Pohádky
Wilhelm Hauff
Karavana Alexadrijský šejk a jeho otroci Hospoda ve Spessartu
Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 1963 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Hauffs Werke in sechs Teilen
Pro mě jasně za *****. Velice krásné pohádky, které lze bez uzardění číst i dospělosti a znovu se tím vrátit do dětství.
Svatý grál mezi pohádkami. Jedny z nejlepších, které jsem kdy četla. K tomu krásný květnatý jazyk a nádherné ilustrace. Vždycky se k nim ráda vracím ;)
Plnohodnotná verze předcházející Karavany. Obsahuje několik příběhů navíc. Pro mě osobně malý knižní klenot. Dvěstě let staré dílo, které klidně můžete servírovat ihned.
Mezi pohádkami jsou v první části skvosty jako Malý Muk, Příběh o uťaté ruce, a Nepravý princ ( zfilmováno jako Labakan). Leč srovnání se skutečnými orientálními pohádkami dopadlo tak, že jsem knihu nedočetla.
Kdyby se mi kniha dostala do ruky v dětství, asi by se mi líbila, ale Tisíc a jedna noc jsou lepší
Četl jsem jako malý a strašidelnost obsažená v některých pohádkách pro mě znamenala silný emociální zážitek. Vynikající.
romantismus německá literatura
1983 | Karavana |
1963 | Chladné srdce |
2015 | Malý Muk |
2010 | Tři strašidelné povídky | Drei unheimliche Geschichten |
Bylo to první divadelní představení, které jsem kdy navštívil, loutková hra pro děti o kalifu čápovi, které mne seznámilo s tvorbou německého romantického spisovatele Wilhelma Hauffa a díky tomuto představení se zrodila láska na celý život. Pohádky jsem miloval vždy, ale ty dobrodružné a strašidelné Hauffovy příběhy jsem miloval zvláště. Hrubínův překlad Karavany jsem v dětství prolouskal nesčetněkrát a každé filmové a televizní zpracování některého příběhu z Hauffových almanachů jsem viděl rád. Bohužel se mi knížka Karavana ztratila kdesi v toku času, ale neztratila se vzpomínka na báječné příběhy o uťaté ruce, strašidelné lodi, či malém Mukovi. Nakonec se mi dostalo do ruky toto kompletní vydání všech tří Hauffových pohádkových almanachů a já se mohl zase na čas stát dítětem. A to vše díky mladíkovi, který se dožil pouhých pětadvaceti let.