně i jim trochu porozumět). Rozhodně stojí za přečtení!

Chytuš
16.02.2019 5 z 5

Uchvacující výlet do nitra aspíkovské duše. A to se vším všudy. Vyprávění Christophera přiblíží svět a myšlení člověka s AS víc, než nějaký suchý popis tohoto syndromu z odborných publikací. Je pravda, že na jednom či dvou místech to autorovi trošku ujelo, říkala jsem si, že tohle by někdo s AS daným způsobem asi nenapsal, ale kdo ví, možná ano... Každopádně před autorem smekám, knížka je naprosto výstižná, realistická a trefná. Při čtení přesně víte, jak situaci vidí Christopher (protože on nikdy nelže) a zároveň je z popsaného zcela jasné, jak to vypadá pro okolí. Je to asi jediná kniha, kde sám hlavní hrdina vidí konec knížky optimisticky, ale já byla melancholicky rozložená a přála bych si jiný druh happy-endu... Zároveň ale vím, že "můj" druh happy-endu by ve světě AS nebyl ani trochu realistický, což by celou knížku posunulo do kategorie pohádek a to by byla škoda.... Skvělý čtenářský zážitek.

kabudka
06.02.2019 5 z 5

Jemný inteligentní humor jako kulisa citlivě vyprávěnému příběhu rodiny s autistickým chlapcem. Smekám před autorem, díky jeho realistickému přiblížení toho zvláštního světa měl můj vypravěč tvář Sheldona.

kathla
26.01.2019 2 z 5

Zvláštní kniha, podobnou jsem doposud nečetla, ale neoslovila mne, i když se mi četla dobře. Dějově jsem čekala víc. Kamarádka mi vychvalovala divadelní představení, tak jsem se navnadila...

Taťka Hraboš
22.01.2019 5 z 5

Nevím, nakolik reálný svět autisty vypadá jako ten, který ve svém románu vytvořil Mark Haddon (i když předpokládám, že se na psaní této knihy výborně připravil). Pokud se na její věrohodnost v tomto ohledu dá spolehnout, je tahle knížka vynikajícím exkurzem do autistického světa a měl by si ji přečíst každý, kdo se s podobnými lidmi v životě setkává nebo může setkat (a to je koneckonců každý z nás); v tomto ohledu vydá tahle knížka za kupu odborných publikací. I kdyby tomu tak ovšem nebylo, jedná se o pozoruhodnou a nesmírně poutavou knihu, kterou nepustíte z ruky, dokud ji nepřečtete.

C.Skilark
15.12.2018 5 z 5

I když Podivný případ se psem není ani trochu typ knih, které čtu, tak musím uznat, že se opravdu povedla. Neskutečně čtivé, vtipné, i k zamyšlení - zkrátka doporučuji.

nika_seven_seve
09.12.2018

Pláčete i umíráte smíchy zároveň. Skvělá pro každého!

iceVS
09.12.2018 5 z 5

Úžasný příběh, který jsem objevila jen díky příspěvkům zdejších čtenářů. Tohle je kniha, ke které se jistě ještě vrátím a kterou bych si přála mít ve své knihovničce.

alekis
23.11.2018 4 z 5

Patnáctiletý Christopher vyšetřuje vraždu (propíchnutí vidlemi), ale řeší i další situace: považte, jeho máma není mrtvá, jak se domníval! Ona žije! Cestuje vlakem do Londýna aby ji našel, jede metrem, zachraňuje krysu, potkává spoustu lidí... a on lidi většinou nesnáší! Nachází svoji matku. Ještě předtím ale zjistí, kdo vraždil (padouch se sám přiznává!) a to je vlastně popudem k jeho životní anabázi. Nůž má pořád připravený v kapse... Co kdyby? Kdo jednou vraždil, může vraždit zas! No, má to kluk fakt složité, a to stihne ještě na výbornou složit zkoušku z matiky, protože je (nejen) matematický génius.
Tak trochu naznačený duševní svět autisty. Co by si člověk vybral, kdyby volil ze dvou zel: zdravou hlavu a postižené tělo, nebo "zvláštní", normám se vymykající hlavu, a tělo zdravé? Co by si vybrali jeho nejbližší? Občas nad tím přemýšlím, a opravdu nevím.

sirojezkin
17.11.2018 5 z 5

Velice vtipné a čtivé. Přečteno za 1 den. Připomínalo mi to Adriana Molea.