Pohádky a pověsti z Rychlebských hor
Karel Jedonek
Tajemné, opuštěné, krásné. Takovými slovy popisuje Karel Jedonek Rychlebské hory. Nejsevernější pohoří českého Slezska má prochozené jak své boty. Toulával se jím, když chodíval pěšky z Ramzové za svým kamarádem do Vidnavy. Rychlebské hory jej inspirovaly k sepsání knížky pohádek a pověstí z tohoto kraje. Ve své publikaci sebral pět pověstí, k nim doplnil dalších sedm příběhů pro děti, jichž je sám autorem. Čtenáři se tak v knížce Karla Jedonka dočtou o vidnavském balvanu, zámku Jánský vrch, Venušáncích z Venušiných misek, porodní bábě z Uhelné nebo o hradu Rychleby. Zdroj: http://sumpersky.denik.cz/kultura_region/okouzlily-jej-rychleby-tak-o-nich-napsal-knihu-pro-deti-20150211.html... celý text
Jedna z mých velkých srdcovek. Krásné ilustrace i pohádkové příběhy o mně dobře známých místech.
Pohádky ke skutečným místům, některé znám už z dětství, jiné pro mě nové. Vzhledem k tomu, že jsem se zde narodila, je to pro mne citová záležitost
Nejkrásnější kniha z celé trilogie, nejlépe kreslená. Krásné příběhy o skutečných místech. Uděláte si výlet a ještě si o tom přečtete pověst / pohádku. Čteme i malému synovi (některé pasáže si pro něj zatím upravujeme). Moc se nám líbí. Škoda, že je kniha tak málo viditelná. Až letos jsem ji "náhodou" objevila.
Tato kniha nám dělala společnost na dovolené v Rychlebských horách. A přestože jsme se už vrátili, pohádky a pověsti se nám líbily natolik, že jsme se pustili do druhého dílu. Pohádky to jsou opravdu kouzelné, někdy malinko strašidelné, ale nejlepší na nich je ta věrohodnost. Když pak jdete místem, které bylo popsáno v pohádce a objevíte opravdu danou zvláštnost, jako by ta pohádka opravdu vypovídala pravdivý příběh =)
Moc povedené...líbí se mi propojení pohádek a pověstí. V případě, že by si přečetl knihu někdo, kdo nepochází z regionu okolo Rychlebských hor, tak ani nepozná, co je pohádka a co je...nazvu to: upravenou pověstí. Rozhodně doporučuji k předčtení všem.
Ilustrace jsou prostě jediněčně krásné...;)
Krásná knížka pohádek a pověstí - čteme s holkama před spaním. Jsou nadšené, protože ta místa znají, ale doteď nevěděly nic o jejich historii - ani já ne.
Ještě musím pochválit krásné obrázky! Tato knížka by si zasloužila dostat se do běžné distribuce!
Část díla
2015 | Pohádky a pověsti z Rychlebských hor |
2016 | Pohádky a pověsti z Rychlebských hor 2 |
2018 | Pohádky a pověsti z Rychlebských hor 3 |
2021 | Pohádky a pověsti z Rychlebských hor 4 |
Pohádky a pověsti vztahující se ke skutečným místům Rychlebských hor. Krásně napsané a doplněné hezkými ilustracemi.