Ztracený svět v podzemí
Roderick Gordon , Brian Williams
Vydejte se na dobrodružnou cestu do tajemného PODZEMÍ. Čtrnáctiletý Will žije se svou rodinou v Londýně a spolu s otcem sdílí vášeň pro archeologické výkopy a pátrání po zmizelém světě pod zemí. Když Willův otec při objevování podzemních chodeb náhle zmizí, rozhodne se ho Will se svým kamarádem Chesterem najít. Ve sklepě jejich rodinného domu objeví tajnou chodbu a brzy se ocitnou hluboko pod zemí, kde se skrývá temné a děsivé tajemství. Tam, kde by to nikdo nečekal, existuje utajený svět, kde žijí lidé pod krutou nadvládou. Will s Chesterem jsou zatčeni a uvězněni a čeká je vyhoštění do Hlubin, odkud se ještě nikdo nikdy nevrátil. Podaří se jim uniknout zpět na Povrch? Jaká další tajemství se skrývají v PODZEMÍ? Nenechte si ujít světový bestseller, který zná již celý svět!... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2008 , Fragment (ČR)Originální název:
Tunnels, 2007
(SPOILER)
Tuto knihu jsem měla doma už 8 let a letos jsem si k ní nemoudře koupila i 2. a 3. díl. To mě ke knize konečně tak nějak pošouplo (ještě bych si jinak mohla postupně koupit i další díly a kam s nimi). A tedy 2. ani 3. díl nebudu potřebovat. Ano, kniha je pro mladší čtenáře, ale zase ne pro tak mladé, abychom jí mohli úplně odpustit očividné nedostatky jako je jednoduchý a nezáživný styl psaní, který je navíc velmi rozvláčný.
Podívejme se už jen na neuvěřitelnou základní sestavu rodiny hlavního hrdiny:
1. hlavní hrdina Will: Je mu 14, je albín, má nově 1 kamaráda a po škole s velkým nadšením kope tunely. Někdy kope sám a někdy se svým otcem, který doufá, že jednou najde něco, co ze správce muzea udělá slavného archeologa. Nejraději se zdržuje v podzemí, kde si i buduje tajná "doupata". Potud dobré. Jinak přijde domů a očekává, že o něj bude postaráno, což by snad bylo relativně v pořádku, kdyby se o něj starali rodiče a ne mladší sestra.
2. mladší sestra Rebeca: Je jí 12 let a po škole ochotně nese na svých bedrech chod celé domácnosti, protože z rodičů v tomto směru nefunguje ani jeden. Nákupy, vaření, úklid, správa rodinných financí, Rebeca zvládá vše a celá rodina, jejímž je nejmladším členem, to bere jako naprostou samozřejmost. Jinak se o ní z počátku nedozvídáme nic. Žádný koníček, žádné stížnosti, pracuje jak robot. Jen občas nakoupí hotovky a někam zmizí, a to klidně i na několik dní, což nikoho ani nezajímá, natož aby ho to trápilo. V průběhu knihy se dozvíme, kam Rebeca mizí a proč, ale uvěřitelnost veškerá žádná. I řada vyloženě špatných rodin by se zajímala, proč jim tu a tam zmizí dítě, i kdyby jen proto, že by jim vadilo, že na pár dní příjdou o běžný servis. Ostatně od kdy to Rebeca vlastně takhle táhne? Od 3 let třeba? Protože v knize je to popsáno tak, že tato situace trvá už roky.
3. otec: Pan Burrows je plně propadlý své posedlosti vědeckou slávou. Tato je tak silná, že si sice nikdy nenašel čas usilovat o místo na univerzitě, ale zato mu nevadí, že žije se ženou, která je skoro srostlá s gaučem. Mimo vykopávky, na kterých s Willem spolupracují, se nezajímá ani o jedno z dětí.
4. matka: Paní Burrowsová chtěla být herečkou, ale nějak místo toho skončila celodenním sledováním filmů a seriálů. Najdete ji na gauči s ovladačem v ruce. Nic jiného nedělá. Nikdy. Chodí k nějakému doktorovi, jak zjistíme v průběhu knihy, ale ten ji zřejmě nijak neléčí, nepomáhá a obecně nic nedělá kromě toho, že po zmizení manžela, jediného zdroje peněz v domácnosti, jí doporučí prodat dům, děti dát k tetě a odstěhovat se do blázince. Možná nám má být v podobě paní Burrowsové představena postava trpící depresí, ale pokud ano, tak jen proto, aby si autoři připravili půdu pro děj, kde zmizí děti a nikoho to nezajímá.
Chester jako kamarád hlavního hrdiny je pak v knize jen proto, aby měl kdo upadnout do zajetí a zavdat hrdinovi důvod k návratu do Podzemí, kde mohl ve skutečnosti rovnou zůstat a jediné, co by se významně změnilo, by bylo, že kniha by měla o pár desítek stran méně. Nejzajímavější postavou je Caleb, který v sobě aspoň má rozpor běžné podzemní výchovy a vlivu strýčka Tama (druhé nejzajímavější postavy v knize).
Co se děje týče máme tu "tajnou společnost", zaostalou civilizaci, jejíž všemocní vůdci Styxové vás ale najdou kdekoliv na povrchu a mají svoje lidi všude a "površáci" je nikdy neodhalili. No dobře. To je nerealistický ale lákavý základ pro řadu knih. Pomáhá, když se takto skrývá civilizace vyspělejší, nebo je ve hře nějaká ta magie. Tady se autoři pro nic takového nerozhodli, což dělá knihu paradoxně méně uvěřitelnou. Tuto civilizaci samozřejmě musí objevit pan Burrows i jeho syn. Ukáže se, že nejde zrovna o veselý a laskavý byť mírně zaostalý lid, který návštěvníka pohostí larvami hmyzu a s nějakým tím záhadným předmětem na památku ho nechá zase jít. Poněkud trapné je, že Will, který celý život inklinoval k pobytu pod zemí to náhle pod zemí nemůže vydržet a po ničem netouží víc než po životě nad zemí. Konec je otevřený, kdo chce vědět, jak to s hrdiny dopadlo, musí si přečíst další díly. Já jsem si k nim ale přečetla komentáře (i zahraniční) a dospěla jsem k závěru, že ani po šestém díle se řada dějových linek neuzavře a tak určitě nebudu pokračovat ve čtení příběhu, kde než se stane něco zajímavého, musíte se prokousat repetitivními trivialitami s minimální zajímavostí. Autoři také nezvládají práci s nápadem a prostě do knihy nahází všechny nápady. Zkraje třeba Will s otcem objeví zapomenutou stanici metra. To vypadá skvěle, to určitě bude zajímavé. Ne. Pro děj to nemá význam a kdyby to v knize nebylo, ničemu by to nevadilo. Podobné pro děj zbytečné scény můžeme knize odpustit, pokud mají význam pro bližší seznámení se s hrdiny, což byl asi záměr. Podmínkou ale je, že by autoři totéž nemohli ukázat v rámci hlavní dějové linky, a to tady neplatí.
Nedoporučila bych to nikomu, pro dospělé je to příliš triviální, ani dospívající bych neurážela knihou s takovým stylem psaní a pro mladší děti je zase ponurá (což řadě dětí nevadí) a chybí jí nějaký aspoň drobný přesah (třeba Harry Potter je poměrně často o přátelství a spolupráci rozdílných povah bez toho, aby museli dělat všechno spolu a stejně, a to dává čtenáři kromě zábavy nenásilně i "něco navíc"). Věřím, že se kniha mnohým líbí, ale já vážně nevím, komu bych ji doporučila, aniž bych mu tím zároveň říkala, že je dle mého mínění velmi nenáročný čtenář. Je řada lepších knih. Jako třeba cokoliv od Flanagana. Taky to není vrchol světové literatury, ale práce s charaktery je mnohem lepší a je to celkově napsané tak, že i dospělý čtenář knihám snadno odpustí nějaké ty nesmysly. Téma duté země a podzemních civilizací se mi líbí, sama jsem ještě v pubertálním věku napsala docela dlouhý příběh "do šuplíku", který toto téma využíval, takže to je něco, co mě ke "Ztracenému světu v podzemí" nalákalo. Ale zpracování mě, bohužel, neoslovilo.
Pár let jsem se na tuhle knížku chystala a konečně jsem k tomu došla :D. Za mě spokojenost, jen začátek se trošku táhl než začala akce. Rozhodně zkusím i další díl.
Příjemná fantasy bez draků, elfů a jiných obdobný stvoření :)
Chvilku trvalo než jsem se zacetla, ale když jsem se zacetla wau! Cely podzemní svět mě hrozne bavil a až do čtvrtého dílu to bylo naprosto skvělý. U pátého dílu už jsem se místy chytala za hlavu a sesty dil silné zklamání. V seriálech se takovému vývoji rika skok pres zraloka :))
Knihu jsem tak pětkrát odložila, a pak jí vždy četla od začátku. Neustálé kopání do hlíny mě jednoduše nebralo. Musím ale uznat, že jsem od určité části nemohla přestat číst. Bavilo mě to! Děj se mi dobře představoval a já litovala toho, že jsem knihu tolikrát odložila. Pěkně napsaný příběh i pro starší.
(SPOILER) Knihu jsem se rozhodla přečíst díky vysokému zdejšímu hodnocení a jsem zklamaná. Musím ocenit nápad a svět pod zemí je zatím vymyšlen dobře. Kniha je dost zdlouhavá, když se chlapci dostali do podzemí, tak jsem si říkala jo, konečně se to rozjede, ale z mého pohledu jejich únik neměl spád a zase se to táhlo jako na začátku. A pak strýček Tam: přišel mi jako nejlepší postava z knihy a takhle dopadl. Kluci se rozhodně nechovají na svůj věk, ale jako starší. Také bych přivítala lepší popis Styxů, dlouhou dobou jsem si myslela, že jsou to jiní tvorové nebo zmutovaní lidé, ale vůbec mě nenapadlo, že jsou to stejn lidé jako ostatní v podzemí, Navíc si nemyslím, že je to kniha pro děti hlavně kvůli několika scénám, doporučila bych to dětem tak od 15 let
Super kniha, napínavý konec a vždy mě to bavilo nejvíce, když se stalo něco co jsem nečekala. Určitě vyzkouším další díly! (-:
Sebrala jsem knihu dětem...ze zvědavosti...a musím říci, že jsem byla mile překvapena příběhem, nápaditosti a rozmanitosti postav!
Otevřený konec mě donutí přečíst další díl
Sérii podzemí jsem objevila v mých přibližně 14 letech a i když se jedná o knihy s mužskými hlavními postavami tak si mě naprosto získala.
Po téměř 13 letech si dávám re-reading a musím říct, že i přes mé obavy jsem z toho stejně nadšená jako tenkrát a naprosto si čtení užívám.
První díl je skvělým začátkem série, která má hodně co nabídnout a jako rozjezd funguje dokonale.
Hodnotím 4,5* a už se těším na další díl :-)
Na knihu jsem narazila náhodou na doporučení kamaráda. V době kdy jsem knihu četla poprvé, jsem byla z celé série absolutně nadšená. Hltala jsem každý díl hned jak vyšel.
Teď jsem si knihy přečetla znovu. Stále stejně chytlavé ale je to zkrátka literatura pro jinačí věkovou kategorii, ale stále pecka!
První díl této knihy je poutavé čtení. Prozkoumání podzemního světa je napsáno krásně. Chemie obou chlapců je impozantní. Těším se na druhý díl
Já měl překvapivě problém si to všechno představit (pasáže v podzemí)... Kromě toho je kniha bez chyby...
Nevím jestli jsem už rozmlsaná "dospělou" literaturou, ale musím říct, že to byl boj. Světy ve kterých se kniha pohybuje jsou skvěle popsány a člověk nemá sebemenší problém vidět ten svět přímo před sebou. Ale nějak mě neoslovila. Překousávala jsem ji docela dlouho. Dejme to mu, že posledních 70 stránek jsem četla se zájmem. Dám šanci druhému dílu na který mám lepší recenze od ostatních.
Možná být mladší tak ji docením více.
Kubíček (8) dává 3*, Lukášek (11) 4* asi se jim to líbilo jelikož chtěli číst druhý díl =) dobrodružné, napínavé čtení =)
Po přečtení se z toho vyklubala vcelku epická záležitost. Dojem jenž překryl skutečnost, že je v díle obsaženo mnoho nelogičností a řada věcí nedává valný smysl. Knížkám pro mládež však máme tendenci lecos odpouštět.
Otevreno ze zvedavosti a vlastne me to i bavilo. Je to takovy gulas, ale dobry gulas. Ma to spad, prekvapeni a bavi to.
(SPOILER)
Knížka má rozhodně zajímavý děj, prostředí kde se příběh odehrává je skvěle popsáno ale zase ne nějak zdlouhavě což oceňuji.
!!!!!!!!!!!!SPOILERY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postavy jsou super, hned jsem si je oblíbila hlavně Chestera. Docela mě ke konci dostalo zjištění že Rebecca je vlastně Styx, ale nevadí určitě bude skvělá záporačka. Místy to bylo malinko krvavé třeba ten souboj ve Věčném městě, ale taky tam toho nebyla kvanta. Jo jen mám takovou menší připomínku, chápu že je to fantasy ale v knize bylo : ,,Jen málo zdejších lidí vidělo slunce." Pokud nikdy neviděli slunce, kde jako berou vitamín D? Neměla by tam být celá Kolonie polomrtvá?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KONEC SPOILERŮ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Myslím si že je tam všeho tak akorát a těším se, až si přečtu druhý díl. Knížku rozhodně doporučuji jen ne úplně malý dětěm tak pod 10 let, jak už jsem napsala místy to bylo trošku krvavé.
Celá série má rozhodně zajímavý příběh, který i když se místy lehce vleče(rozhodně ne často), mě nikdy nenechal, dát si od něj pauzu.
První díl byl za mě jako u většiny sérií, člověk se do něj musí prostě dostat. Pokud se tak neděje, tak za mě příběh nemá hloubku, tady jsem se vžívat musel, a tak to mám rád.
Druhý díl začíná nabírat na obrátkách a děj se prohlubuje, zvětšuje a stává se z toho pravý fantasy román.
Třetí díl je na tom za mě velmi podobně jak druhý.
V posledním díle se však nestalo nikdy, že by se příběh vlekl. Spíše naopak, někdy toho bylo tak hodně, že to člověk při prvním čtení plně "nepojmul", čemuž přispěla na mě až moc scifi atmosféra a "vrchní děj" , musel jsem se párkrát vrátit, abych pojmul i vše, co se skrývalo pod ním, což mě však rozhodně nevadilo.
Za mě doporučuji a jako u většiny sérií které jsem přečetl a které mě bavili, mě nejvíc naštvalo to, že to nemá další pokračování. Tak to za mě má být, chtít víc a to se v případě této série stalo.
Dávám tedy 4/5, kdyb šlo čtyři a půl, tak dám čtyři a půl, kdyby čtyři a třičtvrtě, dám čtyři a třičtvrtě, prakticky nic nemůže mít za mě 100%, ale rozhodně hodnotím kladně.
Knihu jsem jen tak tak dočetla.
Moc mě nebavila, byla zdlouhavá.
V sérii nebudu pokračovat.